החל מהשבוע הבא יצאו כ-1,700 צוותים של מפקד אלון בפיקוד העורף לכל הרשויות בישראל כחלק ממבצע רחב היקף למיפוי מחלימי קורונה בגילי 3 עד 12. המטרה לאתר את אלו שנדבקו בנגיף ולא פיתחו תסמיני מחלה ובכך להוריד משמעותית את מספר המבודדים. מי שקיבל עליו את מבצע הדיגום הלאומי המורכב הזה הוא מפקד מפקדת אלון של פיקוד העורף, תא"ל ישראל (רלי) מרגלית. מדובר במבצע ענק אותו הרימו בתוך שבוע ימים ומן הסתם כולל לא מעט אתגרים וסביר שיתגלו בעיות נקודתיות להן פיקוד העורף הכין מענה מהיר, ביניהן תורים ארוכים ועוד.
איפה מתבצעת הבדיקה?
כמה זמן יימשך המבצע?
משך המבצע נקבע לשבועיים, בגלל כוח אדם, גיוס מילואים ועוד. בפיקוד העורף נערכים להארכת המבצע במידת הצורך גם על ידי התקשרות עם חברות אזרחיות.
איך זה יתבצע?
במסגרת המבצע יילקחו דגימות של טיפת דם מהאצבע של כ-1.5 מיליון ילדים שייבדקו וחלקם יהיו זכאים לקבל תעודת מחלים. בכל אחת מ-257 הרשויות שבישראל יציבו צוותי דגימה שיורכבו מחיילי מילואים לצד הסדירים. בכל צוות שכזה יהיה מפקד, חובש ורשם. הם יקלטו את האנשים ויבצעו להם בדיקה מאוד פשוטה, דקירה קטנה ביד והתשובה תתקבל בתוך כ-20 דקות. את התשובה יעדכנו באפליקציה ייעודית כאשר תהיה התאמה מול מרשם האוכלוסין של מדינת ישראל.
האם התוצאות אמינות?
מדובר בבדיקות ברמת אמינות מאוד גבוה שנבחנו על ידי משרד הבריאות.
מהן שעות הפעילות?
מ-11:00 עד 19:00, אולם לא מדובר בזמני ברזל. אם רשות תחליט שבאזור שלה עדיף לשנות את השעות, פיקוד העורף יתאים את עצמו.
איך אדע מתי ואיפה לעשות את הבדיקה?
כל מועצה תשלח הודעת סמס להורים עם תאריך ושעה מדויקים.
איך יודעים אם יש לי נוגדנים?
בבדיקה יש שני קווים - IGG ו-IGM כאשר אם יוצא אחד מהם או שניהם זה אומר שהאדם חיובי, כלומר נושא בסרולוגיה חיובית ולכן זכאי לתו ירוק.
כמה ילדים עתידים להימצא עם נוגדנים?
ההערכה של מפקדת אלון בפיקוד העורף היא שיש כ-15 עד 20 אחוז. כלומר, אם בכיתה של 40 תלמידים כ-20 אחוז יתגלו כמחלימים, להם נוסיף עוד מספר תלמידים שהיו חולים ביודעין, הרי שיש יותר מחצי כיתה שלא תיכנס לבידוד במקרה שיתגלה מאומת. זה כמובן ישפיע גם על ההורים שלהם ומקומות העבודה.
האם תהיינה עוד בדיקות במהלך שנת הלימודים?
מעבר לבדיקת הסרולוגיה תבוצע גם בדיקת אנטיגן לפני כניסת התלמידים לכיתה. מדובר בבדיקות שיודעות לגלות מאומתים ב-99 אחוזים. כן ייתכן שיתנו תוצאה שגויה שתתגלה בבדיקות PCR, אולם כמעט ולא קיים מצב שהן לא יגלו חולה מאומת. זה יאפשר קטיעה מהירה של שרשרת ההדבקה.
למה הבדיקות מבוצעות על ידי פיקוד העורף ולא מד"א?
מדובר באופרציה גדולת ממדים שרק פיקוד העורף מסוגל לבצע. זה בשל מבנה הפיקוד והגודל שלו, מבנה שכולל פיקוד ושליטה שיורד ממפקדה עליונה למחוזות ונפות, שלכל אחת מהן רשויות מקומיות שבתחומה.
מה קורה ביישובים קטנים?
ברשויות גדולות יהיו מספר צוותים ובסך הכל הוקמו כ-1,700 צוותים. ביישוב קטן יהיה רק צוות אחד או זוג צוותים. במועצות אזוריות נציג של הנפה של פיקוד העורף יצור קשר עם ראש המועצה עצמו, יעדכן אותו במספר הצוותים שמקצים לו ושעות הפעילות. יחד איתו יתאמו את המיקום של הצוותים והפריסה שלהם כאשר ראש הרשות גם ידאג לפרסום.
כמה ילדים ייבדקו במסגרת המבצע?
המטרה היא להגיע לבדיקת 70 אחוז מכלל הילדים, אולם במפקדת אלון לא יודעים להעריך אם יצליחו להגיע ליעד. זה תלוי בעיקר בהיענות של ההורים. ככול שיבדקו יותר ילדים אחוז המבודדים במערכת החינוך יהיה קטן משמעותית במקרה שיתגלה מאומת בכיתה. מעבר למערכת החינוך גם שוק העבודה יספוג הרבה פחות מבודדים ויפקד טוב יותר בזמן המשבר.