למרות שאתם מקפידים על חינוך נכון והילד שלכם הוא תלמיד למופת, לפעמים יתגלה לכם שהוא לוקח לכם כסף מהארנק או שהתפתה למעשה קונדס (לראייתו) וגנב מסטיק מהמכולת.
"לכל אחד, גם למבוגרים, לעיתים יש נטייה לרצות משהו שידו אינה משגת, לרצות לשלם קצת פחות, וזה טבעי שנטייה זו תופיע גם אצל ילדינו. רק חשוב להבין שצריך לחנך אותם גם ליושר ולעמידה בפיתויים", אומר פרופ' עמוס רולידר, שמדגיש שילדים הם חקיינים שלנו. "אם ילד גדל בבית ישראלי טיפוסי כזה ורואה את ההורה מנסה לסבן לעיתים - סוג כזה של התנהגות עלול לגרום לו לנסות גם לקחת דברים שהם לא שלו, והוא יעשה זאת שוב ושוב".
מהן הטעויות הנפוצות בתגובה למעשה כזה?
"יש ארבעה סוגים של הורים שמגיבים בצורה שונה לעניינים האלה וכולם עושים זאת בצורה לא נכונה: יש את ההורה שמעמיד פנים שזה לא קיים אצלו, כי זה עסק לא נעים לראות שהילד שלך מתחיל לקחת דברים ללא רשות; יש את ההורה שמחפה על הילד שלו בטענה שהוא עוד קטן ולא קרה כלום; יש את ההורה הסלחן, שגם זה לא טוב; ויש את ההורה שמאבד את העשתונות
"אלו תגובות לא נכונות. חשוב לשמור על קור רוח. לפני המקרה, כדאי להורים לוודא את כל הפרטים ולהגיב בהתאם לנסיבות. לפעמים, אם הוא עשה זאת רק פעם אחת, לא קרה כלום ואפשר לוותר. אם זה הופך לתופעה, אז לא להתלהם, לבדוק, לראות מה אנחנו עושים ולטפל בזה.
"צריך להיות שקטים ורגועים, אבל לא לקבל את זה. אם צריך ללכת לחנות להחזיר, אז לעשות זתא איתו, ואם הוא יצטרך לעבוד שם יום אחד, זה מה שתעשו. אל תחפו ותחכו שזה יעבור רק כדי שאנחנו נצא טוב. זה לא כדאי, כי אתם תשלמו מחיר כבד בעתיד".
איך מחנכים ילדים ליושר?
"תתחילו כבר מגיל צעיר לחנך לכך, ואל תוותרו על הדברים הקטנים. אם הוא משקר קצת, למשל, תעמידו אותו על טעותו. כמובן שהמודל החיובי בבית מחנך אותו באופן טבעי, וגם חשוב לחזק כשהוא מפגין התנהגות של יושר".