לילדים יחידים יצא שם רע. הם נחשבים למפונקים, בודדים וסוציומטיים, והורים לילדים יחידים, בישראל בעיקר, זוכים ליחס לא פשוט ותגובות קשות מזרים חטטנים שלא מפסיקים לשאול למה הם לא מביאים לילד עוד אח. מחקר חדש מוצא טיעון נחמד שעשוי לסתום להם את הפה לרגע, ולהשקיט מעט את רגשות האשמה ההוריים האלה: ילדים יחידים, כך עולה מהמחקר, הם יצירתיים יותר.
המחקר, שהתפרסם בכתב העת המדעי ׳מח והתנהגות׳, ביקש לבדוק כיצד משפיעה הדינמיקה המשפחתית על התפתחות המח והאישיות, וכאשר הושווה מוחם של אלה שיש להם אחים לאלה שאין להם, נמצאו שינויים קיצוניים ודרסטיים.
החוקרים ערכו את הנסויים הקליניים על סטודנטים סיניים. מחציתם ילדים יחידים, למחציתם אחים. המשתתפים ביצעו שורה של מטלות על מנת לבחון את היצירתיות שלהם. הם עשו בריינסטורמינג יצירתי, השתמשו בקופסת קרטון והציעו שיפורים לצעצוע קיים. לצד אלה נסרקה הפעילות המוחית שלהם. הילדים היחידים קיבלו תוצאות גבוהות יותר במבחני היצירתיות באופן גורף, אבל זה לא הכל: החוקרים שמו לב שלמשתתפים ללא אחים היה יותר חומר אפור במוחם באיזורים המשויכים ליצירתיות.
״החוקרים מעריכים כי ילדים יחידים יצירתיים יותר כי היה להם הרבה יותר מגע עם הוריהם,״ מדווח ד״ר כריסטיאן ג׳ארט, שכתב על המחקר. ״ואולי גם בגלל שלהוריהם היו ציפיות גבוהות יותר מהם, בעקבות העובדה שהם ילדיהם היחידים.״
לא הכל סוגה בשושנים. במבחן אחר, שבדק את חביבותם של הילדים לבריות, הילדים היחידים השיגו תוצאות הרבה פחות טובות מאלה שחלקו את הוריהם עם אחים, ונמצאו משמעותית פחות נחמדים ופחות מתעניינים בזולת. הסריקות המוחיות תמכו בממצאים. למשתתפים במחקר שהיו ילדים יחידים היה פחות חומר אפור בקליפת המח הקדמית, החלק המשויך להתנהלות חברתית. ״לגודל המשפחה יש תפקיד חשוב בהתפתחות המח והאישיות שלנו,״ סיכמו החוקרים ג׳וני יאנג ושין הו.