כ־200 אלף תלמידים, מ-1,023 בתי ספר ייגשו מחר לבחינת הבגרות המפחידה מכולן – הבגרות במתמטיקה.
עדן אזולאי תלמידת כיתה י"א בתיכון בליך ברמת גן, התפנתה מספרי המתמטיקה וסיפרה על חששותיה מהבחינה: "הבגרות מלחיצה אותי מאוד, כי לא משנה כמה אתרגל, אי אפשר לדעת אילו שאלות יהיו ובאיזה וריאציות". עדן מספרת כי בתיכון בו היא לומדת מקצוע המתמטיקה נחשב למקצוע "קדוש" ולכן ההכנות והתרגולים לבחינה הינם אינטנסיביים. "במשך ימים רבים בחופשת הפסח הגענו לבית הספר לתגבורים במתמטיקה, שזה אומר חמש שעות בכל יום שמוקדשות אך ורק למתמטיקה. מתמטיקה זה נושא שלוקחים אותו מאוד ברצינות אצלנו. לפני הבגרות ביטלו חלק מהשיעורים במקצועות האחרים והקדישו רק למתמטיקה".
בחינת הבגרות מתמטיקה נחשבת לאחת הבחינות הקשות ביותר. לצורך ההתמודדות עם חומר הלימודים הקשה, נאלצה עדן ללכת לשיעורים פרטיים שנמשכו חודשים רבים, וגבו מהוריה לא מעט כסף. לדבריה, שיעור פרטי שאורכו כשעה עולה בין 100 ל- 150 שקלים, בעוד חלק מן המורים הפרטיים גובים גם 180 שקלים. "הייתי ביותר מעשרים שיעורים פרטיים", אומרת עדן " זה עולה הרבה כסף, אבל אין מה לעשות, קשה להתמודד לבד בלי עזרה של מורים פרטיים".
כ-100 שקלים לשיעור פרטי
אמה, שושי זילבר-אזולאי, מספרת על ההוצאה הכספית הלא מעטה שנאלצה לשלם בעבור השיעורים הפרטיים. "לא חיכינו לבגרות. עוד מתחילת השנה דאגנו שתלך לשיעורים פרטיים כדי לתגבר ולתרגל את החומר. בהתחלה היא הלכה לשיעורים הפרטיים יחד עם חברה וכל אחת מהן שילמה 100 שקלים ואחר כך שלחנו אותה לשיעור פרטי אצל סטודנטית ושילמנו 90 שקלים. שילמנו אלפי שקלים על מורים פרטיים", היא אומרת ומדגישה ש"עדן עוד נחשבת לתלמידה מאוד חרוצה שמקשיבה בלימודים ומקבלת ציונים גבוהים בבחינות במתמטיקה. מה יעשו הורים שהילדים שלהם מתקשים יותר?"
נתוני אתר "לימוד נעים", מחזקים את דבריה של שושי, בדבר העלויות הגבוהות שנאלצים ההורים לשלם למורים פרטיים. על פי הנתונים, שעת לימוד אצל מורה פרטי בתל אביב תעלה לכם בממוצע 114.2 שקלים, בעוד בירושלים תעלה 100.5 שקלים. בהרצליה ורעננה יעלה השיעור הפרטי 99.3 שקלים. אם נרד דרומה, נראה כי המחירים יורדים במעט, כאשר באשדוד ואשקלון תאלצו להיפטר מ- 83.7 שקלים עבור שעה לימוד אחת ובבאר שבע והסביבה מ - 88.4 שקלים. באזור הצפון המחירים משתנים בהתאם לאזור המגורים - בחיפה המחיר לשיעור פרטי עומד על 87.3 שקלים ובכרמיאל והסביבה 80.2 - הנמוך ביותר. באתר מספרים שבחודש שלפני הבגרות יש עליה של 27% בחיפושים אחרי מורים פרטיים לבגרות במתמטיקה.
לומדים עד הרגע האחרון
בחינת הבגרות של עדן תתקיים מחר בשעה שלוש וחצי בצהריים. רבים מאנשי החינוך ממליצים לתלמידים שלא ללמוד ביום הבחינה, כי לדבריהם זה עלול לפגוע בביצועים שלהם. עדן קצת נלחצת מההמלצה: "אמא שלי אומרת שזה לא טוב ללמוד ביום של הבגרות, כי הראש עמוס לקראת המבחן וזה יכול להזיק לערנות שלי. האמת היא שזה קצת הלחיץ אותי, כי המבחן יהיה בצהריים, ומה אעשה עד אז? הראש יהיה טרוד במבחן". יחד עם זאת אומרת עדן, שתשתדל לעמוד בזה ותלמד היום, יום לפני הבחינה, עד השעות המאוחרות של הלילה.
בדומה לעדן, גם אור כהן, תלמידת כיתה י"ב ב"תיכון חדש" ברמת גן חוששת ומתרגשת מבחינת הבגרות. אור השכימה הבוקר מוקדם מהרגיל לצורך תרגול שימשך לדבריה עד השעות המאוחרות: "אני כל כך מפחדת. כבר אין לי כוח ללמוד ואני מחכה שזה יגמר כבר", היא אומרת בייאוש. "ידוע שהבגרות במתמטיקה לא קלה, ואני מנסה ללמוד ולתרגל כמה שיותר כדי להצליח".
"מתח זה דבר בריא"
ד"ר רוני עופר, פסיכולוג קליני בכיר ומנהל מכון עופר בתל אביב, חושב שהתרגשות וחרדה מתונה לפני הבחינה היא דבר חיובי: "ידוע שרמת חרדה סבירה שמופיעה יום יומיים לפני הבחינה ולא גורמת סבל או מתח היא לגמרי בסדר. הילדים לא צריכים לברוח מזה ואם מישהו אומר להם להתעלם ממנו, אני ממליץ שלא להקשיב לעצה הזו. מתח זה דבר בריא שגורם לערנות, דריכות והשקעה מקסימאלית", אומר עופר.
ומה עושים במקרה של בלאק אאוט בבחינה?
"לא צריך להתרגש מזה, אלא לתת לזה לעבור כי זה דבר טבעי. אם ילד נתקף בבלאק אאוט אני ממליץ לו להירגע, לקחת אוויר ולהיזכר שהוא יודע את החומר. אם מישהו מרגיש לא טוב בזמן הבחינה לדעתי לא כדאי להילחם בזה, אלא לבקש ממשגיח שילווה אותו דקה החוצה, ללכת לשירותים לשתות ולחזור לבחינה. פעולה קטנה שעלולה להיות בעלת אופי מרגיע", הוא אומר.
גם הפסיכולוגית הראשית של משרד החינוך, חוה פרידמן, מתייחסת לחרדת התלמידים לקראת הבחינה: "רובנו מכירים את ההתרגשות לקראת מבחן, בעיקר אם אנחנו מיחסים למבחן חשיבות. הבטן לא שקטה, הדופק קצת יותר מהיר, לא תמיד אנחנו ישנים טוב בלילה הקודם. התרגשות הזו, עשויה להיות בעל ערך חיובי. היא מגבירה את ערנותנו ויוצרת דריכות המשרתת מיקוד חושים ומיקוד היכולות לקראת ביצוע המשימה", היא אומרת ומתייחסת לחשיבות התמיכה בסביבתו של התלמיד, "יש חשיבות רבה לגיוס של ההבנה והסיוע של ההורים והצוות החינוכי וכן לתשומת הלב והיעזרות בסיוע מקצועי. במידה ומדובר בתופעה חוזרת הפוגעת בחוויה האישית ולעיתים אף בהישגים עצמם, מומלץ להיוועץ בפסיכולוג בית הספר או ביועצת החינוכית".
שי חכימי, מורה למתמטיקה ברשת החינוך אנקורי, נותן כמה טיפים:
1. היום שלפני - מומלץ להפסיק ללמוד בצהרי היום שלפני הבחינה, ולא ללמוד עד השעות הקטנות של הלילה. לא מומלץ להגיע עייפים לבחינה. לאלה שזקוקים להסחת דעת רצינית יותר – סרט או פעילות ספורטיבית באים בחשבון (אך לא ריצת מרתון).
2. להכין תיק ערב לפני - לא לשכוח להביא: אוכל, שתייה, תעודת זהות, קלמר, מחשבון, ולמאמינים שביניכם אפשר להכניס גם שן שום אחת או שתיים.
3. יום הבחינה - כיוון שהבחינות מתחילות בשעות הצהריים, מומלץ לקום בשעה סבירה ולהגיע לבית הספר לפחות שעה לפני מועד הבחינה. לעיתים נערכים שינויים של הרגע האחרון בכיתות הנבחנים ולא כדאי להתחיל את המבחן בלחץ. למי שרוצה לעשות חזרה אחרונה – מומלץ לחזור על כללים ומשפטים בלבד, ולא לפתור תרגילים.
מה להביא לבחינה:
כלי עבודה – מחשבון, סרגל, עטים כחולים (שימו לב – עטים, ולא עט אחד), עיפרון (מותר להשתמש בעיפרון רק לצורך שרטוט), ולכל המהדרין – עטים צבעוניים ומרקרים להדגשה.
אוכל – חובה להביא מים (אנחנו בקיץ), ורצוי להביא גם אוכל, במיוחד לבחינות הארוכות. שוקולד או פירות יבשים יאפשרו לנו לשמור על ריכוז לאורך זמן (גם כריך בסדר, אך לא עם סטייק בתוכו).
לבוש – אנחנו בקיץ, כך שאם אין מזגן, רצוי לשקול בגדים קלים. בכל מקרה מומלץ לקחת סוודר או חולצה ארוכה למקרה שבו תשבו בדיוק מתחת למזגן.
הבחינה עצמה:
כדאי לעבור ברפרוף על השאלות בבחינה, ולשים לב להנחיות. מומלץ להתחיל בשאלות שנראות לנו ידידותיות יותר (וזה אישי לכל אחד). עם ההצלחה עולה הביטחון, וההמשך יהיה קל יותר. שימו לב לא "להיתקע" על שאלה אחת יותר מידי זמן. במידת הצורך – נחזור אליה מאוחר יותר. חשוב לזכור שגם אם לא מצליחים שאלה מסוימת, זה לא סוף העולם. לוקחים אוויר, ועוברים לשאלה אחרת.