ההתעללות המזעזעת בגן הילדים בראש העין ושורה של מקרי התעללות נוספים הובילו את ההורים להבנה שהגיע הזמן לצאת לרחובות.
הערב (א') בשעה 19:00, תקיים מחאת הורים במספר מוקדים ברחבי הארץ בדרישה להסדיר את התחום. "נכון להיום, כל אחת יכולה לפתוח משפחתון ולהורים אין כלים לבדוק אותה. אין פיקוח ואין ענישה חמורה במקרה של פגיעה בחסרי ישע, הגיע הזמן שהמצב הזה ישתנה", אומרת דניאל ביכלר, ממארגנות המחאה.
ביכלר, בת 31, מורה לחינוך גופני, מאמנת כושר ואם לילד בן ארבע ממזכרת בתיה, חברה ליורטל מזרחי ולליטל לביאן, והקימה איתן את עמותת "אמא ללא תנאים", שפועלת למען משפחות חד הוריות וילדים להורים גרושים. אלא שהמקרים האחרונים הובילו אותן לפתוח עמותת בת בשם "דור איתן", שתפעל נגד האלימות בגנים.
את האלימות הזו חוותה ביכלר באופן אישי. "לפני שנתיים מטפלת בגן מפוקח פגעה בדור. כשהיה בן שנתיים וחצי הגעתי לאסוף אותו מהמעון, והבחנתי בסימן שהיה לו על הפרצוף. הוא הצביע על המטפלת ואמר שהיא נתנה לו מכה, והדגים לי. המטפלות פשוט התחילו לצחוק עליו ואמרה שכשהוא עצוב הוא משתטח על הרצפה כמו על קברי צדיקים".
פניות למנהל המעון ולמשטרה לא הועילו. המטפלת הוצאה מהמעון, אבל עברה לעבוד בצהרון.
"אני מאמינה שכל הורה ירצה לקחת חלק במחאה, חייבים לעשות מהפכה בתחום הזה", אומרת ביכלר. חלק מהדרישות במאבק הן קבלת רישיון להפעלת גן פרטי, התקנת מצלמות שיוכלו לשמש לפיקוח ולהיבדק בשעת הצורך, סף תנאי קבלה לעבודה עם הגיל הרך, וענישה מחמירה לפוגעים בחסרי ישע.
"המחאה היא גם עבור הצוות החינוכי והסייעות המטפלות, שרובן עושות עבודתן נאמנה. משום שאין סף של תנאי קבלה, והמעמד ותנאי השכר שלהן נמוכים גם הביקוש נמוך, ובסופו של דבר מגיעות נשים שזהו המוצא האחרון שלהן, ואז אנו נתקלים במקרי התעללות", אומרת ביכלר. "נכון להיום, כל אחת יכולה לפתוח משפחתון כי אין לה עבודה אחרת, ולהורים אין כלים לבדוק אותה, אין פיקוח ואין ענישה חמורה אם הייתה פגיעה בחסרי ישע. הגיע הזמן שהמצב הזה ישתנה".
המחאה החלה אמנם כיוזמה של עמותת "דור איתן", אבל לדברי ביכלר היא כבר מבינה שהיא יצאה משליטת העמותה. אנחנו קוראות לכל ההורים להתרכז בארבעת המוקדים הקרובים שיובילו את הטון של המחאה הזו: מרכז המחאה בקרית הממשלה בתל אביב, ירושלים מול בית ראש הממשלה, בצפון בצומת גולני ובגן האם בחיפה ובבאר שבע מול בנין העירייה".
"אמא, הגננת אביה הרביצה לי"
איילת, בת 37 מתל אביב, לא מחכה לתקנות החדשות. אחרי שבתה הבכורה סבלה מהתעללות ב"גן מתוק" בגבעתיים מידי אביה (אביבה) דהן, היא לא מוכנה להיות במקום שלא מאפשר לה לעקוב אחרי התנהלות הצוות.
מה שעורר את חשדה הוא סימן כחול על הצוואר של בתה. היא דחתה את השיחה עם הגננת עד שבתה סיפרה לה שהגננת מרביצה לה בשתי הזדמנויות שונות. דהן הכחישה, ההורים האחרים לא האמינו שזה אפשרי, אבל איילת החליטה לבדוק את המצלמות בגן.
מה שהיא גילתה החריד אותה. אל מול עיניה היא ראתה כיצד מכה את בתה, צובטת אותה ואז מנערת אותה. חמש דקות ארוכות של התעללות, כשאיש מאנשי הצוות לא מעיר." מתנהגות כרגיל וזה ברור לחלוטין שזה לא מקרה ראשון של התעללות. באותו רגע הרגשתי שהנשמה שלי יצאה מהגוף", מספרת איילת.
איילת ונטע, אמא נוספת מגן פנו למשטרה ולהנהלת הגן. אולם דבר לא השתנה עד שהחומרים מצאו את דרכם אל התקשורת.
בינתיים התקשרה אביה הגננת לאיילת ואמרה לה שזה היה אירוע חד פעמי, והוסיפה שהתגלה כי היא חולה בסרטן. "אמרתי לה שזה לא תירוץ, ואם היא לא מרגישה טוב שלא תבוא לעבוד, כי הילדה שלי לא צריכה לספוג ואני בטוחה שזה לא חד פעמי, היא המשיכה לבכות וביקשה סליחה, אמרתי לה שאני לא סולחת. והתנהגות כזו לא מקובלת בשום צורה".
הפרקליטות הגישה באוקטובר כתבי אישום נגד דהן ונגד שתי סייעות, ליהיא בן דניאל ואורנה אקבלי על פי כתב האישום, הגננת נהגה באלימות מילולית ובכוחניות והסייעות שהיו עדות למעשים לא מנעו את הפגיעה בפעוטות. עם זאת, איילת לא מרגישה שזה מספיק. רוב ההורים מהגן בחרו להמשיך כרגיל ורק אנחנו ועוד מספר זוגות ממשיכים בהליכים, אני מרגישה שאני לבד במאבק הזה", היא אומרת.
נכון לעכשיו, הפתרון ברור מאוד בעיניה. "בסופו של דבר, האחריות ובחירה היכן לשים את ילדינו, היא שלנו. הילדה שלי נמצאת היום במעון עם מצלמות במעגל פתוח, כך אני יכולה לבדוק בכל זמן מה קורה ולהיות עם האצבע על הדופק. אני כל היום בודקת את המצלמות, בעיקר בשעות הקריטיות של השכבת הילדים לשנת צהריים וארוחת צהריים. אנו חייבים שיהיה פיקוח ומצלמות, שיבחרו גננות עם השכלה מתאימה, בעלות תואר ושיעברו השתלמויות ולא לבחור סתם כל אחת".
איילת לא אופטימית בקשר לעזרה מהמדינה בנושא. "הממשלה בינתיים לא עושה דבר ורק מגלגלת לממשלה הבאה את החוק. אם הייתה לי אפשרות כלכלית, הילדה שלי לא הייתה היום בגן, ולכן לכל מי שיש אפשרות כזו, עדיף שתשתמש במשפחה או שתשאיר בבית. הילדה שלי עברה סיוטים וגמילה קשה, אנחנו במפגשים עם מטפלת כדי לברר את המשקעים שנוצרו".