בת המצווה, נקודת זמן מרגשת בה כל ילדה הופכת לנערה, היא כבר מזמן לא "עוד יום הולדת רגיל" אלא חוויה משמעותית ומכוננת שכל נערה בוחרת לחגוג בדרכה שלה. לרגל החזרה ההדרגתית לשגרה, ובעקבותיה גם החזרה ההדרגתית למסיבות בת המצווה, החלטנו לבדוק מה עומד מאחורי המנהג המיוחד הזה. קבלו 12 עובדות על המסורת הכי צבעונית שיש:
1. מילדה לאישה
הרעיון שעומד מאחורי האירוע הוא שבגיל 12 נפרדת הנערה הצעירה משנות ילדותה ומצטרפת לציבור הבוגרים. וזה לא רק בתיאוריה אלא גם מבחינה פיזית ממש! בגיל 12 (בממוצע) נערות מקבלות את המחזור הראשון שלהן ולמעשה מבחינה גופנית ומינית הופכות מילדות לנשים. כבר סיבה לחגוג לא?
2. תזכי למצוות
אירוע בת המצווה למעשה מציין את יום הולדת ה-12 של ילדה יהודייה. על פי ההלכה היהודית, החל מגיל זה היא הופכת לנערה בוגרת וחייבת בקיום מצוות ומכאן נגזר שם המנהג – בת *מצווה*.
3. בוגרות יותר, חכמות יותר
חשבתם פעם למה בנות חוגגות את הכניסה לגיל ההתבגרות בגיל 12 ואילו הבנים בגיל 13? ובכן, לפי רוב הדעות הסיבה היא שהבנות מתבגרות מוקדם יותר, מבחינה נפשית, שכלית ופיזית והופכות להיות מבינות, בוגרות וברות דעת מספיק כדי להיקרא נשים, או כמו שהתלמוד קורא לזה – "בינה יתרה ניתנה באישה".
4. מרבה חוכמה מרבה דאגות
ההתבגרות והחוכמה הנלווית אליה מביאים לא רק שינויים משמחים אלא גם הרבה דאגות לבנות המצווה הצעירות. למעשה 91% מהבנות בגילאים אלו חוות ירידה בביטחון העצמי שנובעת בין היתר בגלל אותן דאגות. אבל יש גם חדשות טובות – מודעות של הבנות וסביבתן לירידה בביטחון העצמי היא המפתח "לנצח" אותה ולהתגבר עליה. מותג ההגיינה הנשית אולוויז מפעיל ברחבי העולם תוכניות מגוונות שמטרתן לחזק את ביטחונן העצמי של הנערות באמצעות אמונה בעצמן ואמונה של הסביבה בהן.
5. קצת נוסטלגיה
בעבר היו נוהגים לציין את בת המצווה בכך שהנערה הייתה לבושה בבגדים חגיגיים ולומדת קצת יותר מאשר בימים רגילים. נו טוב, אנחנו יכולים לחשוב בקלות על דרכים קצת יותר מהנות לחגוג.
6. עדויות מהשטח
כיום אנו יודעים על עדויות ראשונות לקיום טקסי בת המצווה רק מקהילות איטלקיות במאה ה-19. בערים מילאנו וטורינו נהגו הנערות ללמוד עם רב הקהילה נושאים הלכתיים ותורניים בשנת בת המצווה שלהן, ואילו בחג השבועות הן היו מתכנסות בבגדים לבנים ומציגות את הידע הנרחב שלהן לכלל הקהילה, בנוסף לברכה שהיו מברכות מול ארון הקודש. טקסים דומים תועדו גם בדנמרק ובצ'כיה, שם אף חוברה תפילה מיוחדת לבנות המצווה אותה הן נהגו לומר. אבל מכאן ועד ימינו – הדרך ממש ארוכה.
7. בת מצווה לכולן
למרות השם המחייב והכבד, אירוע בת המצווה פופולרי היום בקרב כל המגזרים והעדות. קהילות יהודיות רבות בארץ וברחבי העולם נוהגות לציין אותו, גם ללא סממנים דתיים, מעין מסיבת sweet sixteen מוקדמת. לרוב האירועים נערכים בבית, במסעדה או באולמות אירועים וכוללים מסיבת ריקודים, סעודה ונאום מרגש של כלת השמחה והוריה. תמיד יש מי שמחליטים לעשות מעבר ולהוסיף הופעות בידור, הקרנת סרט מושקע על כלת השמחה ואולי אפילו ריקוד שהכינה במיוחד. וכמובן, איך אפשר בלי לקנח עם ספר האורחים.
8. יש לנו בת מצווש נהדרת
תאמינו או לא, אחד המערכונים הטלוויזיוניים הכי אהובים וזכורים בתולדות תוכנית הסאטירה הפופולרית "ארץ נהדרת" היה זה שעסק בבת המצווה של קשת ליבליך, נערה מתבגרת שהציגה באופן מוקצן את ההפקה של אירועי בת המצווה. ואם זה הגיע לפריים טיים - הנה עוד הוכחה שמדובר באירוע מכונן ללא ספק.
9. לא רק אצלנו
אמנם לא קוראים לאירועים אלה "בת מצווה", אבל טקסים דומים נהוגים גם בתרבויות ובדתות אחרות. טקסי מעבר אלה, שנקראו גם טקסי קונפירמציה (טקסי אישור), היו מקובלים בקרב הכנסיות הנוצריות, שם הם מסמלים את אישור הנערה או הנער להטבלתם בגיל ינקות. באופן מפתיע, בגלל דמיון זה היו רבנים אורתודוקסיים שהתנגדו לאורך השנים לקיום האירוע גם בפורמט היהודי. טקסי קונפירמציה כאלה מקובלים כיום גם ביהדות הרפורמית.
10. מה בתכנית?
לצד כל השופוני, הפאר וההדר, יש מי שגם מבקשים להעניק תוכן ומשמעות ליום הגדול ולהתייחס אליו כחגיגה של העצמה נשית וערכית. למגוון האפשרויות שיש היום לבנות המצווה ומשפחותיהן הצטרפו בשנים האחרונות גם תכניות בת מצווה. התכניות מציעות פעילות קבוצתית של הורים ובנותיהם. כל פעילות שמה דגש על נושאים או ערכים אותם מבקשים להנחיל לבנות. בין התוכניות הרבות ניתן למצוא גם את הסדנא של עמותת "שוות", אשר שמה לה למטרה להעצים את קהילת הנערות בישראל וליצור קרבה בין-דורית בהקשר הזה.
11. בת המצווה של ישראל
והנה עוד יוזמה מרגשת של עמותת "שוות". לאור מציאות הקורונה שאילצה נערות רבות לבטל את האירועים שתוכננו בקפידה ונערכו אליהם חודשים מראש, החליטו בעמותה לחגוג את בת המצווה הווירטואלית הגדולה והראשונה בעולם. באירוע שנערך בשיתוף עם מותג אולוויז, לקחו חלק כ-1,300 נערות בנות מצווה שנהנו מתוכן חינוכי בשיחת וידאו ואף הופעה של עדן חסון ומסיבת ריקודים בלייב, אליה יכלו גם להזמין את החברים והמשפחה שנבצר מהם להגיע לאירוע שהתבטל. בין הנרתמים לאירוע, שנעשה כולו בהתנדבות, ניתן היה למצוא את לאון שניידרובסקי ושלי צירינג, נשיא המדינה ששלח ברכה, איזי הראפר שעלה להופיע ועומר אדם שלא ויתר על ברכה וירטואלית לחוגגות הצעירות. בקיצור, חגיגה שלא הייתה מביישת אף אחת.
12. העצמה נשית
אולי לא מדובר על עובדה מחקרית, אבל עצם העובדה שמסורת חגיגת בת המצווה, המסמלת את ההתבגרות והמעבר בין ילדות לנשיות, הפכה להיות למקור של גאווה מהווה שינוי חיובי ביחס החברה אל הנשים הצעירות ובעיקר את השינוי בתפיסת בנות המצווה את עצמן. אז תחגגו את ההתבגרות שלכן, תאהבו את עצמכן והשינויים שעוברים על גופכן והכי חשוב תאמינו בעצמכן! גם אנחנו מאמינים בכן, אולוויז. מזל טוב!