"אני עצובה ומפחדת על דור העתיד", מספרת נעמה (שם בדוי, השם האמיתי שמור במערכת) שהעבירה הרצאה השבוע, ביום שני בבית ספר יוקרתי בתל אביב.
נעמה, שמרצה באוניברסיטה ובמסגרות רבות נוספות, ערכה את ההרצאה עם שותפה בהתנדבות במסגרת "שבוע השוות" להעצמת נערות. ההרצאה של השתיים נחשבת מבוקשת מאוד. אולם הפעם היא נתקלה בקושי שלא הצליחה להתגבר עליו. הידע והניסיון שלה לא עניינו את תלמידי כיתה ח' מולם דיברה. הם העדיפו להפריע ולהתפרץ לדבריה.
"עניין אותם רק אם אני מפורסמת וכמה עוקבים יש לנו וכמה אני והשותפה שלי מרוויחות. עשו רעש ובלאגן ושאלו דברים אישיים וחצו גבולות. אחרי 20 דקות, כשלא נותרה עוד ברירה, החלטנו ללכת. אני בספק עם נועה קירל הייתה מצליחה לעניין אותם".
אכזבה נוספת נרשמה מהרכב הכיתה. הרצאה שנועדה להעצים נערות, התקיימה מול כיתה שבה לומדים בעיקר בנים, עם חמש או שש נערות שלא הרגישו בנוח לדבר. "רציתי לספר כאישה על ההצלחות, על ההישגים. אבל מהרגע שנכנסתי זה היה אסון. עשר פעמים ביקשתי שישימו מסכות".
לדברי נעמה המורים הסתובבו במסדרונות "חיוורים ומיואשים".
"עכשיו אני יכולה להבין איך קורים מקרים קשים במוסדות חינוך. כיתות צפופות, מורים מיואשים, תלמידים עם אפס נכונות ללמידה. הבנתי שאין קורלציה בין הדור הסופר משוכלל - דור ה z והאלפא למערכת החינוך המיושנת. המורה לא מתפקדת. הילדים לא הקשיבו, לא נתנו לי לדבר".
המורים נראו כמו רוחות רפאים
עבור נעמה זו הייתה הרצאה מרגשת במיוחד. "זו יוזמה מטורפת. דווקא ממקום שעברתי חרם, וקשיים וגם קשיים לימודים רציתי להראות להם איך בכל זאת הצלחתי למנף זאת ליצירתיות. כנערה את אולי חושבת שאת לא משהו אבל יש סיכוי שאת כן משהו. לא הצלחתי להגיע אליהם. עניין אותם רק מותגים וכסף. המטרה לא הושגה. אני חוששת מהעתיד. אין פניות, אין הקשבה, אין כבוד הדדי לאדם בוגר מהם."
נעמה ושותפתה יצאו מזועזעות מהמפגש עם בני ה-13. "הם בעולם אחר, לא קשובים, ואני לא יודעת למה זה קרה. המורים נראו כמו רוחות רפאים שרק חיכו ורצו שמישהו יושיע אותם מהמקום הזה. אני יכולה להבין למה. אני הרגשתי כמו בפנימייה לעבריינים שאי אפשר לרסן אותם. הילדים התנהגו כמו ילדים בני שנתיים בהתקף זעם. אני עדיין מתאוששת מזה. אני רואה שיקוף של הדור הזה ואומרת אמאל'ה".
"מקווה שהצלחנו לעורר השראה אפילו בנערה אחת"
בשנת 2020 התקיים לראשונה שבוע הנערה הישראלית, במסגרתו נפגשו מאות קבוצות וכיתות מכל הארץ עם נשים מובילות כדי לקבל מהן השראה ולהכיר מודלים לחיקוי בשלל תחומים. בשבוע הנערה עוסקים במגוון תחומים - מדע וטכנולוגיה, חברה וממשל, תקשורת, ספורט ותרבות, עסקים ויזמות.
כל יום נפתח בראיון מרתק עם אישה פורצת דרך בתחומה, המשודר בלייב.
במקביל מתקיימים מפגשים עם מנטוריות מתנדבות בבתי ספר ברחבי הארץ, לשיחות מעוררות השראה. המטרה לתת הזדמנות לנערים ונערות בגילאי חט"ב ותיכון לשוחח עם המנטורית, לשמוע על הדרך שעברה בשביל להיות מי שהיא, על ההצלחות, הכישלונות והאתגרים, ולקחת חלק פעיל בדיון שנוצר.
"שבוע הנערה הישראלית מתקדם עד כה בהצלחה גדולה, אנחנו מתרגשות מהפידבקים החיוביים שמגיעים מהשטח ליוזמה, ומההיענות הגדולה של למעלה מ-1,500 נשים מתנדבות להיפגש עם נערות ולדבר איתן", אומרת מעיין ארזי מלינרסקי, מנכ"לית ארגון שוות.
"המפגש בין נערות ונערים לבין מגוון כה רחב של נשים מנהיגות ומעוררות השראה הוא בעל ערך עצום. אני מצטערת על החוויה האישית של המרצה, האתגר החינוכי הוא של כולנו ובטח ביומיום של .מורים ומורות שעושים עבודתם קודש. אני מקווה ובטוחה שעל אף הקשיים בכיתה זו הצלחנו לעורר השראה אפילו בנערה באחת".
מטעם בית הספר נמסר: "בית הספר מברך על סדרת ההרצאות הניתנות במסגרת 'שבוע הנערה'. מרבית הנוכחות ונוכחים בהרצאות בית הספר הביעו עניין רב בהרצאות, במסגרתן נחשפים התלמידים לנשים מובילות בחברה הישראלית, המעוררות בהן השראה ומהוות עבורם מודל לחיקוי. במקרה הנדון מדובר במקרה נקודתי באחת מכיתות הלימוד, שאין להסיק ממנו על כלל בית הספר או על עתיד הנוער".