מדי שנה כ-117 ילדים בישראל מקפחים את חייהם כתוצאה מתאונות בשוגג. בנוסף כ-23,500 ילדים מתאשפזים וכ-190 אלף ילדים פונים לחדרי מיון עקב מקרים שונים. התאונות מתרחשות בכל מקום: בבית, בחצר, בחוץ, במוסדות החינוך ובדרכים. נתונים אלו גבוהים במיוחד בקרב אוכלוסיות מוחלשות, עם דגש על יישובים באשכולות סוציו-אקונומיים נמוכים ובחברה הבדואית בנגב.

על פי ארגון בטרם לבטיחות ילדים, תמותת ילדים בדואים בנגב מתאונות גבוהה פי 3.2 מחלקם באוכלוסייה. 54% ממקרי המוות המדווחים בקרב ילדים במגזר הבדואי נובעים מתאונות דרכים, כאשר תאונה בחצר הבית עקב דריסה בסביבת הרכב היא כ-50% מהמקרים אצל ילדים בדואים בנגב - לעומת 7% בקרב ילדים יהודים.

כדי להילחם בתופעה מושקת השבוע תוכנית חדשה, "משחקים בבטיחות". התוכנית - פרי שיתוף פעולה בין אג'יק - מכון הנגב, משרד הבריאות, התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים, יד הנדיב והרשויות המקומיות ברהט, בחורה ובנווה מדבר - שמה לה למטרה להעלות מודעות ולצמצם את הסיכונים בבית ובחצר באמצעות הקמת משחקיות בטוחות ומרכזי הדרכה להורים וילדים.

שתי המשחקיות הראשונות בתוכנית הושקו כבר החודש: האחת במכון הספורט בחורה והשנייה במרפאה של קופת חולים מאוחדת ברהט. יהיו בהן מפעילים ומפעילות עם רקע וניסיון בהדרכה של ילדים והורים. במסגרת התוכנית ישולבו חינוך, הדרכה, העברת מסרי בטיחות והקניית כלים מעשיים להורים, והיא תתבצע בחדרי המשחקים שיוקמו בקהילות וישלבו בה כאמור גם הדרכות להורים על מניעת היפגעות בבית ובחצר.

גימבורי בדואים  (צילום: אג'יק - מכון הנגב)
צילום: אג'יק - מכון הנגב
גימבורי בדואים  (צילום: אג'יק - מכון הנגב)
צילום: אג'יק - מכון הנגב

"צמצום היפגעות ילדים הוא אתגר חברתי ולאומי", אומרת אחלאם אבו קרן, מנהלת שותפה במחלקת בריאות ורווחת הילד באג'יק-מכון הנגב, "במיוחד באוכלוסיות מוחלשות שבהן החשיפה לסיכונים גבוהה יותר. התוכנית 'משחקים בבטיחות' היא צעד משמעותי לקידום מודעות ויצירת שינוי בפועל. על ידי שילוב הקהילה, הדרכות ממוקדות והקמת משחקיות, אנו מעניקים להורים כלים חיוניים לשמירה על בטיחות ילדיהם. זו לא רק תוכנית, זו השקעה בעתיד של כולנו".

"זהו צעד חשוב בקידום בריאות ובטיחות", הוסיפה זהבה רומנו, מנהלת התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים במשרד הבריאות. "כאשר ילדים והורים יכולים ליהנות מפעילויות גופניות בצורה מהנה ובטוחה, זה תורם לבריאות הפיזית והנפשית של ההורים והילדים ומחזק את הקשר ביניהם, ועוזר בהעברת מסרים של התנהגות בטוחה, שמירה על בריאות הגוף, וניהול אורח חיים בריא".

"חדרי המשחקים הינם לא רק סביבה בטוחה", ציינה ד"ר נור עבדאלהאדי שחברי, ראש מטה יישום תוכנית הבריאות בחברה הערבית, "זה עולם מלא ביצירתיות ואחריות. הילדים לא רק חשים מוגנים, אלא גם מתפקדים באופן מיטבי ונהנים מאבחון וטיפול איכותיים יותר, הודות להנגשה של מעטפת שירותי בריאות ורווחה. שאיפתנו להרחיב את המיזם למקומות נוספים והיא מתאפשרת הודות להירתמות מנהיגותית וקהילתית יוצאת דופן שקיימת כיום".