הכי אני אוהבת את הבקרים בסדרות הטלוויזיה האמריקאיות; אמא מטגנת ביצים, אבא מעלעל בעיתון ושותה קפה, הילד מערבב בנחת חלב עם דגנים והילדה מוזגת מיץ תפוזים טרי לתוך כוס פוטוגנית.
הכי אני שונאת את הבקרים אצלי בבית; אמא מנסה לייבש עם פן את הגרבונים שנזכרה לכבס רק הבוקר, אבא מתקשר מהאלחוטי לסלולארי של עצמו ועוקר מהספה את כל הכריות בניסיון לברר מהיכן בוקע הצלצול, הילד נזכר שיש לו טיול ושצריך למצוא כובע והילדה שרועה על הרצפה, כחולה מבכי כי חולצת דורה בכביסה
איך מצמצמים את הפער בין הרצוי למצוי? איילת גרינברג מחברת "לצאת מהבלגן" שמתמחה בסידור בתים, מעידה שאכן, הבקרים של כולנו לחוצים ומבולגנים מדי. "נקודת המוצא היא שבבוקר הכי טוב לבצע סדרת פעולות רצופה שחוזרת על עצמה בצורה כמעט מדויקת ובתזמון קבוע מדי יום", אומרת גרינברג.
עשו זאת בעצמכם: לאנצ' בוקס
היערכו מראש
הכינו בערב קולב אישי לכל אחד מבני המשפחה, שעליו תתלו את הבגדים שתלבשו בבוקר. כך, גם הילד הכי קטן ומבולגן בבית יידע שבבוקר לא מתווכחים עם אמא איזו חולצה ללבוש: פשוט ניגשים לקולב ושולפים את הגרדרובה. ילדים עקשנים במיוחד יוכלו לבחור בערב מה ללבוש למחרת.
• בדקו מראש שכל הפריטים מוכנים לשימוש, בהתאם למזג האוויר וללו"ז המתוכנן; החולצה הצהובה לשיעור ההתעמלות של הילד כבר יצאה מהכביסה? השמלה הלבנה שהילדה אמורה ללבוש היום בטקס כבר מגוהצת? ומה עם התיק לשיעור אומנות? וכתפיות הסיליקון לחזייה? מיותר לציין שגם תיקי גן, ילקוטים לבית הספר ותיקים לעבודה – אמורים להיות מתוקתקים כבר בערב.
• או אפילו אחר הצהריים. הרבה יותר נעים וכיף להתארגן ברוגע ובנחת מאשר לרדוף אחרי הזנב של עצמכם בשעות היותר לחוצות ביממה, שבהן אתם גם ככה כבר סחוטים מעייפות ומתקשים להתרכז.
• רוצים להספיק לשתות שתייה חמה בבוקר? מלאו את הקומקום במים ערב קודם והכינו על השיש את הספלים החביבים עליכם ועל הילדים. נשמע מוגזם? הכינו גם כפיות.
• מסדו במשפחתכם את ה"לאנצ' בוקס": אם אפשר, הכינו לבני הבית קופסאות עם מזון ערב קודם. אם מדובר באוכל מבושל זו לא בעיה; סנדוויצ'ים אמנם עדיף להכין בבוקר, אבל בקבוקי שתייה ומדבקה חמודה או פתק אוהב מאמא – אפשר לארגן כבר בערב.
התעוררו בנחת
• יש ילדים שישמחו לקבל שעון מעורר במתנה. יש כיום מבחר שעונים מכל הסוגים והצבעים, עם נעימות שמתאימות במיוחד לילדים. לא שזה יחסוך מכם להיכנס אל חדר הילדים ולשלוף אותם בכוח מהמיטות, אבל לפחות הם יהיו כבר חצי ערים.
• בעיקר בחורף, כשקר ומתחשק להמשיך לישון, גם ילדים שבדרך כלל קמים די בקלות, מתקשים לצאת מהמיטה מיוזמתם. אל תילחמו בהם אלא להפך, השתדלו להפוך את הקימה לרגועה כמה שיותר – חממו עבורם את הבגדים על הרדיאטור, חממו את חדר האמבטיה וגם סתם חיבוק חמים יכול להפוך את הבוקר להרבה יותר נעים.
עזרו לילדים להתארגן ביעילות
• לילדים קטנים: מנעו עד כמה שאפשר הסחות דעת למיניהן; אל תלבישו אותם מול הטלוויזיה ואל תאפשרו להם לשחק "רק במשחק אחד קטן, בבקשה בבקשה תסכימי לי, גם יהלי עוד לא מוכן לגן". זה לא זמן לטלוויזיה ולא למשחקים; את הצעצועים יש לסדר ערב קודם, כדי לא למצוא את הקטנטנים נצמדים לרכבת וזוחלים איתה על הרצפה כל הדרך למקלחת.
• לילדים היותר גדולים אפשר ואפילו רצוי להכתיב לוח זמנים, שיחזור על עצמו בקביעות בכל בוקר, למשל: "עד שאני חוזר עם הכלב, סיימת לצחצח שיניים ולהתלבש". הקפידו כמובן שמדובר בפרק זמן ריאלי שהילד יוכל לעמוד בו.
• ארוחת הבוקר אינה מצריכה הכנה מיוחדת: ילדי כל העולם התאחדו כבר מזמן סביב דגני הבוקר עם החלב, ולכם רק נשאר לדאוג לאספקה שוטפת ולהנחת הקופסאות בגובה השיש.
היו יעילים בעצמכם
• החליטו על חלוקת תפקידים ברורה: מי מעיר את הילדים, מי מלביש אותם, מי מפעיל את דוד החשמל ומי מוציא את הכלב.
• מפתחות: מתקן פשוט שעליו תולים באופן קבוע את צרורות המפתחות כשנכנסים הביתה, פותר את החיפושים מורטי העצבים בבוקר.
• ממש לפני שיוצאים, הציצו ברשימת המטלות שהכנתם מראש ואשר יכולה לכלול גם את הדברים הכי טריוויאליים שתמיד נשכחים: בדקו שלקחתם את הטלפון הנייד ואת הארנק, שכיביתם את הדוד ואת המזגן ושמילאתם מים בקערה של הכלב או החתול.
• ואם אתם מתגוררים בתל אביב – זו לא בושה לרשום על לוח מחיק היכן חניתם בערב. חוסך זמן חיפושים, וגם את התלונה למשטרה שגנבו לכם את הרכב.