איזה הורה לא מצ'פר את הילד שלו מפעם לפעם? זה מתחיל במתן מדבקה על כל פעם שעושים פיפי בסיר, ממשיך ב"תקבל סוכרייה אם תשב יפה באוטו ולא תקרע לנו את עור התוף", משם זה עובר למתנות בתמורה לציונים טובים, וכן הלאה. בארה"ב כבר שנים רבות שילדים מקבלים מכונית לכבוד סיום הלימודים, וגם בקוריאה לוקחים את נושא התמריצים ברצינות: הורים מבטיחים למתבגרים שאם יצטיינו בלימודים – יזכו לניתוח פלסטי.
על כל שני ניתוחים - זריקת בוטוקס לאמא
תלמידים קוריאנים רבים שוקדים על לימודיהם, ומתנחמים בעובדה שכאשר הבחינות יהיו מאחוריהם הם יוכלו לתפוס תנומה על שולחן הניתוחים ויתעוררו עם אף חדש וסולד, מערבי למראה, או עם עפעפיים עליונים ותחתונים מנותחים שיגרמו לעיניהם להיראות גדולות יותר. מחיר שני הניתוחים יחדיו יעלה כ-3,800 דולר.
המרכזים לניתוחים פלסטיים שגילו את השוק הפורה מציעים הנחות מפתות לתלמידים, ועל הדרך קורצים גם לאמהות. "אם תלמיד עושה שני ניתוחים פלסטיים", אומר מנהל בית חולים לטיפולים קוסמטיים בסיאול, "אנחנו מעניקים זריקת בוטוקס אחת בחינם לטיפול בקמטים של אמו. בהודעה שפרסמנו כתבנו: 'אנחנו יודעים שהבחינות של הילדים עושות לך קמטים מרוב דאגה'. זו הצלחה גדולה. עוד לפני תקופת המבחנים יש כבר רשימת הזמנות ארוכה של תלמידים".
התופעה הגיעה גם לישראל?
"חשוב מאוד לעודד את הילדים ולחזק התנהגות טובה", אומרת מאיה סימון, מנחת הורים, "אבל העידוד צריך לבוא בעקבות מעשה חיובי על מנת לחזק את הרצון של הילד להמשיך ולעשות אותו. ברגע שמתנים את המעשה בפרסים, הוא יבוצע מעמדה לא נכונה. אם אני אבקש שהילד יסדר את החדר, יש לו שתי אופציות: לעשות זאת או לא לעשות זאת. ברגע שהילד יסדר את החדר ואני אשבח אותו על כך, הוא ירגיש עצמאי וזה יעודד אותו להמשיך בכך. אם לפני שסידר את החדר אבטיח לו פלייסטיישן, הוא יעשה את זה תוך חמש וחצי דקות בדיוק, אבל לא ילמד כלום.
"גרוע מזה, המסר שאני שולחת לו ברגע שאני מבטיחה פרס הוא נוראי: רק אם תצטיין תקבל פרס. או במילים אחרות: תקבל מאיתנו הערכה רק אם תצליח. ילד מבין מזה שאם הוא לא מצליח הוא לא שווה כלום בעיני הוריו. ההורים הקוריאנים מכשילים את ילדיהם פעמיים, משום שבעצם מתן התגמול הזה הם משדרים להם שהם גם לא מוצלחים וגם לא נראים טוב. התופעה הזו מתרחשת גם בעשירון העליון בישראל, כשילדות שמקבלות ניתוח אף כפרס על התנהגות טובה. זה עצוב לראות את הערכים שלנו, כחברה, פשוט יורדים לטמיון".