נסיעה עם ילדים ברכב, גם הקצרה ביותר, יכולה להיות חוויה מאוד מתישה. אם לא נערכים אליה נכון, היא גם עלולה להיות מסוכנת. פתאום הילד מבקש במבה, הילדה רוצה להוריד את חגורת הבטיחות כי היא מציקה לה, הם רוצים לשמוע דיסק אחר – כל אלו עלולים להביא אתכם למצבים בהם דעתכם מוסחת ואף לגרום לכם להוריד את העיניים מהכביש בחיפוש אחר מבוקשם. אז כדי שתוכלו להיערך נכון, אספנו 10 משפטים שיעזרו לכם ולילדיכם להתכונן לנסיעה:
1. "לפני הנסיעה חייבים להקליק. בלי חגורת בטיחות לא נוסעים"
בשנה שעברה נהרגו 40 איש (כ-10 אחוזים מסך כל ההרוגים בתאונות הדרכים) רק בגלל שלא חגרו חגורת בטיחות. יש לחגור את חגורת הבטיחות לילדים לפני שמתחילים לנסוע, ועל ההורים לוודא שגם ילדים בוגרים יותר חגורים ולא להשאיר את האחריות בידיהם. אין להתחיל נסיעה בשום מצב אם הילדים אינם חגורים.
2. "לפני הנסיעה כולנו הולכים לשירותים"
ילד המבקש להתפנות במהלך נסיעה הופך במהירות לילד חסר סבלנות המייצר הסחת דעת מיותרת להורה שנוהג, ולעיתים מאלץ אותו לעצור במקומות מסוכנים לעצירה.
3. "אני מחבר לך את המוצץ לבגד, כי אם הוא ייפול לא אוכל להרים אותו"
הסתובבות לאחור מסיבה כלשהי, כולל הרמת מוצץ שנפל, מגדילה פי עשרה לפחות את הסיכוי לתאונה. גם אם הקטנצ'יק בוכה במהלך הנסיעה וזה מפריע לכם, יש להמשיך בנסיעה עד שתגיעו למקום בטוח שבו אפשר ומותר לעצור, ורק אז לחפש את המוצץ ולהרגיע אותו.
4. "אם אתם רוצים לאכול, תבקשו ממני עכשיו, לפני שנתחיל לנסוע"
הורה המסתובב להביא לילדיו היושבים במושב האחורי אוכל בזמן הנסיעה, מגדיל את הסיכון לתאונה במאות אחוזים. על ההורה להיות ערוך לנסיעה בצורה כזו, שבהישג ידם של הילדים יהיה כל מה שנדרש להם במהלך הנסיעה - בקבוק שתייה, חטיף, פרי, שמיכה וכדומה.
5. "לפני שנצא לדרך, בואו נחליט איזה דיסק אנו רוצים לשמוע"
הורה המפשפש בזמן הנסיעה בתא הכפפות כדי למצוא דיסק מסוים, מסכן אותו ואת הנוסעים ברכב, חשוב להסביר זאת לילדים לפני הנסיעה. גם בני שנתיים יכולים להבין שאם אמא לא מסתכלת על הכביש זה עלול להיות מסוכן. חשוב כמובן לתת דוגמה אישית ולהראות לילדים שגם אמא ואבא לא מדברים בטלפון או עושים דברים אחרים שלא קשורים לנהיגה.
6. "בואו נבחר משחק לדרך"
ילדים משועממים הם מתכון מהיר ליצירת הסחות דעת לנהג. על כן מומלץ להכין להם משחק, סרט או ספר שיעסיק אותם במהלך הנסיעה. גם שירה משותפת יכולה להעלות את המורל ברכב ולהעביר בהנאה את הזמן.
7. "לפני שאנחנו נוסעים, חשוב שנדע בדיוק היכן החבר שלך גר"
הורה שאמור להסיע את ילדו לחבר או לחוג חייב לדעת לפני הנסיעה היכן נמצא המקום המדויק, ולא לחפש אותו תוך כדי נסיעה באמצעות הקלדת היעד בג'י.פי.אס או שליחת מסרון. מנתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים עולה כי שליחת מסרון בזמן הנהיגה מגדילה פי 23 את הסיכוי לתאונה. גם נהיגה מהוססת או פזיזה עקב אי ידיעת הדרך הנכונה עלולה לגרום לנהג לעשות טעויות.
8. "אם תתנהגו יפה ולא תריבו בדרך, תקבלו פרס על התנהגות טובה"
מריבות ילדים בזמן הנסיעה גורמות להורה להסיח את דעתו מהכביש בעת נהיגה, ודבר זה עלול לסכן את הנוסעים. אפשר להכין לפני הנסיעה פרס קטן או להבטיח להם מאכל שהם מאוד אוהבים, כדי שיהיה להם למה לצפות ותמריץ להתנהג יפה במהלך הנסיעה.
9. "בואו נחליט ביחד איפה נעשה הפסקה"
נסיעה ממושכת גורמת לשעמום בקרב הילדים ולצורך להתפנות, וזהו מתכון בטוח ליצירת הסחות דעת להורה הנוהג. מומלץ לסכם מראש ולדעת היכן עוצרים להתרענן, לחלץ עצמות ו/או לצפות בנוף. אם תשתפו את הילדים במהלך הנסיעה ביעד הנבחר, הם עשויים להיות רגועים יותר ולגלות סבלנות למצב.
10. "זוכרים שהסברנו לכם שכשאנחנו נוהגים אנחנו בעבודה?"
על הילדים לדעת כי נהיגה היא סוג של עבודה עבור ההורה, וכמו שלא מפריעים להורה בעבודה - לא מפריעים לו בזמן הנהיגה. זה עניין של חיים.
ייעוץ מקצועי:
דלית מגיד - סמנכ"לית חברת פ.ר.ש המתמחה בפיתוח מיומנות נהיגה, ומפעילה מרכז חווייתי לבטיחות בדרכים לכל המשפחה