לאחר אישור הסגירה הגורפת של מערכת החינוך בשבוע שעבר ואחרי יום ראשון ללימודים מרחוק שהוכיח שזום לילדים ועבודה להורים כמעט ולא מתחברים, עיני כולם היו נשואות אל הדיון הגורלי בוועדת החינוך.
"ציבור ענק שמרגיש שלא רואים אותו, שלא מסתכלים לו בעיניים, מרגיש שהוא נושא בנטל הכלכלי ושלא מסתכלים עליהם", אומר יו"ר הוועדה ח"כ שפע בפתח דבריו. "אנחנו דרשנו לפתוח את מסגרות החינוך לילדים בשכבות הגיל הנמוכות, אך הממשלה לא עשתה את זה, ושמה אותנו בסיטואציה שאין לנו כוועדה יכולת להחריג את שכבות הגיל הנמוכות על סמך נתוני תחלואה. מה שקורה זה שמיליון הורים צעירים צריכים לצאת לעבודה אבל אין להם סידור לילדים".
שפע דורש שלא לאשר את התקנות עד למתן פתרון הולם לבעיה שנוצרה. "מכיוון שקבינט הקורונה לא סיים את הדיונים על שוק העבודה, נוצרה סיטואציה שאין גנים ואין כיתות נמוכות, אבל מיליוני הורים צעירים צריכים לצאת לעבודה. אסור לנו לאשר את התקנות שהגישה הממשלה, כל עוד לא יינתן פיצוי כלשהו להורים צעירים הנאלצים להישאר בבית עם ילדיהם".
מנגד עומדת מזכ"לית הסתדרות המורים ומתנגדת לפתיחה מחודשת של המסגרות. "אנחנו בישראל עושים יותר ממה שמבקשים במדינות העולם עם לימודי זום. הסאגה שהיתה בפעם הקודמת עם החזרת ימי לימודים לא תחזור", היא מזהירה. "חטפנו על זה מעל ומעבר, במקום להוקיר תודה למורים התעסקו רק בכמה יחזירו ולמה. אם משרד הבריאות אומר שמערכת החינוך צריכה להיות סגורה, אז כך צריך להיות. אסור להקריב את ציבור עובדי ההוראה"
בן דוד הציגה נתונים המעידים על כך שבמסגרות החינוך המיוחד קיימת היעדרות גבוהה מאוד של מורים בקרב התלמידים עם המוגבלויות הקלות. "אספנו מדגם של מאה בתי ספר במסגרת החינוך המיוחד - 3,949 מורים מתוכם 1,135 בבידוד, 39 חסרים מכל מיני סיבות ו-145 חולים מאומתים – אלה המורים".
"לגבי התלמידים ישנם 7,349 תלמידים, מתוכם 3,376 חסרים, שזה למעלה מ-46 אחוזי היעדרות. גילינו שבמורכבויות הקלות יש היעדרות גבוהה מאוד, הן של מורים והן של תלמידים, שההורים מעדיפים לא לשלוח אותם למסגרות לימוד. במורכבויות הקשות יש נוכחות גבוהה יותר של הילדים אבל יש היעדרות גבוהה מאוד של עובדי הוראה – למעלה מ-47 אחוזים עובדי הוראה נעדרים מהעבודה".
במוקד הדיון היה אמור לעמוד פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, שהתבקש להציג את הנתונים לפיהם ניתן להצדיק פתיחה או סגירה של הגנים, אך לא הופיע לדיונים גם הפעם. ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות הסבירה במענה לשאלות חברי הכנסת כי מתגבשת תוכנית יציאה מהסגר. לדבריה, "הדבר הראשון שיפתח כשמשהו יתפתח יהיה חינוך לגילאים הצעירים מגיל לידה על 9 ,10. התהליך הזה נמצא במשרד הבריאות ויגיע בשבוע הבא למשרדים הנוספים".
הבעיה היא לא רק של ההורים אלא גם של המורות והרופאים
יו"ר הועדה ביקש להבהיר שלא רק הורים צעירים נמצאים בבעיה, אלא גם המורות והגננות שבזמן שהן מלמדות- יש להן ילדים בבית. "אנחנו מדברים על הציבור שנושא את המשק על כתפיו, ולכן צריך לחשוב על פתרון עבורו כגון חוק שיגן עליהם מפיטורים או מתן פיצויי אחר כלשהו. אני רוצה להבטיח לכל אותם הורים שאנחנו בועדת החינוך רואים אותם ונעשה כל מה שאנחנו יכולים. כדי שאם המערכות יישארו סגורות, המדינה תדאג להם לפיצוי כלכלי".
גם ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון המתמחים התריעה כי צוותי הרופאים נמצאים בחסר של כח אדם גם בשל היעדרות לצורך שמירה על הילדים. "אנחנו חווים עומס בלתי יתואר במחלוקת ומנגד כח אדם שהולך ופוחת. רופאים ומתמחים בבידודים, וכח האדם עומד על כמעט שליש מזמנים רגילים ועל כל הדבר הזה אנחנו נשארים בלי מסגרות לילדים שלנו".
"בפועל, מתוך 21 בתי חולים בארץ רק חמישה בתי חולים מפעילים מסגרת לילדי העובדים החיוניים, דבר שגורם לאבדן חמור מאוד של כח אדם ביום יום. המחלקה שלי מתנהלת עם מחצית המתמחים וכל זה בגלל שאנחנו נאלצים להישאר בבית עם הילדים. אתמול העליתי את הבנות שלי למחלקה פנימית כדי לסיים את יום העבודה שלי".
חלק מהצעות שעלו בוועדה כמתן פתרון להורים שנאלצים לעבוד מהבית הוא העברת חוק המונע את פיטוריהם, מתן ימי חופש נוספים או מתן מענק פיצוי מהמדינה."אם החלטתם להשבית את הלימודים, תשביתו הכל, תדאגו לנו ולמעסיקים שלנו לפיצוי ותשמרו לנו על מקומות העבודה. אי אפשר גם לעבוד וגם לדאוג שהילדים ילמדו מהבית. זה פשוט לא עובד", דרשה צופית גולן, סגנית יו"ר הנהגת ההורים הארצית.
בוועדה התייחסו גם לתלונות של הורים רבים המדווחים על חוסר הסדר בתכנון היום, על ניתוקים חוזרים ונשנים בתקשורת בשיעורים ובמטלות האינטרנט השונות, ועל חוסר יכולת של הילדים לשמור על ריכוז במדיום הלימודים שנכפה עליהם.
"לא יתכן שהילדה שתהיה כל היום בטיקטוק בזמן שההורים שלה צריכים לג'נגל בין העבודה שלהם לזום שלה. וכל אותם המורים והצוותים החינוכיים, מורות שצריכות ללמד בזום בזמן שהן עם הילדים הפרטיים שלהן בבית. בלתי אפשרי", קובע ח"כ שפע.
בשבוע שעבר הציגה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, נתונים לפיהם נתוני התחלואה בקרב ילדים עד גיל 6 נמוכים משמעותית משיעורם באוכלוסייה. על פי הנתונים, שיעור המאומתים עד גיל 9 נע בין 250-200 ילדים, בעוד שיעור המאומתים בקרב גילאי 18-14 קרוב ל-800 ביום.
כעת, מקווים בועדת החינוך , לפצל את התקנות בוועדה וכך לסלול את הדרך לפתיחת הגנים ובתי הספר מחדש. החלטה כזו היא חלק מהסמכות הנתונה בידי הוועדה אך נכון לרגעים אלו עדיין לא התקבלה החלטה.