תנועת הצופים היא תנועת הנוער הגדולה בישראל, הכוללת 80,000 חניכים, והיא מחנכת לערכים אוניברסאליים וציוניים כגון אהבת הארץ, כבוד האדם, עזרה לחלש והתנדבות למען הקהילה.
הפעילות בתנועה מתקיימת בימי שלישי ושישי אחה"צ ב-200 שבטי הצופים ברחבי הארץ, במהלכה החניכים מתנתקים מהפייסבוק, הטלפון והטלוויזיה, ועוברים פעילות מהנה ומעשירה הכוללת בנייה צופית, חינוך לערכים, טיולים וגיבוש קבוצתי ושבטי. כחלק מהתפיסה הדוגלת בקבלת השונה ושילובו בחברה מפעילים הצופים את פרויקט "צמי"ד" במסגרתו נערכת פעילות צופית לאוכלוסיות מיוחדות לחניכים בעלי מרכים מיוחדים.
הכי רלוונטית לצעירים
תנועת הצופים הינה תנועת נוער ציונית ייחודית, בלתי מפלגתית, המעודדת את חניכיה לעיצוב זהות יהודית-ישראלית משמעותית, לפתח מנהיגות מקומית ולהיות גורם מרכזי בעיצוב דמותה האיכותית של החברה בישראל. תנועת הצופים רואה את תפקידה כשלב חשוב ואינטגרלי עבור בני הנוער בישראל בדרך להפיכתם למנהיגי העתיד.
בסקר שערך לאחרונה מכון גיאוקרטוגרפיה נמצא כי 43% מכלל בני הנוער תופסים את תנועת הצופים כתנועת הנוער הרלוונטית ביותר לדור שלהם, וזאת בפער מובהק לעומת שאר התנועות שנבדקו במסגרת המחקר. עוד נמצא כי 41% מבני הנוער בישראל חברים בתנועות נוער כלשהן, כאשר תנועות הנוער העיקרית שבהן היא תנועת הצופים (34%).
בשנים האחרונות, ניכר כי קיימים פערים, במגוון תחומים, בין אזורי הפריפריה למרכז הארץ. בכדי לאפשר ליותר בני נוער הזדמנות לפעילות ערכית וכדי להצמיח מנהיגות צעירה בכל מגזרי ושכבות האוכלוסייה, תנועת הצופים משקיעה רבות בפעילות ביישובי הפריפריה בדרום ובצפון. כיום, כשליש משבטי הצופים פועלים באזורי פיתוח. בנוסף, התנועה מעודדת את בוגריה לצאת לשנת שירות ולהגשים את הערכים שרכשו בתנועה באמצעות מעורבות חברתית בקהילה. בכל שנה, כ-10% מכלל השמיניסטים יוצאים לש"ש בצופים. עבור בוגרים רבים היציאה לשנת שירות אינה מתאפשרת בשל מכסת הגיוס לצה"ל ומגבלה של מקומות התנדבות, הנובעת ממחסור במקורות תקציב.
הנה רק מספר דוגמאות מהפעילות המגוונת של התנועה: בתוך תנועת הצופים פועלת חטיבה בשם "עדת הצופים" – תנועת נוער ציונית-דתית. ערכי צופי העדה מתבססים על ערכי המסורת היהודית לצד הערכיים הצופיים. התנועה מונה כ-2,000 בני ובנות נוער דתיים מרחבי הארץ. כחלק מתפיסתה הפלורליסטית, אפשרה תנועת הצופים ל"עדה" לשמור על צביונה הדתי במסגרת השבטים והמפעלים התנועתיים. החניכים מגיעים לפעילות שבת ב"חאקי חגיגי" עם חולצה לבנה, הבנים עם כיפה והבנות בחצאיות, מתקיימות תפילות וישנו דגש תורני בפעולות. כך נשמר איזון ייחודי של ארגון דתי-הלכתי בתוך תנועת נוער ממלכתית. התנועה אינה תנועה מפלגתית, אך אופיה הדתי של "עדת הצופים" הוא אורתודקסי וחניכיו באים מן החינוך הממלכתי-דתי. במובן זה, "עדת הצופים" היא חלק בלתי נפרד ממסגרות החינוך הבלתי-פורמאליות של הציונות הדתית ומכל זרמי המגזר הציוני-דתי מגיעים אליה.
כמו כן, כחלק מתפיסת העולם של התנועה הדוגלת בשוויון, מפעילה התנועה פרויקט בשם "צופי צמי"ד" המשלב ילדים בעלי צרכים מיוחדים בפעילות הצופים. קבוצת צמי"ד היא קבוצה הומוגנית של ילדים בעלי לקות זהה, המגיעים ממסגרות מיוחדות לפעילות קבועה ומשולבת בפעילויות גדודי הצופים. מלבד זאת משתתפים בתנועה גם "צופי וראייטי" – חניכים המוגבלים ביציאה מהבית אשר משולבים בפעילות מקוונת בקבוצות של שישה ילדים וילדות ובפעילות פיזית מיוחדת של השבט שלוש פעמים בשנה.
ובנושא אחר לגמרי, כחלק מפעילותה השוטפת, תנועת הצופים מפעילה מספר פרויקטים חוצי יבשות להידוק הקשר בין ישראל ליהודי התפוצות ולעידוד עלייה. גולת הכותרת של פעילות זו היא גרעין צבר של תנועת הצופים במסגרתו מאות בני נוער מגיעים לישראל מדי שנה לשירות צבאי. רובם המוחלט של חניכי גרעין צבר מבקשים לשרת ביחידות קרביות. תנועת הצופים מאתרת את חניכי גרעין צבר באמצעות שבטי הצופים ושליחי התנועה הפועלים בתפוצות, מכינה את הצעירים והצעירות לקראת העלייה בסיוע משרד הקליטה שתומך בגרעין מיום הקמתו, ומלווה את החניכים בארץ החל מהקליטה בקיבוצים ולאורך כל שירותם הצבאי. פרוייקט זה הינו ייחודי בדרך בה מתבצע בתנועת הצופים – עצם העובדה שבני נוער מדברים עם בני נוער אחרים ומשכנעים אותם להתגייס לצה"ל הוא משמעותי. גרעין צבר כמעט ולא מפורסם בחו"ל, אלא הידע עליו עובר מפה לאוזן במשך 20 שנה. למעשה, החיים בגרעין ותנועת הצופים המשמשת כ"אמא ואבא" של חברי הגרעין, מרגע ההכנה לגיוס ועד לשחרור, נותנת לעולים תחושת מעטפת העוזרת להם להתמודד עם קשיי היומיום, העלייה, השפה וההשתלבות בחברה הישראלית.
לתחומי פעילות אלו השפעה רבה על אוכלוסיות היעד אולם התרומה המשמעותית ביותר היא זו שחשים חניכי התנועה ובוגריה. לצד החוויות הרבות מהפעילות, הטיולים והמחנות, שילוו את חניכי הצופים לכל ימי חייהם, מעניקה התנועה לחבריה הזדמנות להדריך ולנהל את עצמם ובכך לפתח את עצמאותם ואת האינידיבידואליות שבכל אחד ואחת מהם.
>> השלימו את המשפט "כל הכיתה בצופים..." ואולי תזכו בפרס מעניין
>> רוצים לזכות ביום כיף כיתתי? השתתפו בפעילות