שרית וגליה (שמות בדויים) הן אימהות לשני ילדים שלומדים בחטיבה הצעירה (חט"צ) של בית הספר הממלכתי נווה עוז בראשון לציון. בחמש השנים האחרונות בית הספר היה משלב דתיים וחילונים במתכונת מצומצמת, אך להורים נודע בתחילת השנה שכל הכיתות יעברו להיות כיתות משלבות בשנה הבאה. מה קורה כשההורים מתנגדים לשינוי באג'נדה? מסתבר שאין להם ברירה.
"בתחילת שנה"ל הנוכחית, נערכה אסיפת הורים בנוכחות המנהלת שהכריזה ששנה הבאה בית הספר הופך להיות באופן גורף בית ספר משלב. המשמעות היא שחילונים ודתיים ילמדו במשולב באותה כיתה", מספרת לנו שרית. כיום, כאמור בית הספר הוא משלב במתכונת מצומצמת, ולילדים ניתנת הבחירה האם להיות במסלול חילוני או משלב. בחירה זו מצליחה למשוך אל בית הספר ילדים מחוץ לשכונת שקמה, בה ממוקם בית הספר. אך החל משנה הבאה לא תהיה בחירה ועל כל הילדים נכפה להיות במסלול משלב.
"הילד שלי מגיע מבית שאינו קשור למסורת היהודית. אנחנו לא הולכים לבית כנסת, ולא מתפללים וכך אני רוצה שזה יישאר", אומרת שרית. "אני לא מוכנה שייווצר מצב שבו הילד שלי יראה ילדים שמתפללים כל בוקר וירצה להצטרף אליהם או יתחיל לכפות את זה בבית. אין לי עניין שייחשף לתכנים שלא מתיישרים עם מה שהוא מכיר מהבית. אני רוצה להיות זו שמנתבת את המידע שהוא מקבל על אמונה ויהדות, ולא בית הספר. ברגע שיתחיל ללמוד בשיטה מסוימת, לא תהיה לי שליטה על זה", אומרת שרית. לדבריה, חלק מהשינויים במערכת השעות יהיו שיעורי תפילה (רשות) בכל בוקר, פרשות השבוע, ולמידה עמוקה של נושא החגים, טקס תשליך ועוד.
גליה מספרת שבבית היא מייצגת את הצד המסורתי במשפחה ואילו בעלה חילוני מוחלט. "אני בחרתי מהדת את מה שאני רוצה ונוח לי לעשות, ומה שהסכמנו עליו יחד, אבל אם הילד שלי יבוא בעתיד הקרוב עם דברים אחרים זה יגרום למחלוקת בבית".
אבל כל עוד מדובר בשילוב ובשיעורי רשות, למה זה מרתיע אתכן כל כך?
שרית: "לא הכול פסול ברעיון של שילוב, ויש בזה מן היופי אבל חשוב לעשות סינרגיה בהתאם."כשבית הספר הופך להיות פתוח לרישום לכל העיר, המשמעות היא בהכרח שילדים מהשכונה בה אנו גרים לא יגיעו, והדבר יפגע בילד שלי מבחינה חברתית. ילד זקוק לחברים ברדיוס שבו הוא מתגורר, כדי שיוכל להיפגש איתם אחר הצהריים, ולא יהיה תלוי בהסעות. ברגע שחצי מהילדים או רובם יהיו דתיים, לא ניתן יהיה לערוך ימי הולדת בסופי שבוע, והכיבוד אמור להיות בהכשר מסוים. יש לכך לא מעט השלכות, יהיה רוב של דתיים, והתוצאה היא שהקבוצה החילונית תהפוך למיעוט".
פתיחות דמוקרטית, לכאורה
על מנת שהתהליך יקרה, ההורים נדרשים לחתום על הסכמה שבית הספר יהפוך להיות משלב, ברוב של 66%. אך לדברי שרית וגליה ההנהלה לא מסכימה לקבל סירוב מההורים. "הם נותנים תחושה שהם מתחשבים בדעתנו, אבל כופים את השינוי, זה מגיע לכך שהמורות בבית הספר אמרו לתלמידים שהם חייבים לחתום על המסמך", מספרת גליה, "הורים רבים כמונו מתנגדים לתהליך אבל כל אחד מפחד. הם חשים שיש איום מצד ההנהלה במקרה שהם לא יחתמו. ההנהלה הודיעה ש'אין דבר כזה לא לחתום' ומפזרים איומים שיסגרו את בית הספר. ברור לנו שהמניע להפוך את בית הספר למשלב הוא כלכלי, בתי ספר משלבים מקבלים תקציב יותר גבוה ממשרד החינוך".
אז למה לא להעביר את הילדים שלכן לבית ספר אחר?
שרית: "העירייה לא מאפשרת לנו. הגשנו בקשה ביחד עם מספר הורים נוספים, וכולנו ציינו את אותה הסיבה - שבית הספר משנה את הצביון שלו. הילד הראשון קיבל אישור להעברה, ועבר. משאר הבקשות התעלמו זמן רב, בהמשך הם אמרו שאי אפשר לכפות על אדם תהליך, ואם זה נוגד את אורח החיים שלנו, הם לא יכריחו אותנו, וכמובן שנעבור. אך לאחר מכן, קיבלנו סירוב. במנהל החינוך נאמר לנו ש'תהליך בית הספר מבורך וצריך לנסות אותו'. הסכמנו להתפשר ולא להעביר השנה אלא בשנה הבאה, אבל הם לא מסכימים להבטיח לנו שיהיה מקום בבית ספר אחר ושיקבלו אותנו. הפרדוקס הוא שאומרים לנו בבית הספר שמי שלא רוצה להישאר, מוזמן לקום וללכת אבל מצד שני לא מאפשרים לי ללכת".
האירוניה היא ששרית נלחמה כדי לרשום את בנה ל"נווה עוז", משום שהם אינם שייכים לאזור הרישום של בית הספר. "זה נחשב לבית ספר ברמה גבוהה ששואף ללמד ערכים של מנהיגות, וזה מה שהתאים לי, אבל כעת בית הספר משתנה מבחינת הצביון. אילו ידעתי שבית הספר יהפוך למשלב, אין סיכוי שהייתי רושמת את הבן שלי".
ממשרד החינוך נמסר: "החלטת בית הספר התקבלה לאחר תהליך שיתופי עמוק. התקיימו מעגלי שיח ושיחות הסברה מסודרות לכל הורי התלמידים, והובהר שמי שמעוניין בשינוי באפשרותו לחתום. 85% מההורים חתמו מתוך בחירה ומרצון, לאחר תהליך של שיתוף וחשיפה. יו"ר הנהגת ההורים שותפה מלאה ומייצגת את הורי בית הספר בתמיכתם במהלך. יודגש שמזה 6 שנים יש בבי"ס כיתות משלבות. זוהי מסגרת חינוכית המאפשרת לתלמידים ממגוון הזהויות בחברה הישראלית ללמוד תחת קורת גג אחת, ואין חינוכי וערכי מזה. באשר לכיתת הגן המדוברת, אלו החלו רק השנה את דרכם בבית הספר, ועל כן הגיוני וטבעי שההורים ישמעו על הכוונה באסיפת ההורים המתקיימת בתחילת השנה. הובהר להורים כי העברה תאושר במעבר בין גן לכיתה א', כמקובל בעיר במסגרת הבחירה המבוקרת".
מעיריית ראשון לציון נמסר: "המהלך צפוי להתחיל רק בשנה הבאה. הורים המעוניינים להעביר את ילדיהם, יוכלו להגיש בקשה בסוף שנת הלימודים הנוכחית".