באיזה גיל שמרתם לראשונה על ילד אחר? איכשהו, לנו ההורים קשה לדמיין את הקטנצ'יק שלנו מסוגל להיות עצמאי כל כך ולהישאר לבד בבית עם אחיו, למשל. הוא פשוט נראה לנו בדרך כלל קטן מדי.
מחקר חדש של האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים מראה שזה כנראה נכון, וכי ילדים עד גיל 13 מסוגלים לטפל במישהו אחר רק בצורה חלקית.
ילד בן 13 לא יכול להיות שמרטף
מהמחקר עלה שילדים בגילים אלה יודעים מה לעשות במקרי חירום, אך אינם יכולים להפעיל שיקול דעת נבון לגבי דברים בסיסיים הרבה יותר כמו פתיחת דלת לזרים וכו'.
החוקרים סקרו 727 ילדים בגילאי 11 עד 13 ששימשו כבייביסיטר על ילד צעיר מהם או בפעוט. הם גילו שמחצית מהילדים עברו קורס בעזרה ראשונה במסגרת הלימודים או מחוץ לה, ו-92 אחוז ידעו היכן ממוקמת ערכת העזרה הראשונה בבית. כמו כן, 98 אחוז ידעו עם מי ליצור קשר במקרה של פריצה או במקרה שהילד קיבל מכה או חלה לפתע.
לעומת זאת, כאשר נשאלו על דברים בסיסיים יותר, התוצאות כבר היו שונות בתכלית: 40 אחוז מהשמרטפים הצעירים אמרו שיצא להם להשאיר ילדים ללא השגחה בזמן שטיפלו בהם, ו- 20 אחוז מהם פתחו את דלת הבית לזרים. ל- 10 אחוזים בלבד היה ניסיון בהתקשרות לשירותי ההצלה.
"המחקר פותח צוהר לעולם השמרטפות של ילדים על ילדים, וחושף בפנינו במה הם חזקים והיכן הם מתקשים, מה שמאפשר להורים להדריך אותם טוב יותר", אומרת ד"ר ניקול מ. הקמן, ממנהלי המחקר.
לבד בבית: לא מתחת לגיל 12
השאלה מאיזה גיל מותר להשאיר ילדים לבדם בבית – זכתה להיחקר לא מעט בשנים האחרונות, עם התפתחות המודעות לביטחונם האישי וליכולותיהם בכל גיל.
מחקרים קודמים הוכיחו כי שכיחות תאונות הבית גדולה יותר בקרב ילדים שהושארו לבדם מתחת לגיל תשע. ברוב מדינות העולם, הגיל המינימלי להשארת ילד לבדו הוא עשר, והמלצת ארגון "בטרם" היא לא להשאיר ילדים לבדם מתחת לגיל 12.
אבל בכל מה שקשור לטיפול של ילד בילד אחר, מומלץ להמתין עוד קצת, עד גיל 14 מינימום: "ילד צעיר בן 12 או 13 לא צריך לעשות בייביסיטר, ובכל מקרה יש לבדוק עם הילד האם הוא בשל ומוכן לכך," אומרת עליזה רוזן, פסיכותרפיסטית אישית, זוגית וקבוצתית, ומדריכת הורים. "בגיל זה יש לילדים הבנה בוגרת יותר של הנדרש מהם, של מה מותר ומה אסור, חוש אחריות מפותח יותר ויכולת לראות את האחר. חשוב שזה לא יהיה משהו שמונחת על הילד מלמעלה, ותמיד כדאי לבדוק כל מקרה לגופו; יש ילדים שפוחדים להישאר לבד, ויש כאלה שמסוגלים לשאת באחריות רק למספר שעות מצומצם".
אילו כלים אפשר לתת לילד שעומד לשמור על ילד צעיר ממנו?
"חשוב לדבר על האחריות שכרוכה בעניין ולחזק את תחושת הבגרות והמסוגלות של הילד בעזרת חיזוקים חיוביים", אומרת רוזן. כדאי שעוד לפני משימת השמרטפות, תטילו על הילד משימות קטנות, ושבחו אותו במידה והוא עומד בהן: "תנו לילד תחושה שאפשר לסמוך עליו. כמו כן, צריך לעזור לילד השמרטף להכיר את ההרגלים של הילד עליו הוא שומר ולדעת בדיוק למה לצפות; כדאי שהשמרטף יכיר את כל הצרכים של הילד הצעיר וידע כיצד להרגיע אותו.
"חשוב גם להכין גם את הילד הקטן למה שעומד לקרות, שהדברים יהיו ברורים ושיעלו כמה שפחות שאלות. ולא לשכוח להשאיר מספיק מספרי טלפון זמינים לשעת חירום".