קרני כהן, שיסיים בקרוב את כיתה ד', חזר הביתה לפני כמה ימים בסוף יום לימודים עם פנים נפולות. הסיבה: תוצאות מבחן שמדמה מבחן מיצ"ב. הנהלת בית הספר שלחה להוריו מכתב, ובו פירטה כיצד הוא לא שולט בפרמטרים שנבדקו בבחינה.
"הוא חזר מעוך, בשפל, עם קול חלוש", מספרת אימו של קרני, ליאורה. "הילד היה במצב נפשי מאוד רע. בית הספר, כמנהגו בקודש, עשה מבדק מיפוי והוא הגיע עם מכתב בעקבות תוצאות המבחן. ילדים בכיתה ד', לא אמורים לעבור מבדקים אינסופיים ובדיקות. זה שובר אותם, גומר אותם".
מאז אותו היום, ליאורה מתקשה להשתחרר מהרושם שנותר בה. "מערכת החינוך מיושנת, שיטה אחת ולא מתאימה לכולם. השיטה כיום היא לא בשיטת חוויה אלא כמו אווזי פיטום שצריכים להקיא את החומר. גם עובדי ההוראה הם קורבנות של המערכת, השיטות מיושנות. אם השכר נמוך בתפקידי הוראה ומגיעים אנשים שאין להם ברירה אחרת אז המצב עגום וזה בסוף בא על חשבון הילדים שלנו. צריך להפסיק למדוד אותם ולתת להם להיות ילדים".
את תחושותיה הקשות שיתפה ליאורה בפוסט פייסבוק. "נכון, נולדנו שונים זה מזה, בעלי כישורים מגוונים, אבל אם זו התוצאה של ארבע שנים בבית ספר ממלכתי. ילד בן 10 עם לב שבור. משהו בהחלט רקוב בממלכת ישראל. ליבי נשבר בקרבי על בני, אך הוא עוד יפרח ויתנשא במלוא תפארתו, על אף מערכת החינוך הישראלית.זו תעודת העניות של סיום השנה מבחינתי", כתבה.
הפוסט עורר ויכוחים ערים בין הורים לבין עצמם, ובינם לבין מורים על האופן הנכון שבו צריך לנהל את נושא המבחנים.
"מבחן מיצ"ב מטרתו לתת מדד לבית הספר והוא לא משקף את המציאות", מסבירה אביב, מורה בבית ספר יסודי בנתניה, את הצד השני של המשוואה. "אני לא כותבת ציונים על מבחן רק הערות מקדמות עם המון חיזוקים. אין ילד שלא שולט. כולם שולטים רק במיומנויות שונות. הילד קורא? כבר שולט. ענה על חלק מהשאלות? כבר שולט. כל השנים לומדים לקראת מבחן מיצ"ב לשם העיניים נשואות. זה נורא. המשאבים לא שקולים ויש המון לחץ על המורה. הגאווה או הכישלון יכולים לחסל מורה".
ממשרד החינוך נמסר: "קרני יקר, מערכת החינוך גאה בך, לרגל סיום שנת הלימודים בכיתה ד', ומאמינה בך בכל לב. כמו אמך, שבהחלט כתבה באופן מרגש, מערכת החינוך משוכנעת שאתה תגדל, תפרח ותגיע לתפארתך. אנחנו כאן, מערכת החינוך הישראלית, בשבילך. אנו מתחייבים להיות איתך לאורך כל הדרך, ולהעניק לך הכל, אבל הכל, כדי שתפרוץ דרך ותגיע לגדולה. אתה מוזמן לפנות אלינו תמיד, בכל גיל – ותמיד נסייע לך. שלך, מערכת החינוך".