"נפש בריאה בגוף בריא" היא מנטרה שאנחנו מאוד אוהבים להגיד לעצמנו ויש לא מעט הוכחות שהיא מדויקת. מאוד. אותו מוטו לחיים תקף גם לכלבים, לחתולים ושאר חיות המחמד שאתם מגדלים בבית או בחצר. לבעלי החיים יש נפש שצריך לדאוג לה וגוף שצריך לטפל בו, וכדי לוודא שהחיה האהובה שלכם חיה חיים בריאים, מאושרים וטובים, יש מספר דברים שכדאי שתדעו. אין לנו ספק שאם בעלי החיים שלכם היו יודעים לדבר הייתם שומעים מהם בדיוק את העצות האלה, אבל אנחנו נשאיר אתכם עם הנביחות השמחות והגרגורים שהם יפיקו אם תקפידו על יישום הטיפים הבאים
1. אוכל, קדימה אוכל
אם אתם רגילים להאכיל את הכלב או החתול שלכם בשאריות מזון, כדאי שתפסיקו עם ההרגל הלא בריא הזה. גם לבעלי החיים מגיע לאכול אוכל טוב, בריא ומותאם, ותזונה איכותית היא ערובה לחיים ארוכים. מזון מאוזן הוא זה המכיל את כל המרכיבים הדרושים להתפתחות תקינה כמו חלבונים, פחמימות ושומנים באיכות ובכמות מתאימים. בנוסף יש רכיבים ייחודיים כמו למשל טאורין במזון לחתולים - חומצה אמינית הדרושה כדי לשמור על בריאות הלב של החתולים. בטבע הם מקבלים אותה מהטרף (היא נמצאת רק בחלבון מן החי), אך כיוון שחתולים מבוייתים לא ממש טורפים, יש צורך ממשי בהענקת המזון המתאים שישמור עליהם בריאים.
2. עם הבדלי בריאות, גזע וגיל
מעבר להרכב המזון, יש לתת לבעלי החיים מזון המתאים לגזעם ולגילם. יש גזעים גדולים ויש גזעים קטנים, וכאשר אתם נותנים לכלב קטנטן מזון המתאים לכלבים גדולים, הוא יתקשה לאכול את כופתאות המזון הגדולות בשיניו הקטנטנות. משתנה נוסף הוא הגיל, גורים - ובעיקר כאלה של גזעים גדולים - מתפתחים בקצב מסחרר וצריכים תזונה מתאימה. גם כלבים מבוגרים צריכים תזונה התומכת בגילם המתקדם או כלבים עם בעיות כליות, בעיות עור או לב וכד'.
3. פרעושים וקרציות – אל תתן לחיית המחמד לסבול
הכוכבים הבלתי מעורערים של טיפול ראוי בבעלי חיים, הם הפרעושים והקרציות. אותם טפילים קטנים ומעצבנים, שיכולים להיות גם מאוד מסוכנים, דורשים פיקוח צמוד וטיפול קפדני מצדכם. אל תתעלם הבעיה לא תיעלם! פרעושים וקרציות נמצאים על גופו של הכלב או החתול אבל בעיקר בסביבה – על הקרקע, במלונה או על כרית השינה. טיפול מונע בתכשירים חיצוניים על חיית המחמד, (רצוי במוצרים שמונעים את העקיצות) והדברה סביבתית פעם בשנה, יבטיחו שתקטינו את הסיכוי לפגוש בחרקים הלא רצויים ותגנו על חיית המחמד שלכם ממחלות שהם מעבירים.
חברת BAYER, בעלת מגוון פתרונות בתחום טיפול בפרעושים וקרציות, מציגה פתרונות יעילים ביותר לטיפול בכלב ובחתול לדחייה ומיגור הטפילים: קולר סרסטו לכלב ולחתול –יעיל עד 8 חודשים, אמפולות אדוונטג' למניעת פרעושים בכלבים ובחתולים ואמפולות אדוונטיקס למניעת פרעושים וקרציות בכלבים בלבד.
4. אני והתולעים שלי
טפילים נוספים שיש להקפיד על מניעת התנחלותם אצל חיית המחמד שלכם הן התולעים. יש מספר סוגי תולעים כאשר הנפוצות ביותר הן תולעי המעיים ותולעת הפארק (תולעת הוושט). תולעי המעיים יכולות להיות עגולות או שטוחות והן נפוצות בכלבים ובחתולים ובעיקר בגורים, אך גם בכלבים בוגרים. גם בני אדם עלולים להיפגע מהם. לא תמיד אפשר לגלות את התולעים בצואת הכלב ולכן חשוב לשמור על שגרת טיפול שתבטיח את קטילת התולעים במידה ויש. טיפול מתאים, בטיפות (אמפולות), בכדורים נגד תולעים, או בהזרקה, המתבצע בתדירות המתאימה קוטל את התולעים ומגן על חיית המחמד.
5. כולם להזיז ת'....
הליכה מהירה, ריצה או טיולים בחוץ חייבים להיות חלק משגרת יומם של כלבים. אולי אתם לא תמיד מקפידים על כך עם עצמכם, אבל הכלבים שלכם חייבים להפעיל את הגוף כדי לשמר אותו במצב תקין. אנו ממליצים שמלבד טיול הצרכים הרגיל, אותו יש לערוך שלוש פעמים ביום ורצוי בזמנים קבועים, תוודאו שהיציאה החוצה כוללת גם פעילות גופנית לשובבים הקטנים. 20-30 דקות של הוצאת אנרגיה, ריצות וקפיצות - שיכולה לעשות גם לגוף שלכם ממש טוב.
6. מראה מראה שעל הקיר, למי הפרווה הכי יפה בעיר?
כלבים וחתולים עם פרווה קצרה פטורים מהסעיף הבא, כי הפרווה שלהם בדרך כלל מסודרת ונקייה מעצמה, אלא אם הם מתפלשים במשהו לא ידידותי ודורשים מקלחת. לעומתם, כלבים וחתולים המתהדרים בפרווה מכובדת יש לסרק באופן תדיר, להתיר קשרים ולגזור ממש בעדינות ראסטות מיותרות ומכבידות. מצב של ראסטות אומר שהזנחתם את הפרווה של בעל החיים שלכם, ואתם לא רוצים שהוא יגיע לשם כי גושי השיער מושכים את העור ומכאיבים להם. הקפידו על שגרת סירוק ומירוק קבועה, כך תרוויחו גם בעל חיים שמח, נקי ויפה וגם חיזוק הקשר איתו. ומי יודע, אולי הם אפילו די נהנים מטקס ההברשה.
7. חיוך של מיליון דולר
שמירה על היגיינת הפה והשיניים של כלבים (עם חתולים זה קצת יותר קשה) כוללת צחצוח שיניים ובדיקה שגרתית אצל הווטרינר או הווטרינרית של חלל הפה. לכלבים משחות שיניים מיוחדות בטעם עוף ובלי סבון, כך שלא אמור להיות לכלב כל כך נורא לצחצח שיניים וקיימות בשוק גם מברשות מיוחדות המתלבשות על האצבע ומאפשרות צחצוח יעיל. אפשר לצחצח גם עם מברשת שיניים רכה ובעדינות. מלבד ריח פה נעים יותר, השיניים משפיעות על בריאות הפה. כאשר הן לא מטופלות לכלב עלולים להתפתח חורים ודלקות, ואז מתחילות הבעיות. קושי לאכול, הרזייה, דלקות ומוגלה כמו גם פלאק שעלול לנדוד אל מערכת הדם ויכול לגרום לזיהום הם רק חלק מהסיבות שידחקו בכם להתחיל לצחצח לכלבכם שיניים, ואם לא כל יום אז פעם בשבוע לפחות, ולבצע ניקוי שיניים שגרתי אצל הווטרינר/ית
8. אני והחבר'ה
הסעיף הזה רלוונטי לכלבים בלבד, כי חתולים לא צריכים אף אחד בעולם הזה, ונראה לנו שאתם יודעים את זה. כלב הוא חיה חברתית, הוא רגיל לחיות בקבוצה, כאשר מנהיגי הלהקה שלהם הם אתם. לכן, נסו להימנע מהשארת כלבים לבד, כמו קשירתם בודדים בחצר וניתוקם מאינטראקציה חברתית. כלבים חייבים כלבים אחרים, אנשים ואפילו ישמחו לחברת חתולים. אם אתם יוצאים לטיול אפשרו לכלבכם להכיר חברים חדשים. אם הם פוחדים אתם יכולים להרים אותם על הידיים (בהנחה שלא מדובר בדני ענק...) ולקרב אותם בזהירות.
9. משחקים יצירתיים
יכול להיות שאתם משחקים עם הכלב או החתול שלכם הרבה, אבל כל פעם באותו משחק. מתישהו זה יכול לשעמם גם אותם וגם אתכם, ולכן אנו ממליצים על גיוון המשחקים, שיגרום לאתגר ועניין ואף יאתגר את האינטליגנציה של בעל החיים. מלבד זריקת כדורים, אתם יכולים להחביא אוכל בתוך צעצועים, להחביא דברים באופן כללי, לשנות את מקום המשחק, את הצעצועים ואת מי שמשחק איתו.
10. אהבה לא עולה דבר
הטיפ האחרון ואולי הכי חשוב ששמרנו לסוף, הוא אהבה. ליטופים, תשומת לב, חיבוקים, חיוכים, נימת דיבור נעימה וקרבה הם אוויר לנשימה עבור הכלבים, וכן, גם עבור החתולים. תאהבו את בעלי החיים שלכם ותראו להם את זה, הם מרגישים. אין דבר כזה יותר מידי ליטופים ואפשר לראות בבירור כלב שלא מקבל מספיק חום ואכפתיות בבית. כמו שאנחנו אוהבים מגע אנושי ותחושת ביטחון פיזי, גם חיות המחמד אוהבות להיות נאהבות. אז אחרי הכל, יכול להיות שההבדלים בינינו לא כל כך גדולים?