דיסלקציה היא לקות למידה המציבה מכשול משמעותי ומתיש בפני ילדים במערכת החינוך ובכלל, אך מחקר חדש מוכיח שאחת השיטות לטיפול בילדים אלו יעילה באופן משמעותי ויכולה להקל עליהם את מלאכת הקריאה: לרובנו זה יראה מעט מוזר, אך מסתבר שלילדים הסובלים מדיסלקציה יהיה קל יותר לקרוא את המשפט הבא כאשר הוא כ ת ו ב ב צ ו ר ה כ ז א ת, ובמילים אחרות – עם רווחים בין אות לאות. המחקר האיטלקי, שנערך באוניברסיטת פאדובה, מצא כי השיטה עוזרת משמעותית לילדים בגילאי 8-14, וכאשר האותיות מרווחות היטב, יכולת הקריאה משתפרת פי שניים, ומהירות הקריאה עולה במעל עשרים אחוזים.
אותיות גדולות יותר גם יכולות לעזור
"הסובלים מדיסלקציה חשים צפיפות בין האותיות וקשה להם להפריד בין הסמלים ולזהות אותם אחד אחד", מסביר ד"ר מרקו זורזי, ראש מחלקת פסיכולוגיה באוניברסיטת פאדובה. "כל מי שעוסק בתחום שלנו יודע שהדרך המהירה והאפקטיבית ביותר בשיפור במצב היא קריאה מרובה של הילד, ויהיה פשוט יותר להשיג את המטרה הזאת כאשר הילדים קוראים בקלות רבה יותר וחשים הצלחה. אין תרופה לדיסלקציה, מדובר בעניין התפתחותי בעיבוד השפתי של המח, מצב שעובר פעמים רבות בתורשה ועשוי להוביל לתסכול רב שמשפיע על כלל תחומי החיים".
החוקרים אספו נתונים מ-54 ילדים איטלקיים ו-40 צרפתים, כולם סובלים מדיסלקציה מאובחנת. לכל הילדים ניתנו 24 משפטים קצרים לקריאה בגרסה רגילה, ואז, אחרי שבועיים בגרסה מרווחת יותר. גם בין השורות עצמן נעשה רווח גדול יותר, ובאופן כללי, כמות השטחים הלבנים על הדף היתה גדולה יותר. כאמור, כאשר קראו את הטקסט המרווח, הילדים קראו טוב יותר עם מחצית כמות הטעויות, והחוקרים שמו לב שהשיטה עבדה טוב במיוחד אצל הדיסלקטיים הסובלים מקושי רציני בזיהוי אותיות. החוקרים בדקו את הניסוי גם על ילדים שאינם סובלים מדיסלקציה, ואלה לא הראו שום שיפור או שינוי בקריאת שתי הגרסאות, לכן הסיקו כי היתרון ייחודי לסובלים מקושי בקריאה.
"אנו מתעסקים בפתרון מלא של הבעיה, וכיום יש לנו את הדרכים לטפל בה", אומר מיכאל זרחין העומד בראש מכון זרחין לטיפול ואבחון לקויות למידה. "ריווח אותיות היא אכן אחת השיטות המקלות על סובלים מדיסלקציה, והמחקר מאשש זאת. עוד שיטה שעוזרת היא אותיות גדולות יותר, ושילוב בין שני הדברים. כשישנן אותיות גדולות וביניהן רווחים, זה מקל מאחר שלדיסלקטיים קשה להפריד בין סמלים ולקרוא אותם. כששמים את האותיות בנפרד, זה עוזר להם לקלוט. אני חושב שהתאוריה הזו קיימת הרבה שנים, ודיסלקציה היא תחום בו נעשים לא מעט מחקרים, אך כל דבר שעשוי לעזור לילדים הסובלים מהקשיים הללו הוא חיובי".