טרנד ישן-חדש של ימי הולדת מפוצלים מגדרית (בנים-בנות) מעורר מחלוקות בקרב ההורים. המתנגדים טוענים שחגיגת יום הולדת שאליה לא מוזמנים כל הבנים או הבנות מעליבה מחצית מהכיתה ואינה תורמת לאיחודה, ההורים המצדדים טוענים בין היתר שיום ההולדת הוא חגיגה לבן או לבת והם אלו שיחליטו על אופייה, מה אתם חושבים על זה?

בעד: לכל ילד זכות לחגוג בדרך שבה הוא רוצה

יוליה (39) אימא ל- 3 בנות מרמלה (12,9, שנה ו-4 חודשים) כבר כמה שנים חוגגת לבנותיה ימי הולדת מפוצלים. "כי זה מה שהן ביקשו ובנוסף, רוב ימי ההולדת בכיתה בשנים האחרונות היו ימי הולדת מפוצלים, גם של הבנים, כך שמעולם לא העירו לי על כך. חוץ מזה, למי שחוגג ימי הולדת לכל ילדי הכיתה יש דירה עם גינה, ולא לכולנו יש את המרחב הזה", אומרת יוליה ומספרת שרוב ימי ההולדת של הבנות הם בנושאים 'נשיים' כמו דוגמנות, איפור, יום המלכה, וגם החלקה על הקרח.

זה לא יכול לפגוע בבנים שלא הוזמנו?
"אף אחד לא נעלב, פשוט פותחים קבוצת בנות בוואטסאפ והן מזמינות את מי שהן רוצות. הילדים מבינים שבגיל מסוים בנות עושות דברים של בנות כמו לקים וטיפול ברגליים, ובנים לא אוהבים את זה. עד גיל מסוים עשיתי מסיבות לכל הכיתה ועכשיו זה לא מעניין את הבנות שלי. גם את בת המצווה הבת שלי עשתה רק לבנות של הכיתה. כשהצעתי לבנותיי להזמין מפעיל שיתאים לכולם, הן לא רצו. אני חושבת שלכל ילד וילדה זכות לחגוג איך שהם רוצים ולא כדי לרצות מישהו ובכלל לא עלה בדעתי שזה משהו שלילי לחגוג מפוצל. אם הילדה לא רוצה, מה אני אמורה לעשות: לחגוג לה בכוח בניגוד לרצונה? הם מבלים יחד בכיתה ובגיבושים של פעילויות בית ספריות, נראה לי שזה מספיק. אמנם אני לא ביניהן אבל יש גם משפחות שלא יכולות להרשות לעצמן לעשות אירוע כיתתי כי מדובר בהמון הוצאות והן עושות חגיגה קטנה בבית לכמה בנות לבד בלי מפעילים".

נגד: מדובר כאן בחינוך לקוי

ילדים (צילום: Shutterstock)
לדור ההורים היום מאד חשוב השוויון המגדרי | צילום: Shutterstock
אושר סלמן (30) מיבנה היא אימא לשני בנים (4 וחצי ו- שנה וארבעה חודשים). היא מספרת כי נתקלה בתופעה של יום הולדת מפוצל דרך מכרה שערכה לבתה יום הולדת ספא. "היא הביאה מישהי שעשתה להן לק וכל מיני שטויות שלא מתאימות כלל וכלל בעיני לגיל 8. מבחינתי זה חינוך לקוי. אני מאוד מתקשה להבין את ההפרדה בין בנים לבנות בגילאים כה צעירים. כשרעיונות כאלו מושרשים מגיל כה צעיר, והילדים גדלים לתוך סביבת מחשבה כזאת, מאוד קשה להתנתק מזה בהמשך. ייתכן שכאשר מדובר במתבגרות, יש היגיון בחגיגה אינטימית של בנות בספא, כי זה גיל שבו מגלים את המיניות. אבל כשמדובר על מסיבות כיתה או גן ומוזמנים ילדים לפי מגדר זה הזוי, ונתקלתי בתופעה הזו רק בשנים האחרונות. כשאני הייתי ילדה זה לא היה קיים בסביבתי".

חלק מההורים טוענים שזה נובע מאילוצים כלכליים.
"אפשר בקלות לארח 30 ילדים בגינה ציבורית או במתנ"ס שכונתי בו עלות ההשכרה היא סמלית. להזמין כיבוד סמלי ומפעילה טובה, ולחגוג יומולדת בפחות מאלף שקל. לעומת זאת לממן יומולדת ספא יכול להגיע גם ל-150-200 שקל פר ילד. או יומולדת נסיכות או סדנת שוקולד או כל שטות כזאת או אחרת. במקום לחגוג עם מוזיקה וריקודים ולשים את ילד היומולדת במרכז. זו ממש תופעה מוזרה ואני חייבת לציין שלרוב אלו הן ימי הולדת של בנות, ופחות של בנים, והטרנד הזה התחיל מאז שהתחילו להיות ימי הולדת פלצניים".

ואם יזמינו את הבן שלך למסיבה שמיועדת רק לבנים?
"זה קרה ולא לקחתי את הבן שלי כמחאה. כי יש לבן שלי חברות מהגן שלא הוזמנו, והאימהות שלהן נפגעו. זה לא נעים כשהילד שלך לא מוזמן וזה ממש לא מנחם שאתה חלק מקבוצה גדולה שמופלית. לפני שבוע הייתה מסיבה של סמי הכבאי וכולם הוזמנו - בנים בנות כולם היו כבאים וכבאיות ולא היה שום הבדל וזה היה מקסים".

היועצת: ההורים תורמים לחוסר שוויון מגדרי

"לרוב נראה את הפיצולים האלו בגיל בית ספר, כנראה בגלל שאז החלוקה המגדרית נעשית ברורה יותר", אומרת שלי פורפר-רוזן, עו"ס MA מדריכת הורים. "הורים שחוגגים ימי הולדת רק לבנים או רק לבנות לרוב ילכו על קונספט של יום הולדת מגדרי כמו לדוגמה כדורגל ויתרצו זאת כסיבה להזמין רק את הבנים, או יום הולדת 'פרוזן' ולכן יזמינו רק את הבנות. לדעתי, הנושא הזה מאוד בעייתי משום שמצד אחד לדור ההורים היום מאד חשוב השוויון המגדרי, הרבה יותר מפעם, אך אנו תורמים באופן זה לחוסר שוויון. במקום לתת לילדים לבחור, ולא לקטלג אותם תחת משחקים מגדריים שהוחלטו מראש: יש הרבה בנים שאוהבים נסיכות והרבה בנות שאוהבות כדורגל והם צריכים להרגיש בנוח עם זה".

ילדים (צילום: Shutterstock)
אפשר בקלות לארח 30 ילדים בגינה ציבורית | צילום: Shutterstock
לדעת פורפר-רוזן, גם אילוצים כלכליים הם לא סיבה מספיק טובה כדי לפצל ימי הולדת ועדיף להימנע מכך. "אני מבינה את החלוקה המגדרית שנובעת בחלקה מסיבות כלכליות, אך לדעתי המקצועית זה רק פוגע בחינוך של דור העתיד ובמסר השוויוני, שאני מקווה שכל הורה רוצה להעביר לילדיו. לכן כדי לחסוך בעלויות עדיף למצוא שותפים לחגיגת יום ההולדת, ולחגוג איתם, או לקבוע מראש עם הילד ששנה אחת עושים יום הולדת גדול לכל הכיתה ושנה אחת רק עם המשפחה".

אז מה עושים? שרון רביבו, מנהלת ובעל הפורטל מסיבו.נט מסבירה כי להחלטה אם לפצל את יום הולדת, אין תשובה חד משמעית."אנו מכירים את הילדים שלנו טוב יותר מכל אדם. כהורים נפעיל תמיד את האינסטינקטים שלנו, אבל כדרכם של אינסטינקטים, שאינם מדע מדויק, אי אפשר באמת להיות בטוחים מראש מה יעבוד. יש לקחת בחשבון שבגילים מתקדמים, רצונו של הילד הופך למשמעותי יותר בקבלת ההחלטה. "כל ילד הוא שונה, בעל רצונות וחלומות משלו ולכן אי אפשר להצביע על כללים ברורים בנושא. תמיד כדאי לשאול את הילד מה הוא מעדיף, וכדאי גם להתייעץ עם הורים אחרים בכיתה ולשאול לדעתם במידה ואתם מעוניינים לשבור את השגרה. אם החלטתם להזמין רק את הבנות או רק את הבנים, חשוב להקפיד להזמין את כל הבנים או את כל הבנות, ולא לבחור בחירה פנימית בתוך הקבוצות הללו. לא מעט ילדים וגם הורים נפגעים בדרך, וזה מתכון לפילוג חברתי לא רצוי ולא בריא בין הילדים בכיתה. חשוב לזכור - המטרה היא לשמח את הילד יחד עם חבריו, אך לא על חשבונם רגשותיהם של אחרים".


>> האם אתם משבחים את הילדים שלכם נכון?