שנת הלימודים כבר כאן עוד רגע אך לתשעים ילדים בחדרה אין פתרון מספק. הורים לילדים בגילאי שלוש וארבע חיכו במשך חצי שנה לשיבוץ לגני טרום טרום חובה. רק בחודש שעבר קיבלו הודעת טקסט מהעירייה שמבשר להם כי ילדיהם שובצו לגן הנמצא במתנ"ס מחוץ לשכונה, במבנה שלא יועד לגני ילדים, בקומה השנייה ללא חצר. הסיבה: הגנים שהוקמו לילדים בשכונה החדשה יושלמו רק ב-2019.
"שובצנו לגנים חדשים בשכונת הפארק אך עדיין לא התחילו לבנות אותם", מספרת שי בסון, אחת האימהות, "הילדים לא נולדו אתמול. בחודש ינואר כששלחנו בקשות לשיבוץ בעיריית חדרה ידעו את כמות וגילאי הילדים ובכל זאת לא התחילו לבנות. יש לי מתחת לבניין שלושה גנים במרחק הליכה אך לא עלה בדעתי שאקבל שיבוץ שונה מהגנים האלו. פשוט לא נשאר בהם מקום".
עידן מורד, יו"ר ועד השכונה החדשה מספר כי לאחר לחץ, אילצו התושבים את העירייה להעביר את הגנים הזמניים אל קומת קרקע בבית ספר בשכונה. אלא שגם כאן מדובר בקרוואנים הנמצאים בשטח של בית ספר דתי. לדברי ההורים מדובר בקרוואנים קטנים, שלא כוללים מטבחון ושירותים כמו כל גן סטנדרטי.
לא רק בנושא מיקום הגנים נתפסה העירייה לא מוכנה. בסון מספרת כי ההורים לא קיבלו עדיין הודעה רשמית על זהות הגננות והסייעות ולא נקבעה פגישת היכרות לילדים שייכנסו לראשונה למערכת החינוך. "דרישותינו עדיין לא נענו: ביקשנו סייעת ומאבטח. סייעת לצורכי השירותים מכיוון שיצטרכו לקחת את הילדים מהגן למבנה שירותים אחר, ביקשנו גגון בשביל הזה כדי שהילדים לא יירטבו בחורף. לא פעם הורים נוספים מספרים לנו שניסו להגיש ערעור אך ניתקלו בחומה בצורה ובחוסר הקשבה מצד העירייה. כל בקשותינו נדחו בטענה 'אין מקום' הם אומרים. לפי חוזר מנכל תשובות הערעורים היו צריכות להתקבל עד האחד באוגוסט. קיבלנו אותן רק לפני כשבוע ופספסנו את מועד הערעור הנוסף".
אורן אברהם, אבא, אינו מרוצה גם הוא. "הילדה שלי בת ארבע ושלושה חודשים ומתחילת הרישום אמרתי שהגן לא מתאים לבת שלי. הגשתי ערעור שלא התקבל. אשתי אישה נכה. היא לא תצליח להביא את הילדה לגן. מכיוון שהבת שלי מגיעה מגן פרטי אמרו לי בעירייה שהם לא מחויבים לדאוג לי או להתייחס לרצון שלי. אנשים צועקים לשמיים ואין מי שישמע אותם. גידרו את הילדים ואיננו יודעים מתי הגן יהיה מוכן. הולך להיות שם תוהו ובוהו".
"לא רוצה שהילדה תהיה בחדר פילאטיס"
בשכונה החדשה ביבנה הירוקה מתרחש סיפור דומה. מכיוון שאין מספיק גנים בכדי להכיל את כל ילדי השכונה, נפתח במתנ"ס גן ארעי, שמיועד לפעוטות סביב גיל שלוש. הגן נמצא בקומה השנייה, ללא שירותים מתאימים לילדים. אומנם תהיה סייעת שתפקידה ללוות את הילד. אך ההורים חוששים מהתפעול השוטף של הנושא הזה, בגן שבו כמות קטנה יחסית של נשות צוות מופקדות על כמות גדולה של ילדים.
"קיבלנו שיבוץ והגשתי ערעור יחד עם שכנה שלשתינו יש בנות באותו גיל. יום לפני קבלת הערעור התקשרו אליה ואמרו לה שהעבירו גן את הבת שלה. אלי לא התקשרו. חיכיתי לראות אם הערעור התקבל. כמובן שלא", מספרת עדי כהן, תושבת השכונה.
כהן מספרת כי הוצע לה להיות בגן שנמצא בקצה השני של השכונה, בתוך אתר בניה, אי אפשר ללכת לשם ברגל ויש קושי בגישה. מכיוון שמדובר בקבוצת ילדים גדולה, כ-60 הורים שהתנגדו למהלך הזה, נקבעה פגישה עם ראש העיר צבי גוב-ארי. בהזדמנות הזו נמצא פתרון חלקי ומקומם רק לילדים עם אחים גדולים בבית הספר.
כהן מספרת כי מכיוון שזוהי בתה היחידה, הפתרון עבורה לא היה רלוונטי. לה ולשאר ההורים נאמר שילדיהם יהיו במתנ"ס. "אני לא רוצה לשכן את הילדה שלי בת שנתיים ועשרה חודשים בחדר פילאטיס. זרקו אותנו לכלבים כי אין לבת שלי אח גדול ולכן היא לא תהיה במוסד מסודר. מכיוון שכך מתנהגים אלינו, אמרתי לבעלי שאני ביבנה לא נשארת ומתכננת למכור את הבית ולעבור לעיר לגור בעיר אחרת".
מעיריית חדרה נמסר בתגובה: "בעיר חדרה נבנים בשנים האחרונות גני ילדים על פי תוכנית אב לחינוך וכן גני ילדים ייחודיים. בעקבות אי קבלה מבעוד מועד של הרשאה תקציבית ממשרד החינוך, חל עיכוב בהקמתם של מבני הקבע שבהם צפויים להיפתח גני ילדים המיועדים לילדי שכונת הפארק. יצוין כי הרשאה היא למעשה אישור תקציבי להקמת מבנה לגן, ומובן מאליו ששום רשות המתנהלת על-פי חוק אינה אמורה לבצע פרויקטים לפני שיש בידה תקציב להקמתם. יודגש כי, במידה שהעירייה הייתה פועלת שלא על-פי הכללים ובניגוד לחוק, נראה כי הטענה הייתה מדוע העירייה פועלת שלא על-פי חוק. עם זאת, ההמתנה להרשאה תקציבית בטרם תחילת הבנייה אינה מביאה למצוקת גנים, וזאת מאחר שעד לסיום הבנייה של מבני הקבע דואג אגף החינוך לכיתות גן זמניות שבהן משובצים הילדים עד למעבר לגנים החדשים הנבנים עבורם.
"בתחילה עלתה האפשרות של פתיחת גנים זמניים בתוך מרכז הפנאי בית אליעזר, אך לאחר ישיבה של ההורים עם מנהלת אגף החינוך, הוחלט בשיתוף ההורים ועם ועד ההורים העירוני כי שלושה מבנים הנמצאים בשטח בית הספר למדעים ויהדות יוקצו לטובת פתיחת הגנים, עד אשר העירייה תשלים את בנייתם של הגנים החדשים.
"עם קבלת ההחלטה המשותפת החלה העירייה בעבודות התאמה של המבנים לייעודם כגני ילדים, שישמשו באופן זמני עד לבניית המבנים החדשים שישמשו גני קבע ייעודיים לרווחת ילדי השכונה.
"לקראת תקופת הרישום לגני הילדים נשלחה להורים חוברת הרשמה מפורטת אשר הביאה לידיעתם רשימת גנים שבהם מתקיים רצף חינוכי, וכן קריטריונים מפורטים להרשמה. זאת כחלק מהפקת לקחים מהליך ההרשמה אשתקד ומענה לטענת הורים כי אם היו יודעים היכן יש רצף חינוכי היו רושמים את הילד לאותו גן. בהתאם לקריטריונים, ילדים שנרשמו הן לגן והן לרצף החינוכי זכו לקדימות באותו גן לעומת ילדים שלא נרשמו לרצף החינוכי ושובצו בגנים סמוכים.
כל הורה זכאי להגיש ערעור, אך ניתן להיענות לערעור רק במידה שהתפנה מקום בגן שביקש. במידה ולא מתפנה מקום, נאלצת המערכת לדחות את הערעור. יודגש כי בגני הילדים העירוניים שובצו כ-5,000 ילדים, כך שתופסת הגנים מלאה והיכולת להיענות לערעורים מוגבלת".
ממשרד החינוך נמסר בהקשר לעיריית חדרה, כי הנושא נמצא באחריות של הרשות המקומית: "משרד החינוך העניק את ההרשאות עבור הבינוי כנדרש. יחד עם זאת, בבירור עם הרשות המקומית, עד לכניסתם של ילדי הגן למבנה הקבע בחודשים הקרובים הרשות נערכה מבעוד מועד והכשירה שלושה גנים במבנים יבילים במתחם של בית הספר מדעים ויהדות (ולא במתנ"ס). כלל ההורים בישוב מעודכנים. נמשיך לעקוב אחר ביצוע עניין זה".
מעיריית יבנה נמסר בתגובה: "שיבוץ הילדים לגנים נעשה על בסיס מקצועי בהתאם לצרכים ולאפשרויות הקיימות. להורים הוצעה בימים אלה חלופה של מבנה גן ילדים רגיל במקום קצת יותר מרוחק מהגן הנוכחי והעירייה נמצאת בקשר עם ההורים להסדרת העניין. כל פנייה של הורים למינהל החינוך תיבדק ותענה מתוך רצון לסייע ככל שניתן".
בנושא יבנה נמסר ממשרד החינוך כי הרשות המקומית עובדת על מציאת מקום זמני וראוי עד לכניסתם של ילדי הגן למבנה הקבע.