בדור ההורים, ילדים היו לרוב זוכים להרכיב משקפיים אחרי שהוריהם נאלצו להרחיק אותם שוב ושוב ממסך הטלביזיה, או לחילופין לשלוף את אפם מבין עמודי הספר שבידיהם. כיום הדברים מתנהלים אחרת. יצאנו לברר מהן הפרוצדורות, ולמה צריך לשים לב.
כאמור, כיום השאיפה היא שליקויי הראייה יתגלו מוקדם מבעבר, ויתוקנו ויטופלו בהתאם. "בדיקת הראיה הראשונה מתבצעת לראשונה סביב גיל שנה" אומר ד״ר איתי בן ציון. "בדיקה שנייה בגיל שלוש ונוספת בגיל חמש, לפני כיתה א'. בדיקות אלה נמצאות בסל הבריאות ומבוצעות לרוב בטיפות החלב. בכיתה א' מתבצעת שוב בדיקת ראיה. ככלל צריך לזכור שמטרת הבדיקות העיקרית היא לאבחן ולטפל בעין עצלה שהוא מצב שבו עין אחת אינה רואה למרות שהיא תקינה מבחינה מבנית. עין עצלה יכולה להתפתח עד גיל 7-8. הבעיה אינה בעין אלא בכך שהמוח מתעלם מהמידע מאותה העין והטיפול בעין עצלה משלב לרוב משקפיים וסגירת העין הטובה. למעשה כך המוח מוכרח ללמוד להשתמש מהמידע מהעין העצלה. ניתן לטפל ביעילות בעין עצלה רק עד גיל 8 ולכן החשיבות במכרעת של בדיקות הראיה בגילים הקטנים".
"בעיות עיניים כגון קוצר ראיה רוחק ראייה, אסטיגמטיזם, פזילה ועין עצלה מראות במחקרים קשר משפחתי בולט ולכן כמובן בכל מקרה שיש סיפור משפחתי של בעיית עיניים כדאי להקדים ולהיבדק על ידי רופא עיניים ילדים".
איפה מומלץ לעשות בדיקת עיניים?
"עדיף שיתבצעו על ידי רופאי עיניים לילדים משום שעין של ילד אינה פשוט עין קטנה והמיומנות של רופא עיניים ילדים בעבודה ובבדיקת ילדים הופכת את הבדיקה לנעימה יותר לילד ומדוייקת יותר. לפי צורך יחליט הרופא על צורך במשקפיים ואז יפנה את הילד וההורים להתאמת משקפיים. גם כאן מומלץ להורים לפנות לאופטומטריסט המנוסה בעבודה עם ילדים ולחנות המיועדת ללקוחות קטנים אלו".
מאיזה גיל ניתן להשתמש בעדשות מגע?
"זה לא רלוונטי לפני גיל ההתבגרות. אמנם עדשות מגע יכולות להינתן גם בגיל חודש, אולם ככלל מקובל גיל 13-14 שנים כגיל שבו צפוי הילד להבין כיצד לשים עדשות ולשמור על ההגיינה הדרושה".
באיזה שלב ניתן לגשת עצמאית לבדיקת עיניים בחנויות משקפיים?
אם הילדים שלכם גדולים מגיל שש, במידה ואין עניינים מיוחדים, ניתן לדלג על רופא העיניים ולגשת מיד לאופטומטריסט. "בגילים הצעירים, מגיל לידה עד גיל 6, בדיקות לאיתור ליקויי ראייה מתבצעות על ידי רופאי עיניים לילדים וזאת לצורך איתור שלי ליקויי ראייה סמויים, פזילה ועין עצלה", אומרת אופטומטריסטית רשת האופטיקה לילדים מוג'ו, רביד דורון. "הסיבה העיקרית שבדיקות אלה מתבצעות אצל רופא הוא משום הצורך בשימוש בטיפות עיניים, כאלה הגורמות להרחבת האישון, ואופטומטריסט אינו רשאי להשתמש בהן על פי חוק. לילדים גדולים יותר מומלץ להיבדק אצל אופטומטריסט מוסמך. ילדים שלא עברו במהלך חייהם בדיקה אצל רופא עיניים, מומלץ שיעשו זאת בנוסף על בדיקת האופטומטריסט כדי לשלול ליקויים הקשורים בבריאות העין. חשוב מאוד לדעת שגם אם הילד איננו מתלונן על קושי בראייה יש לגשת לבדיקת ראייה אצל אופטומטריסט כבר בסמוך לכניסה לכיתה א' וזאת משום שהרבה מהילדים אינם מדווחים על בעיה כי אינם מודעים לכך.
"בדיקות עיניים בגיל צעיר חיונית שכן ישנה חשיבות גדולה לאבחון וטיפול מוקדם ככל הניתן שכן אבחון מוקדם עשוי להפחית בעיות שעלולות להיקשר לקשיי למידה וריכוז ומכאן חשיבותו בעיקר בתקופת בית הספר, השלב הבסיסי לרכישת השכלה וידע".
מה הם הסימנים שעשויים להיות קשורים לבעיות ראייה?
רביד דורון: "אם ילדכם סובל מכאבי ראש, סינוור, משפשף את העיניים לעתים קרובות או ממצמץ בצורה מוגזמת, אם הוא מתקשה במעקב או התמקדות בזמן משחק או קריאה. כמו כן, האם הוא נתקל בחפצים לעתים קרובות והאם הוא נמנע ממשחקים מסויימים כמו למשל משחקי כדור או משחקי הדורשים ראייה מקרוב, כולל טאבלט ודומיו - שימו לב ולכו להיבדק".