לרוב אנחנו אלה שקובעים מה נכון ולא נכון עבור הילדים שלנו. אנחנו מלמדים אותם כיצד להתנהג ולהסתדר בחיים, מדריכים אותם מה לומר ולמי, איך לרכוש חברים ובאופן כללי - איך לחיות, בעצם.
אז איך זה שכשאנחנו פוגשים את המורים שלהם, לפתע פתאום, משום מקום, כל הכישורים החברתיים המופלאים שלנו נעלמים כלא היו, ומתביישים בפינה מרוב מבוכה כשאנחנו מאמצים את כל הקלישאות שהופכות אבא רגיל לאבא-עושה-בושות?

אישה יושבת עם ילדה ומלמדת אותה בשולחן עץ (צילום: jupiter images)
האמת? הילדה מתגעגעת למורה הקודמת | צילום: jupiter images



במיוחד בשבילכם אספנו עשרה משפטים שכדאי להימנע מהם באסיפת ההורים ובכלל, אשר כל אחד מהם מייצג צורת התנהגות שבהחלט כדאי להשאיר בבית. נתחיל.

"במקום שירת ימי הביניים, למה שלא תלמדו את שירת בוב דילן?"

קטגוריה: הנודניקים המגניבים שדוחפים את האף.
לא יפה: לבזבז את הזמן שלכם ושל המורה בהצעות שגם ככה יישארו מחוץ לכיתה. יש לכם רעיונות מגניבים למערכי שיעור? שמרו אותם לעצמכם; תכנית הלימודים נקבעה מראש על ידי משרד החינוך, ודרישות לרענון, בעיקר לאחר תחילת השנה, הן ני'גוס ולא יותר.
טיפ: אם אתם כל כך מוטרדים מכך שהילד עלול להיות צר אופקים, חלילה, השקיעו בו זמן איכות בבית ולמדו אותו כל מה שהוא צריך לדעת, לשיטתכם.

"למה נרקומן לא הולך לבית ספר? כי יש לו את כל החומר בבית!"

קטגוריה: ליצני הכיתה.
לא יפה: להוציא מהבוידעם את מילון בדיחות המורים השלם להורה השאפתן, ולהפציץ את המורה בחידודים מביכים בעיצומה של אסיפת ההורים.
טיפ: תהיו חברותיים ונחמדים, אבל זכרו שאין צורך להתחבב על המורה בכוח. איך אמא אומרת? פשוט תהיו אתם.

"מתי הילדים ילמדו את ההמנון הפלסטיני?"

קטגוריה: המעורבים חברתית.
לא יפה: לטנף את מערכת היחסים שלכם עם המורה עם דעות פוליטיות-מדיניות-דתיות. גם אם אתם חברים בעירייה או סתם בעלי אג'נדה נורא מעניינת, האישיו הוא הילד, לא אתם.
טיפ: הפגינו מעורבות, אבל רק כאשר אתם נדרשים לכך. למשל, כאשר מתארגנת עצומה נגד אנטנות סלולריות בקרבת בית הספר, או כשהמורה מבקשת תלבושות ופאות להצגת סוף השנה. המורים מעריכים הורים תורמים שאכפת להם.

"בשנה שעברה המורה פשוט גרמה להם לרצות לקום בבוקר"

קטגוריה: המכורים לאקסיות.
לא יפה: לפאר ולרומם את המורה האהובה מהשנה שעברה, מה שרק עלול לגרום למורה הנוכחית חוסר נוחות ומבוכה. הגיע הזמן להיפרד.
טיפ: להתחיל את השנה בגישה חיובית ולשנן לעצמכם שהילד שלכם לומד אצל מורה מעולה. תחשבו טוב – יהיה טוב, ברוב המקרים זה עובד.

"את עוד תקללי את היום שפגשת אותי ואת הילד שלי!"

קטגוריה: המאפיונרים.
לא יפה: לאיים על המורה, להרים עליה את הקול, לחייג לתקשורת או למשטרה במטרה למוטט את בית הספר רק כי לא נשמעו לבקשותיכם. אתם לא רוצים להוציא לילד שלכם שם של פסיכי רק בגלל ההורים שלו.
טיפ: אתם מוזמנים לשטוח את טענותיכם בנימוס ובבהירות, בפגישה מסודרת אצל המורה שנקבעה מראש. זכרו, אתם אולי רואים אותה פעמים ספורות בשנה, אבל הילד צריך לעמוד מולה יום יום.

"מה הבת שלי עשתה לך?"

קטגוריה: הרגשנים והדומעים.
לא יפה: לקחת ללב את הציון הנמוך של הילד במבחן האחרון; את ההערה ביומן; את העונש בכיתה. צאו מהסרט, בדרך כלל זה ממש לא אומר שלמורה יש משהו אישי נגד הילד.
טיפ: אם הציון במבחן או הסיטואציה יוצאי דופן, אכן יש מקום לבירור אבל ברוב המקרים עדיף להניח למורה לנפשה.

"בינינו, הבן שלי אתלט כבר לא יהיה. ירש את חוסר הכישרון מאמא שלו"

קטגוריה: הרכלנים.
לא יפה: וגם לא הוגן כלפי הילד - לשפוך על המורה החדשה את שק התדמיות של הילד שאתם סוחבים על הגב כבר שנים.
טיפ: תסמכו על המורה ותנו לה להחליט לבד היכן הוא זקוק לעזרה. הקפידו על קבלת משוב מהמורה, והתעניינו ביכולות של הילד ללא שיפוט מיותר.

"אבעבועות רוח זה מדבק? וואלה?"

קטגוריה: המיתממים (נפוץ בעיקר בכיתות הנמוכות, שם ההורים עדיין סבורים לפעמים שהם מדברים עם הגננת).
לא יפה: לשחק אותה מטומטמים. המורה פגשה עשרות רבות, אם לא מאות של הורים בחייה, וסביר להניח שמדד הבולשיט שלה כבר מכוון היטב.
טיפ: אם נתפסתם, עדיף שתהנהנו ותמשיכו הלאה. אתכם כבר לא ישלחו לעמוד בפינה.

גבר ואישה- הטלנובלה שלי (צילום: caracterdesign, Istock)
המורה, אבא שלך גנן? | צילום: caracterdesign, Istock
"אז מה, נותנת שיעורים פרטיים?"

קטגוריה: הפלרטטנים.
לא יפה: לפלרטט עם המורה של הילד, נו באמת.
טיפ: ממש אל תפלרטטו.

"איך שירים על חגי תשרי יעזרו לה בבגרות בפיזיקה?"

קטגוריה: הלחוצים.
לא יפה: לדבר על הבגרות, הפסיכומטרי או ההכנה לאוניברסיטה, כשהילד רק התחיל כיתה א'. ותרו על זה; הדבר יעזור למורה לחשוב שאתם לא מופרעים לגמרי.
טיפ: מספיק לדבר עם הילד על החומר הנלמד, להתעניין בנעשה בשיעורים ולוודא שהוא בעניינים. מעבר לזה - לפעמים עדיף פשוט לשחרר.

עוד דברים שממש לא כדאי לעשות: לעקוף את המורה וללכת לדבר עליה ישירות עם המנהל; להתקשר אליה מדי ערב לצורך קבלת משוב על הילד; להתלונן עליה באוזני הורים אחרים מיד בתחילת השנה, עוד בטרם התברר טיבה; לבכות כאשר היא לא ממלאת את מבוקשכם; להגיע לכיתה של הילד להשליט סדר בעצמכם; להבריז מאסיפות הורים.

סייע בהכנת הכתבה: גדי רוזן, מאמן משפחתי זוגי ואישי, מנחה קבוצות הורים בכיר במכון אדלר ומורה בעברו

>> ואיפה הילד יכין שיעורים? יש לנו כמה רעיונות בשבילכם