ידוע כי שינה במהלך היום תורמת לתפקודו של הילד וחיונית להתפתחותו, כעת מחקר חדש טוען כי גם ילדים בני ארבע-חמש זקוקים למנוחה במהלך היום. על פי המחקר, ילדים שפוסחים על שינה בשעות היום (לרוב שנת צהריים) נוטים להפגין תפקוד פסיכולוגי לקוי.
המחקר פורסם השבוע בכנס SLEEP 2009 שנערך בסיאטל שבארצות הברית זו השנה ה-23 בהשתתפות מומחים לשינה.
ד"ר בריאן קרוסבי מאוניברסיטת פארק בפנסילבניה שערך את המחקר סיפר שהוא ועמיתיו בחנו את ההשפעה של שנת הצהריים בקרב 62 ילדים. הם מצאו כי 23 אחוז מהם ויתרו על שנת הצהריים או על שינה אחרת במהלך היום. למרות שלא היה הבדל במספר שעות השינה הכולל ביממה בין הילדים שבדקו, נצפו הבדלים התנהגותיים. ילדים שלא ישנו במהלך היום נטו להפגין סימפטומים רבים יותר של היפראקטיביות, חרדה ודיכאון בכמות משמעותית יותר מהילדים שישנו.
"מתוצאות המחקר לא ברור מהו הקשר הסיבתי - האם הילדים שלא ישנים ביום היפראקטיביים, רגזניים וכדומה בגלל היעדר השינה או שבגלל שהם היפראקטיביים וכו' הם לא מסוגלים להירגע ולישון", סיפר ד"ר קרוסבי לרויטרס, "בכל מקרה, מהמחקר עולה ששינה במהלך היום חשובה לתפקוד הילד במהלך שנות ההתפתחות שלו".
המחקר לא חקר את הסיבות שבעקבותיהן מפסיקים חלק מהילדים לישון בצהריים בסביבות גיל ארבע. ד"ר קרוסבי סיפר על כמה מהסיבות שעלו מתשאול ההורים של הילדים: "יש מגוון סיבות שבגללן ילדים בני ארבע מפסיקים לישון בצהריים, סיפרו בני המשפחה. יש ילדים שמוותרים על השינה באופן טבעי, מעצמם. יש ילדים שההורים מעדיפים שלא ישנו בצהריים כדי שלא תהייה השפעה שלילית על שנת הלילה. ויש משפחות שמנהלות לוח זמנים צפוף מאוד שבו אין זמן לישון".
ההמלצות של ד"ר קרוסבי הן לרופאי הילדים. עליהם לברר עם ההורים האם ילדיהם בגילאים שלפני בית הספר היסודי ישנים בצהריים, ולהשליך מהתשובה לגבי התפקוד היום-יומי של הילד.