לאמריקנים יש שבוע לימודים שעבורנו נחשב קצר, של חמישה ימים בלבד, וסופשבוע ארוך, אבל בשנתיים האחרונות הולך ומתגבר טרנד של קיצור השבוע ביום נוסף, זאת על מנת להתגבר על מצוקת שכר נמוך של המורים באיזורים מסויימים בארה"ב. מדינת קולורדו היא מובילת המיזם, ועכשיו, לאחר שנה בה נהגו כך 28 בתי ספר, בהם 180 אלף תלמידים, מגיע שלב המסקנות.
כל מחוז אדאמס שבקולורדו החליף את השיטה בתחילת השנה לארבעה ימי לימודים בשבוע כחלק ממהלך שאמור לעודד גיוס של מורים טובים יותר. הניסוי הזה החל כבר קודם, אבל זוהי היוזמה הגדולה והממוקדת ביותר. המחוז מחוייב לעוד שלוש שנים כאלה, ובעוד שמצד התלמידים והמורים מדובר בחוויה נפלאה, כמעט חד משמעית, מצד ההורים הדברים נראים מעט אחרת.
ארבעה ימי הלימודים החדשים הם ארוכים יותר בכ-40 דקות, והוצאות פתיחת בית הספר נחסכות. בתי הספר הללו מוותרים על יום שני, והשבוע מתחיל בשלישי ומסתיים בשישי. "אנחנו מרגישים שהמורים הם הדבר הכי חשוב בהשכלתם של הילדים," אומר ד"ר כריס פידלר שאחראי על המיזם. "המורים מקבלים עכשיו את הזמן להשלים את השכלתם ולהשקיע בתלמידים באופן שיאפשר להם להתפתח באופן אופטימלי."
התוכנית מחייבת את כל המורים ללכת להשתלמויות שבועיות במקום הלימודים, ותוכניות אונליין מעניקות לתלמידים קשר לכיתה גם ביום החופשי. יש גם שירותי שמירה על הילדים עבור ההורים שזקוקים להם ביום החופשי, במחיר מסובסד של 120 שקל ליום, ופארקים ומועדונים שונים בעיר נותנים למשפחות כניסה יומית ב-80 שקלים ליום. עבור חלק מההורים מדובר בסידור הגיוני, אחרים מאוד מתקשים, בעיקר כלכלית ואירגונית.
"אני אם יחידנית שעובדת משרה מלאה, בלי משפחה שתעזור, והשינוי הזה מסובך לי," מודה ג׳סיקה לורי בפני רשת ABC. "אני מרגישה שהמחוז שלנו לא רואה את צרכינו. למזלי קיבלנו מלגה מיוחדת וילדי יכולים לבלות בחינם במועדון בימי שני, כי אחרת הייתי מפוטרת." הילדים והמורים, כאמור, מאושרים מהשינוי. יש להם יותר זמן לנוח, להרגע ולהשקיע בלימודים, בני נוער עובדים ומרוויחים כסף ביום החופשי, ונרשמה גם עליה במספר ההתנדבויות. כך או כך, שינוי שכזה לא צפוי להגיע למקומותינו בקרוב.