זהות דיגיטלית בריאה היא חלק מהחיים במאה ה-21, בטח של ילדים ובני נוער. פתיחת ערוץ יוטיוב זו צורת התבטאות נוחה וקלה שבמקרים רבים מחזקת את הביטחון העצמי של הילדים, ולעיתים אפילו עשויה להיות מקור פרנסה. נכון שבסופו של דבר רק מעטים ממשיכים ורק בודדים מצליחים לפרוץ את האלמוניות, אך כולם מותירים חותם כל שהוא ברשת.
ניתן למצוא ברשת אין סוף ערוצי יוטיוב ובמגוון רחב מאוד של נושאים. ספורט, הומור, איפור, עיצוב, שירה, משחק או דעות אישיות. אולי זו הסיבה שהצעירים מוצאים את הערוץ מסקרן ומושך כל כך. על בן זיני וטיילור, בעלי 246 אלף מנויים ביוטיוב בטח שמעתם. גם מיכל מצוב או אלין כהן, בעלות 276 אלף ו-122 אלף מנויים בהתאמה כל אחת הן שמות שהילדים שלכם בטוח מכירים והיו רוצים להצליח כמוהן. ומכיוון שאין באמת כלל מנחה לסיבה להצלחתם, כל אחד הוא פוטנציאל להיות כוכב רשת. כשהחלום נמצא ממש מעבר לפינה, יש כמה דברים שחשוב לדעת, כדי להכין את הכוכבים לעתיד למציאות בה הם חיים.
6 טיפים ששווה לגזור ולשמור:
דברו איתם על הצד הפחות מואר
כמו בכל חשיפה, גם כאן – הילדים נתונים לתגובות נעימות יותר ונעימות פחות. חשוב ללמד אותם מה לעשות ואיך להתמודד כשמגיעות התגובות הפחות נעימות. הכינו אותם לכך שעלולות להיות תגובות לא מפרגנות וחשוב להכניס אותן לפרופורציה. בדקו בעצמכם את התגובות בערוץ, והגיבו בהתאם לצורך בשיחה עם הילד.
ככל שהגיל צעיר יותר מומלץ לשקול חסימת תגובות בערוץ ולשחרר בהדרגתיות. במסגרת זו חשוב ללמד אותם כיצד לחסום מגיב טורדני או מעליב. הציעו להם להתייעץ אתכם כיצד להגיב. ולשקול לעיתים להסיר סרטון אם זה גרר אחריו תגובות שליליות בעיקר.
הגבילו מסירת פרטים אישיים חושפניים על עצמם
הרצון להתחבר לקהל הגולשים ברשת הוא לגיטימי, אך יש לבחון היטב אילו פרטים אישים הם (ואתם) מוכנים שיידעו עליהם. הסכימו שיעלו תוכן רק אחרי שראיתם אותו וגם כאן, ככל שהילדים צעירים יותר, כך מומלץ להיות מעורבים באופן פעיל יותר בתכנים שהם בוחרים להעלות.
חכו רגע לפני שאתם הופכים את החדר שלהם לאולפן
הם מתלהבים בהתחלה ומשוכנעים שיהפכו מיד לכוכבים. שיהיה להם בהצלחה כמובן, אבל מומלץ להמתין מעט לפני שאתם רוכשים עבורם ציוד טכני והופכים את החדר שלהם לאולפן. חכו לראות אם ההתלהבות שלהם תזכה לאריכות ימים ואז זה כבר יהיה בסיס איתן להחלטה.
שומרים על הפרטיות של החברים
חשוב שיקפידו על שמירת הפרטיות גם של חבריהם. זהו הערוץ שלהם, וכל חשיפה של מישהו אחר חייבת להיות מאושרת ולא פוגענית. הסבירו להם שאם הם צילמו סרטון עם חברים או מראים תמונות או תוכן כלשהו עם אנשים אחרים הם חייבים לקבל את הסכמתם לפני שהם מעלים את הסרטון.
וודאו כתובת מייל פעילה וסיסמה זמינה
ודאו יחד איתם שכתובת המייל שהם משתמשים בה תהיה פעילה לאורך זמן כדי לאפשר להם להיות תמיד בשליטה על הערוץ. אם הם ירצו לסגור את הערוץ מסיבה מסוימת הם יהיו חייבים להשתמש במייל ובסיסמא בהם הם נרשמו. הנחו אותם לרשום באופן מסודר את הסיסמא לערוץ כדי שיוכלו בהמשך לנהל את התוכן או לסגור את ערוץ היוטיוב.
ולסיום: הזכירו להם שהרשת היא נצחית
למדו אותם שמה שהם בוחרים לעלות לרשת, לנצח יישאר שם ויהיה חשוף לעיני כל. למדו אותם לקבל החלטות לגבי מידת החשיפה שלהם ברשת והזכירו להם לשאול את עצמם תמיד - האם זהו תוכן שהיו מוכנים שכולם יראו.
הכותבת היא אורנה היילינגר, מנהלת נטיקה - כלים להתנהלות חברתית ברשת באיגוד האינטרנט הישראלי