בעוד המלחמה רחוקה מלהסתיים, האלימות במשפחה מתגברת ויותר נשקים מחולקים לאזרחי ישראל, המשרד לביטחון לאומי החליט להפסיק את שיתוף הפעולה עם עמותת ״פורום מיכל סלה״ שמסייעת לנשים וילדים נפגעי אלימות במשפחה. ״אנחנו חוות עליה של 20 אחוזים בפניות אלינו מאז המלחמה ונשים מאוימות חוששות. איך בימים כאלה זה המקום שמקצצים בו - הבטחון של נשים בביתן?״, אומרת לילי בן עמי, מנכ״לית פורום מיכל סלה.
פרויקטים מצילי חיים
המשרד לביטחון לאומי ופורום מיכל סלה, עמותה שהוקמה בעקבת הירצחה של מיכל סלה ז״ל ובמטרה למגר את תופעת האלימות במשפחה, עבדו בשיתוף פעולה עד אוגוסט 2023. שני מיזמים משמעותיים לקחו חלק בתוכנית – מיזם "סיירת מיכל" המספק אבטחה לנשים מאוימות ופרויקט נוסף במסגרתו נשים מקבלות כלב שמירה מיומן. הפרויקט פעל בתקציב של 2 מיליון שקלים, כאשר מיליון שקלים מומנו מתרומות שניתנו לעמותה ומיליון שקלים מטעם המשרד. ״זה היה שיתוף פעולה מצוין ופורה עם אמון. הכול עבר חלק והייתה שביעות רצון משני הצדדים וגם מהנשים המאוימות״, מספרת לילי בן עמי, המנכ״לית, "יש לנו מחקר מלווה בפיקוח של המדען הראשי במשרד לביטחון לאומי שמראה באופן חד משמעי שהאלימות ירדה והבטחון עלה. היו למשל 14 מקרי אמת בשנת 2023 והפרויקטים הצילו חיים".
לדבריה, הפרויקט אפילו חוסך כסף למדינה. "אישה אחת בפרויקט הסיירת לדוגמה עולה 5,000 שקלים לשנה, מתוך זה 2,500 מהמדינה ו-2,500 מהעמותה, כאשר חודש אחד במקלט עולה 24 אלף שקל ואם בממוצע אישה שוהה במקלט 4 חודשים העלות היא 90 אלף שקלים. כאן אנחנו מדברים על 2,500 לשנה, וזה פרויקט שהוא פנומנלי בהצלחה שלו", אומרת בן עמי ומדגישה, "נשים מדווחות שזה נותן מענה אמיתי, הרי למה צריך להסתתר במקלט כשאפשר לאבטח את הבית שלי? גם בקרב אנשי המקצוע כמו מנהלות מקלטים, בביטחון ובפרקליטות אנחנו מקבלות שבחים ומפנים אלינו נשים מאוימות. אנחנו מקבלות פניות מהם ברמה היומית".
מאז שהמלחמה החלה לדבריה, ישנה עלייה באלימות במשפחה: "יש מלחמה בחוץ שהביאה לעלייה באלימות, כולנו יותר בסטרס ובבתים אלימים יש יותר אלימות כאשר אנחנו חוות עליה של 20 אחוז בפניות מאז המלחמה. יש יותר נשקים בבתים פרטיים ונשים מאוימות חוששות מכך. איך עם כל הנתונים האלה זה מסתדר שבימים כאלה של מלחמה זה המקום שמקצצים בו - הבטחון של נשים בביתן? חצי מיליון שקל, זה כל הסיפור? זה יקר מדי להגן על נשים מאוימות כשחצי מהסכום מגייסות מתרומות?".
במסגרת שיתוף הפעולה האחרון בין הגופים העמותה אף הציעה להוריד את העלות בחצי – לחצי מיליון שקל סך הכול, אך להפתעתה היא גילתה דרך התקשורת שהמשרד החליט להפסיק את שיתוף הפעולה בכל זאת ולצאת למכרז חדש. "מי ייגש למכרז? אנחנו הגוף היחיד שמפעיל את זה. זו גאווה ישראלית כחול לבן ומכל מדינות העולם מזמינים אותי לספר על כך. אני מצפה משרי הממשלה ללכת גאים כמו תרנגולים בפרויקט שמעניק לנשים בטחון. מי ייתן את השירותים? איזו חברה מסחרית, אולי קבלן, שגם ידרשו מהמדינה מע״מ ולמדינה זה רק יעלה יותר. שלא נדבר על מומחיות ורגישות שצריך כדי להקים פרויקט כזה", אומרת בן עמי.
המשרד לביטחון לאומי טוען כי בהצעה של העמותה המשרד התבקש לכסות רכיבים שלא נוגעים ישירות להצלת נשים, אך לדבריה המחלוקות פתירות. "נניח ויש בעיה בהצעה, אז בואו ניפגש ונדבר, שבו איתנו ונענה על השאלות, הכל פתיר. מדובר בחוסר הבנה ובבעיות בירוקרטיות. אם הנושא של בטחון נשים בביתם חשוב בואו נעשה את זה ביחד, זה הרי עבד מצוין שנה. למה לעצור ועוד בימי מלחמה לקצץ", היא אומרת ומסבירה, "באקסל התקציב יש למשל עלות לחברת אבטחה שכוללת בין היתר לחצן מצוקה מספק חיצוני. לי יש עובדת במאה אחוז משרה שאחראית על הפרויקטים, מקבלת את הפניות של הנשים, מעל אלף פניות בהן היא בודקת אחת אחת את הניירת. אם הייתי מעסיקה דרך חברת קבלן הם היו מכירים בזה כהוצאה, אבל בגלל שהיא עובדת שלנו בהעסקה ישירה כחלק מצוות הפורום אז זה נחשב מבחינתם לממן את העמותה. זה משהו שאפשר להסביר ואני בטוחה שהחשבת תסכים איתי. זה נפל על כלום, לא על משהו אמיתי. העמותה עומדת בתקנים הכי מחמירים. אני רוצה להאמין שזה נופל על חוסר הבנה".
על אף הפסקת שיתוף הפעולה והמימון, העמותה ממשיכה לעמוד על הרגליים הודות לתרומות: "אנחנו מגייסות את כל המימון במאה אחוז מתרומות הציבור מאז אוגוסט ולשמחתי מצליחות. הציבור רחב לב בישראל ויש חברות עסקיות נהדרות שתורמות בלב רחב. אצלנו אין רשימת המתנה וכל אישה מאוימת כאשר האיום מוכר על ידי משטרה או רווחה מקבלת הגנה. הדבר הזה פתיר ואני קוראת למשרד לשבת איתנו ולפתור. פגישה אחת עם חשבת המשרד וזה נפתר".
"בסיפור של אלימות כלפי נשים אין ימין או שמאל, אין פוליטיקה. זה בטחון וחיי אדם, כולנו מאחורי זה וצריכים להיות רתומים. יש נושאים קדושים שאסור לגרור אותם לשיח של הפוליטיקה וזה נושא כזה. אני מצפה ממדינת ישראל לא לקצץ בביטחון של נשים בביתם, בימי מלחמה על אחת כמה וכמה, ואנחנו מדברים בסך הכול על חצי מיליון שקל", היא מדגישה.