בניגוד לימים עברו, אושר הוא כנראה הדבר הראשון שרוב ההורים בעולם המערבי של היום מאחלים לילדיהם, ואושר, כך למדנו, קל הרבה יותר לאחיזה כאשר היד המשגת אותו מלאה בביטחון עצמי. ילדים רבים, כמו מבוגרים רבים, סובלים מביטחון עצמי נמוך או מעורער, ועל ההורה לנסות ולמלא את החלל הזה. בעזרת יועצת ההורים לאה רוקטו והמאמנתהאישיתטליהדור קיבצנו עבורכם מספר טיפים שאפשר לשלב ביומיום על מנת לחזק את הילדים.
קבלו את הרגשות שלהם, אל תבטלו אותם
אם הילד מגיע אליכם עם נושא שקשור בביטחון העצמי שלו ואומר על עצמו דברים קשים, חשוב לא לבטל את דבריו מיד אלא לשמוע אותם. כך תוכלו לזהות את הקושי, להכיר בו ולהציע פתרון אמיתי. ילדים, יותר משהם זקוקים לכך שנעודד אותם, זקוקים להרגיש שמקשיבים להם, רואים אותם ונותנים לגיטימציה לתחושות שלהם. גם הקשות שבהן.
זהו אמונות שגויות שלהם
אנשים נוטים להיות המבקרים הנוקשים ביותר שלעצמם, וזה נכון עוד יותר בילדים. כשהם לא מצליחים לעמוד בציפיות הנוקשות, ולפעמים הלא מציאותיות שלהם מעצמם, זה פוגע בביטחון העצמי שלהם. אם תציעו להם דרך אופטימית ואובייקטיבית יותר להביט במצב, תוכלו להחליף את דרך החשיבה שלהם. אם הילד תמיד אומר שהוא גרוע בחשבון, למשל, או תלמיד לא טוב, נסו לומר לו שהוא תלמיד נהדר שצריך להקדיש יותר זמן ללימודי מקצועות שונים.
אל תחסכו במגע
תחושת ביטחון מגיעה לא מעט מכך שכל ערוצי התקשורת פתוחים, והידיעה של הילד שתמיד יש לו למי לפנות. הרבה מהתקשורת הזאת היא פיזית. החיבוק הגדול שאין בו שאלות או מילים, רק הכלה ואהבה, הוא ייחודי להורים וילדים, וחשוב להמשיך ולהציע אותו גם אם הילדים מפנים גב ועושים פרצופים.
בנו בית חיובי
אין הרבה אפשרות לשלוט במה שיקרה מחוץ לדלתות הבית, בבית הספר ובין החברים, אבל תוכלו לדאוג שהבית שלכם יהיה מקום טוב, בו מחלקים שבחים בנדיבות ולא אומרים דברים שליליים. גם דוגמה אישית של התנדבות ועזרה לזולת יכולה להעניק לילדים ביטחון עצמי גבוה ותחושת כוח שתגיע מהתחושה שיש בידיהם לעזור לאחרים.
שבחו אותם בסביבת מבוגרים
כשאנו משבחים את ילדינו, רוב הזמן המילים נכנסות מאוזן אחת ויוצאות מהשנייה. כשאנו מספרים לקרובים או לחברים על הישגי הילדים, הילדים מרגישים את הגאווה הרבה יותר. כאשר הורים משבחים את ילדיהם (בצניעות!) הם מוכיחים לילדים שהם לא מדברים על מנת להעלות להם את הביטחון אלא כי הם באמת גאים בהם. חשוב לשבח את הילד לא רק על מה שהוא עשה אלא על מה שאנחנו רואים בו כאדם. לא רק ״כל הכבוד שהצלחת לטפס על המדרגות התלולות״ אלא ״כל הכבוד שאתה נחוש ואמיץ״. כך הילד יידע שהתכונות הללו בתוכו ולא תלויות רק במה שהוא מצליח או לא מצליח לעשות.
הציעו להם אהבה ללא תנאים
קל יותר לילדים להתגבר על קשיים מבחוץ כשהם יודעים שיש להם מערכת תמיכה חזקה מבית. חשוב להזכיר לילדים עוד ועוד שתהיו שם עבורם בטוב וגם ברע, ושתאהבו אותם גם אם וכאשר יעשו טעויות ויחליטו החלטות שלא מקובלות עליכם.
בקשו מהם עזרה
כשנותנים לילדים עוד אחריות, אפילו דברים קטנים, כמו להוציא את הזבל, הם מבינים שהמבוגרים סומכים עליהם ומאמינים ביכולותיהם. ההבנה הזו מעלה את הביטחון העצמי שלהם, והם לא יהססו לקחת על עצמם עוד אחריות. העסקה הזו יכולה להיות חיובית ומועילה, אם כן, לשני הצדדים, ולהוריד להורים כמה מטלות מהראש.
חגגו איתם הצלחות
בין אם למדו לרכוב על אופניים או שהצליחו במבחן חשוב, כדאי לציין את ההצלחות של הילדים בכל הזדמנות. כשהם יבינו כמה הוריהם גאים בהם, ובהשקעה שהביאה להצלחה שלהם, הם יתגאו בעצמם, וימשיכו להשקיע.
היו להם מודלים מוצלחים לחיקוי
הדרך הטובה ביותר לחנך היא לשמש דוגמה אישית. אם תכנו את עצמכם בשמות גנאי מול הילדים, כמו טיפש, שמנה וכד׳, או שתמנעו מאתגרים שמאיימים עליהם, הילדים ילכו בעקבותיכם. מדובר בהזדמנות לא רק לבנות את הביטחון העצמי של הילד, אלא את שלכם, על הדרך.
הימנעו מהשוואות
דבר לא גורם לילדים לחוש גרוע יותר מאשר לשמוע שהם לא טובים כמו האחים שלהם. כשמפסיקים להשוות בין אחים גם מזניקים לשניהם את הביטחון העצמי וגם מצמצמים את היריבות ביניהם ומשפרים את היחסים.