בקרוב הורים רבים ימצאו את עצמם (שוב) מול עשרות ילקוטים ויצטרכו לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבור ילדיהם.

כדי להקל על התהליך ביקשנו מד"ר דניאל וייגל, מנהל היחידה האורתופדית במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, לרכז עבורכם ההורים את הטיפים החשובים ביותר לבחירת הילקוט לשנת הלימודים הקרובה:

"אנחנו מתקרבים לתקופה הזו בשנה בה אני מקבל יותר ויותר שאלות לגבי בחירת ילקוטים והשפעתם על בריאות הגב של ילדי בית הספר. לאורך השנים נחשפתי לאמונות עמוקות ודעות נחרצות שמהוות לעיתים קרובות בסיס לא מוצדק למתן המלצות לדרך נשיאת הילקוטים ולצורתם", אומר ד"ר וייגל.. "כמו כן קיים חשש בקרב ההורים מנזק מבני שיגרם לעמוד השדרה כתוצאה מהילקוטים ומובע בעיקר החשש מהופעת עקמת או החמרה של עקמת קיימת. נתחיל במסר אופטימי - לפחות לגבי הופעת עקמת ההורים יכולים להיות רגועים. אין קשר בין נשיאת הילקוטים להופעת עיוותים מבניים בעמוד השדרה כגון עקמת, כמו כן אין חשש מהחמרת עקמת קיימת בזמן נשיאתם".

ממה צריך להיזהר?

ברור שקיים קשר בין נשיאת ילקוטים לקיום כאבים מפושטים על פני הגב העליון בעיקר אך גם בתחתון, בחגורת הכתפיים ובצוואר, מבהיר וייגל. בבדיקת הגורמים להופעת כאב מסוג זה נמצא קשר בעיקר למשך הזמן בו הילקוט מונח על הגב - כלומר למשך זמן ההליכה לבית הספר ולמרחק ממנו. שכיחות גבוהה יותר של תלונות נמצאה אצל ילדים שנאלצו ללכת מרחקים ארוכים לבית הספר. למשקל התיק ניתנה גם כן תשומת לב רבה ומומלץ שמשקל התיק לא יעלה על 10% עד 15% ממשקל הילד - המלצה הרחוקה מלהתקיים בילקוטים אותם נושאים ילדינו.

 השפעת דרך נשיאת הילקוט מהווה גרם נוסף לשכיחות הכאבים. ברור שנשיאת תיק על הכתפיים עדיפה מאשר נשיאתם על ידי אחיזתם בידית, דבר שגרם בנוסף לכאב הגב גם לכאב בשורש כף היד. יחד עם זאת לא נמצאה משמעות לנשיאת ילקוטים עם שתי כתפיות או אלו המעוצבים עם כתפייה אחת לנשיאה צדית.

לגבי ילקוטים על גלגלים - לפי ד"ר וייגל אין המלצה ברורה בספרות המקצועית. אכן המאמץ הפיזי לנשיאתם קטן בהליכה על משטחים חלקים ומישוריים אך לעיתים קרובות סחיבתם במעלה מדרגות, משטחים לא אחידים או במקומות צפופים כרוכה במאמץ פיזי גדול עם סכנה למעידות והתעייפות.

אז איך תבחרו את הילקוט שהכי מתאים לילדיכם?

  • בחרו ילקוט עם רצועות רחבות. ככה המשקל יתפזר על שטח כתף רחב יותר.

  • על הרצועות להיות ניתנות להתאמה לגובה ולנוחות הילד/ה.

  • רצוי שגב הילקוט יהיה מרופד וששטח המגע עם גב הילד יהיה רחב ככל הניתן, שוב, לטובת פיזור המשקל.

  • מלאו את הילקוט יחד עם ילדיכם ושמרו על פיזור משקל נכון בין התאים - מה שכבד יותר צריך להיות בתאים הקרובים יותר לגב הילד/ה.

  • אל תשכחו לעבור על תכולת התיק במהלך השנה ולהוציא חפצים כבדים שכבר לא נחוצים להם.