אומנם חיכינו וציפינו לרגע הזה, אבל עכשיו משהגיע – הוא בהחלט לא פשוט; המעבר מהחופש הגדול למסגרת לימודית לא קל לילדים, שהתרגלו לפרוק כל עול ושכחו את ההרגלים הישנים. איך מחזירים אותם למסלול בצורה קלה ומהירה? המפתח הוא צמצום אי הוודאות, עירנות לסימני מצוקה ולהתנהגות שלילית, וחזרה הדרגתית ומתונה למסגרת.
שתפו את הילד בהכנות לבית הספר
בין אם מדובר בקניות ובין אם בארגון החדר וסידורו מחדש, שתפו בכך את הילד. הדבר יעניק לו ביטחון ויכין אותו לקראת המסגרת החדשה-ישנה. חוץ משופינג, אפשר לארגן ולחדש את החדר; לשנות את מיקום השולחן או לתלות פוסטר חדש מעל המיטה.
הקפידו על אווירה של לימודים בחדר
אם כבר חדר ילדים, שימו לב שיהיה מסודר וישרה אווירת לימודים. חדר מסודר יעניק לילד תחושה טובה של ארגון וסדר: קפלו את הבגדים, הציבו על השולחן מתקנים לכלי כתיבה, הקפידו לרוקן את הפח מניירות, ותוודאו שהמחשב ושהחיבור לאינטרנט – תקינים. אלו הם כלי העבודה של ילדכם בבית הספר. חוץ מזה, זה הזמן להעיף מהחדר משחקים וצעצועים שאין להם שום שימוש אבל סתם תופסים מקום.
הדגישו את החיובי בבית הספר
המעבר משגרה של חופש למסגרת לימודית, דורש מההורים להדגיש בפני הילדים שבית הספר הוא לא רק מבחנים וציונים.
הסבירו לילד שהלימודים בבית הספר בכיתה החדשה הופכים אותו לבוגר ומשכיל יותר, הזכירו לו את החברים שיפגוש שם מדי יום ושדרו לו שבית הספר הוא אתגר ולא עונש.
דברו איתו על האתגרים הטמונים בחזרה לבית הספר; העלייה לכיתה גבוהה יותר, מקצועות חדשים, ההתבגרות האישית שלו והאחריות שלו על עתידו. אם הוא מגיל חטיבה ואילך, שתפו אותו בחששות שלכם מהאלימות, עישון סיגריות, סמים וחברויות שליליות. ככל שתסמכו עליו ותשתפו אותו, כך הוא ירגיש יותר מחוייב לתהליך הלמידה ויקל עליכם בהתמודדות עם הפחדים.
החזירו לילד את הרגלי השינה
במהלך החופש הגדול שעות היקיצה והשינה משתנים ויש צורך להרגיל את הילד להתעורר שוב בבוקר. רצוי כבר בימים שלפני החזרה למסגרת להשכיב את הילד לישון בשעה מוקדמת, כדי לצמצם את המשבר ולהשיב לו את השגרה.
ילד זקוק לתשע-עשר שעות שינה רצופות בלילה. מחסור בשעות שינה עלול לגרום להפרעות בלמידה, קשיי ריכוז ועצבנות יתר. אם ילדכם מתקשה לחזור לשינה בשעות קבועות, תעודדו אותו לבצע פעילות גופנית בשעות היום, שמגבירה את העייפות ועוזרת להירדם בלילה.
האצילו עליו סמכויות
דברו אליו כמו שאתם מדברים אל מבוגר. אם עברתם דירה או שיניתם מקום מגורים, ובמיוחד אם הם דורשים מעבר לבית ספר חדש, שתפו אותו בהחלטות והסבירו לו על השינויים; כל שינוי משפיע עליו ישירות. ככל שתשתפו אותו בהחלטות, כך הוא יותר ישתף פעולה.
תפנו זמן איכות
מתברר שחלק מקשיי ההסתגלות לבית הספר קשור לזמן האיכות שההורים מבלים עם הילד בשגרה. מומלץ לשמור על הרצף בין החופש ללימודים ולהפחית את כמות הזמן שאתם מבלים עם הילד בהדרגה ולא בבת אחת. זה בדיוק הזמן לבלות עם הילדים קצת פחות, או לחילופין – לפנות זמן בשבוע הראשון ללימודים, שיוקדש לילדים על מנת שהתהליך ייעשה כאמור בהדרגה.
נסיגה פתאומית מצדכם עלולה לגרום לתחושה שלילית לגבי בית הספר, ואף להתנהגות לא רצויה מצד הילד, שמנסה להחזיר אליו את ההורים שהתרחקו.
שימו לב לשינויים בהתנהגותו
על מנת למנוע התנהגות תוקפנית או דיכאון שעלולים לצוץ עם החזרה ללימודים, עליכם מוטלת האחריות להיות עירניים ולהשתמש בכל החושים על מנת לזהות שינויי התנהגות בתקופת ההסתגלות לבית הספר.
דברים שכדאי לשים אליהם במיוחד הם הסתגרות בחדר, חוסר תיאבון, וצמצום חריג בכמות המפגשים עם חברים.
השתדלו לבדוק את חדרו של הילד מדי פעם - מחברות, יומנים, מיילים או ספרים יכולים להכיל תיעוד למחשבות של הילד ולקשיים שהוא חווה ולתת לכם משוב לגבי הילדים שאיתם הוא מסתובב.
זה אולי לא נעים אבל בהחלט יכול להדליק נורה אדומה לגבי משבר שהילד עובר.
אם זיהיתם שינוי בהתנהגות שהחל מאז החזרה ללימודים, אל תמתינו ופנו מיד לגורמים הרלוונטיים בבית הספר. בררו את סיבת השינוי ובקשו דיווחים שוטפים עד שהבעיה תיפתר.
הכירו לו את הדרך לבית הספר
אם הילד לומד בכיתות הנמוכות או שהחל ללמוד בבית ספר חדש, הזכירו לו היכן נמצא בית הספר; לכו או סעו איתו מהבית ועד למוסד החינוכי. הדבר יכול להפיג חרדות ולתת לילד ביטחון.
קחו אחריות על החינוך שלו
הורים רבים מטילים על בית הספר את האחריות הבלעדית לחינוך הילד, ושוכחים כי הוא רק מרכיב אחד בתהליך. האחריות מוטלת בעיקר עליכם; היו מעורבים בבית הספר, בתכנית הלימודים ובאסיפות ההורים. עזרו לילד להכין את שיעורי הבית ועקבו אחר ההישגים החברתיים והלימודיים שלו.
סייעו בהכנת הכתבה: שוש רהב, אשת חינוך ומאמנת הורים; יגאל עמנואל, פסיכולוג חינוכי