אין אדם שיודע לקרוא טוב יותר את הילד שלו מאשר אביו ואמו. הם הראשונים לזהות שמשהו לא כשורה רק מהאופן בו הילד מביט בהם, האינטונציה שבה הוא אומר "בוקר טוב" ואף האופן בו הוא זז. הזיהוי הראשוני הוא שלנו, אבל מה קורה הלאה - איך עלינו לטפל בילד שחווה קושי? לצד התפתחות הילד ושלל סדנאות, ייעוצים ומטפלים פרטיים, חשוב שתדעו שאתם זכאים גם לטיפול פסיכולוגי בחינם דרך השירות הפסיכולוגי החינוכי, שירות שקיים בכל עיר. מה זה בדיוק, איך מקבלים עזרה ולמי היא מיועדת? מדריך.

מהי פסיכולוגיה חינוכית?
פסיכולוגיה חינוכית היא אחת משש התמחויות בפסיכולוגיה הקיימות היום: התפתחותית, חינוכית, קלינית, רפואית, שיקומית ותעסוקתית.

מה עושה פסיכולוג/ית חינוכי/ת?
הפסיכולוגים החינוכיים מטפלים בילדים ומשפחות בנושאים הקשורים להתפתחות נורמטיבית ולא נורמטיבית, מבצעים אבחונים פסיכולוגיים, עוסקים באיתור ומניעה של קשיים, מייעצים לצוותים חינוכיים בגנים ובבתי ספר, ונותנים מענה באירועי חירום אישיים ולאומיים. בליבת הפסיכולוגיה החינוכית נמצאת ההנחה כי על מנת לקדם ולסייע לילד באופן מיטבי, חשוב להתבונן בילד בראייה מערכתית והוליסטית.

באילו מקרים מומלץ לפנות לפסיכולוגית החינוכית?
הפסיכולוגים החינוכיים עוסקים במתן מענה סביב סוגיות בהתפתחות נורמטיבית ועד הפרעות קשות בתפקוד. ישנו מגוון רחב של פניות, למשל תהליכי גמילה מחיתולים, הסתגלות ללידת אחים, עיכובים התפתחותיים שונים, הפרעות קשב וריכוז, קשיי למידה, בעיות בקשר בין בית הספר להורים ובין ילד למורה, התמודדות עם גירושים, מחלות ומוות של קרובים, מעברי דירה, הסתגלות למסגרות, יחסים חברתיים, חרם, בריונות, התנהגות מינית נורמטיבית ולא נורמטיבית, פגיעות מיניות, חרדות, בעיות רגשיות שונות, בעיות התנהגות, התפרצויות זעם, קושי בהצבת וקבלת גבולות של הילד, קשיים בהורות ועוד.

במידה ועולה להורים שאלה, ניתן להתייעץ עם הפסיכולוג/ית במסגרת החינוכית של ילדם, ולקבל במידת הצורך הדרכה או טיפול ללא עלות דרך השירות הפסיכולוגי החינוכי. בנוסף, הפסיכולוג/ית יכול להפנות אותם לאבחון או טיפול רלוונטי במסגרות נוספות.

איפה פסיכולוגים חינוכיים עובדים?
פסיכולוגים חינוכיים עובדים ברשויות המקומיות ברחבי הארץ. ברוב המסגרות החינוכיות במדינה הכוללות גני ילדים ובתי ספר מגיל 3 עד 18 (עד גיל 21 בחינוך המיוחד), יש פסיכולוגית חינוכית העומדת לרשותן מטעם העירייה או המועצה.

מהי ההכשרה של פסיכולוגים חינוכיים?
פסיכולוגים חינוכיים למדו תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה ועוברים התמחות בת 4 שנים ויותר, כשבסופה בחינת מומחיות. כל הפסיכולוגים בישראל, מכל אחת משש ההתמחויות, הם בעלי רישיון ממשרד הבריאות, וניתן למצוא את פרטי הרישיון בפנקס הפסיכולוגים באתר משרד הבריאות.

כמה זה עולה לנו?
ניתן לקבל שירותים של פסיכולוגים חינוכיים ללא עלות, מטעם הרשות המקומית בה אתם מתגוררים, בהתאם לסל השירותים באותה רשות מקומית ובאותה מסגרת חינוכית.

איך פונים להתייעצות עם פסיכולוגית חינוכית?
ניתן לפנות לפסיכולוג/ית החינוכית דרך יועצ/ת בית הספר או הגננת, ולבקש דרכן מעורבות של הפסיכולוגית. בנוסף, כל הורה יכול להתקשר ישירות לשירות הפסיכולוגי החינוכי (שפ"ח) במקום מגוריו, ולבקש להיפגש עם פסיכולוג/ית הגן או בית הספר של ילדיו.

טיפול פסיכולוגי  (איור: By Dafna A.meron, shutterstock)
פסיכולוגים חינוכיים עובדים ברשויות המקומיות ברחבי הארץ | איור: By Dafna A.meron, shutterstock

כמה זמן עלינו להמתין עד לקבלת טיפול?
זמן ההמתנה לקבלת שירותים מהשירות הפסיכולוגי החינוכי תלוי בסוג השירות. גנים ובתי ספר יסודיים לרוב מקבלים שירותים על בסיס שוטף לפי רמת שירות קבועה. הורים המעוניינים להתייעץ באופן ישיר עם הפסיכולוג החינוכי מוזמנים לפנות. לעתים יקבלו מענה מיידי אך לעתים ימתינו מספר ימים עד מספר שבועות. לעתים לא תהיה אפשרות לתת מענה טיפולי במסגרת השפ״ח וההורים יקבלו המלצה לאן כן כדאי לפנות. בכל מקרה, מקרי חירום נענים באופן מיידי. כאשר מדובר בטיפול לילדים, זמן ההמתנה משתנה בין השפ״חים השונים ויכול לנוע מקבלת טיפול מיידי לשנה של המתנה, כתלות במקרה, בהיקף ובמכסות. במידה ולא ניתן לתת טיפול בתקופת זמן סבירה גם פה הורי הילד יוכלו לקבל המלצות לאן לפנות לקבלת שירות מיידי יותר.

האם המידע סודי?
הפסיכולוגים מחויבים לחוק זכויות החולה וכפופים לחיסיון רפואי, כך שהמידע שנמסר להם אינו עובר לאף גורם ללא ויתור סודיות מטעם ההורים, כולל לצוות הגן או בית הספר.

מה ההבדל בין פסיכולוגית חינוכית ליועצת חינוכית?
פסיכולוגים חינוכיים למדו תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה, עוברים התמחות בת 4 שנים ומקבלים רישיון ממשרד הבריאות. יועצים חינוכיים באים מרקעים שונים ולמדו תואר שני בייעוץ חינוכי, כולל תעודת הוראה. יועצת חינוכית נותנת לרוב מענה ראשוני להורים וילדים במסגרות החינוכיות, וכאשר עולה צורך בתהליכים מורכבים ומתמשכים, במקרים רבים היועצת מערבת את הפסיכולוגית החינוכית.
היועצת החינוכית היא חלק מצוות בית הספר, בעוד הפסיכולוגית החינוכית חיצונית למסגרת החינוכית, עמדה המאפשרת לפסיכולוגית לחבר בין הצרכים של הילד ומשפחתו לבין המענים הניתנים במערכת החינוכית.  

_OBJ

ילדי חווה קושי, מדוע לפנות לפסיכולוגית חינוכית?
לפסיכולוגים החינוכיים הבנה נרחבת ומעמיקה בתחומי ההתפתחות הרגשיים והקוגניטיביים של ילדים, מהגיל הרך ועד גיל ההתבגרות, תוך הבנה של המורכבות ההורית המשתנה בכל גיל. הפסיכולוגים עוברים לימודים והכשרה מקיפה וארוכה ויודעים לתת מענה טיפולי ואבחוני, בנוסף להפניה לגורמים טיפוליים אחרים הרלוונטיים לקשיים של הילד והוריו.

>> משהו קורה בגן של הילד שלי. להוציא אותו?