הורים בשוהם נאבקים לשמור על צביונו של אחד מבתי הספר היסודיים החילוניים בעיר שעומד להיסגר. במקומו עומדת העירייה לפתוח מוסדות לימוד דתיים, על אף שהאוכלוסייה הדתית היא מיעוט בעיר, כ-8 אחוזים מהתושבים בלבד. הורי התלמידים מפנים אצבע מאשימה אל עבר ראש המועצה החדש, איתן פטיגרו. המועצה, מצידה, טוענת שהסיבה לסגירת בית הספר היא הידלדלות מספר התלמידים.
ההחלטה ממנה חוששים ההורים היא סגירת בית הספר "אבן חן" מבית ספר יסודי ממלכתי לבית ספר ממלכתי-דתי. בבית הספר פועלת כיתת קשת – המשלבת בין תלמידים דתיים וחילוניים ומהווה כיתה אחת בכל שכבה. על פי ההורים, המועצה מתכננת להסב את בית הספר כולו לפעילות במסלול זה, עם כיתה אחת שפועלת במסלול הממלכתי.
"עברנו לשוהם, כי תמיד אמרו שיש כאן חינוך טוב ואיכותי. אבל ראש המועצה לוקח את הדבר שעובד הכי טוב ומנסים לתקן משהו שלא שבור כדי לתת העדפה לאוכלוסייה אחת על אחרת", אומר מוטי, אחד ההורים. "וזה מרגיז. אין לי בעיה שיפתחו שתי כיתות אבל שלא יהיה על חשבוננו ועל חשבון ילדינו. ראש המועצה רוצה להפוך את בית ספר 'אבן חן' למסלול דתי פרטי והמניעים הם דתיים. אני לא דתי ולכן אני מופלה לרעה".
נעמה (שם בדוי), אחת האימהות בבית הספר, מספרת שההורים קיבלו עדכון מראש המועצה על סגירת בית הספר. רק לאחר מכן, בעקבות תלונות הורים, מונתה דלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך לשעבר, ליועצת לבחינת מבנה מערכת החינוך.
"היועצת וראש המועצה, הבהירו במספר מקרים, שההחלטה על סגירה נתונה בידי ראש המועצה בלבד", אומרת נעמה. "אותה יועצת הבהירה שעודכנה על ידו והוא מעוניין בהתרחבות החינוך המשלב המוכר בשוהם בשם 'קשת'. לאחרונה מסר ראש המועצה לנציגי הורים, כי הוא מתכוון להקים בית ספר בשכונה הדרומית, החדשה ובמקביל לתת בית ספר למסלול המשלב. כל זאת, במקביל להודעה על סגירת בית ספר יסודי ממלכתי".
הצעד הזה לווה במאבק קולני של ההורים. במשך חודשיים עומדים הורי בית הספר "בן חן" ומפגינים בכיכר המרכזית בעיר, ולאחרונה אף השביתו למשך שעה את בית הספר ואת הגנים הקשורים אליו.
על פי ההורים, התגובה למאבק הייתה חריפה במיוחד. "מאז שהתחלנו, הורי המסלול הממלכתי, את המאבק מול המועצה על עצירה וביטול תהליך הסגירה, חברי עמותת 'קשת' משתלחים בנו בכל הזדמנות, תוקפים אישית ומאיימים בתביעות", אומרת עינת להט, יו"ר ועד הורים בבית ספר "אבן חן".
"למרות שבמועצה המקומית אומרים שהישוב לא מזדקן, אני לא מבינה למה לסגור בית ספר ועוד שנתיים לפתוח בית ספר. ראש המועצה לא דואג לעשות איזון. הוא מייצר מחנות, אין ניסיון להידברות ולגשר. הוא לא מנסה לאחד להרגיע את הרוחות. אין שום תקשורת איתנו, וכן יש תחושה של זילזול של התעלמות".
ממשרד החינוך נמסר, בתגובה: "באזורים מסוימים בעיר חלים שינויים דמוגרפיים שבאים לידי ביטוי בכל האוכלוסיות המתגוררות בה. שינויים של ירידה בשיעור האוכלוסייה בא לידי ביטוי בזו הדתית והלא דתית כאחד. כל אמירה אחרת היא עיוות מוחלט של המציאות".
ממועצת שוהם נמסר בתגובה: "אנו מחויבים להענקת חינוך איכותי לתלמידים ביישוב כפי שפעלנו תמיד, מתוך ראייה של כלל תלמידי היישוב וצורכי המערכת כולה. כתוצאה מהמצב הדמוגרפי הקיים בשוהם, הירידה המתמשכת במספרי התלמידים בשכבות הגיל עלולה לפגוע בתפקוד של חלק מבתי הספר היסודיים. מסיבה זו החליטה המועצה, בשיתוף משרד החינוך, לצאת להליך מקצועי של בחינת מערכת החינוך היסודי, בעזרתה של דלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך לשעבר. שטאובר בוחנת בימים אלה את כל ההיבטים הדמוגרפיים והפדגוגיים הנוגעים לשוהם, נפגשה עם כל הנהגות ההורים, וקבוצות הורים נוספות שביקשו להביע עמדתן, צוותי חינוך ומנהלי בתי הספר. היא צפויה להגיש המלצותיה בעוד כשבוע. אנו מודעים לכך שכל שינוי טומן בתוכו חשש מאי הוודאות, ועושים הכל כדי לגבש בהקדם את ההמלצות המיטביות למען כלל תלמידי היישוב".