איזה פחד. החופש הגדול. שתי מילים קטנות שמעוררות בנפשם של הורים מגוון רגשות סותרים. מצד אחד, תענוג לראות את הילדים קורנים מאושר, נושמים לרווחה אחרי שנת לימודים מעייפת, חולמים על קצת שקט מכל הציפיות והמטלות, ומצפים בעיקר למנוחה - ומהצד שני יש הורים קצת פחות שמחים עם הרבה דאגה ולחץ.

מתוך חדר הטיפולים אגלה לכם שהילדים שלנו סופרים את הימים, מציירים בראשם תמונות צבעוניות של פעילויות ״מרתקות״, הכוללות בעיקר התעוררות מאוחרת, טלוויזיה, רביצה ושלווה. אבל להורים נדמה שהם צריכים לתכנן מסלולים, לטוס ליעדים נחשקים ולמלא את הלו״ז. אז מה הפלא שאתם בלחץ. אז איך בכל זאת תוכלו להעביר את התקופה הזו בכיף?

  1. שחררו את הצורך בהפעלה וריצוי: התשובה פשוטה יותר משנדמה לכם, והיא מתחילה בלשחרר את הצורך בהפעלות בלתי פוסקות, ובצורך להיות בפוקוס ובשליטה תמידית על הכל. דמיינו לרגע את החופש הגדול מנקודת מבטם של הילדים. עבורם זהו זמן קסום שבו הם יכולים לשחק וליהנות בלי סוף. אין שיעורים, אין מטלות, לא חייבים לקום מוקדם ואפשר לנשום רגע, ולזרום כמו דג במים. והם באמת כמהים לשחות בחופשיות בעולם של משחקים, חופש, בריכה וים. חלקם גם מרגישים מעמסה כשאנחנו, ההורים, מקטרים "מה נעשה איתם?" ו"כמה קשה החופש", ולעתים הם גם חשים מעמסה מהציפיות שלנו שהם "לא יתבטלו". כידוע, ילדים קולטים הכול, הם הרי החיישנים המדויקים ביותר שנוצרו והם עשויים להרגיש ענן קודר שמרחף מעליהם, מכיוון שיחד עם השמחה שלהם, יש תחושה של לחץ לעשייה מהעובדה שהם בחופש - לחץ שהם חווים כקושי לבלות ולהיות איתם. לכן, חשוב כל כך להיות מודעים למילים שלנו בסביבתם ולהנמיך ציפיות מעצמנו כדי ליהנות איתם יותר.
  2. צרו סדר יום קבוע: מה עושים עם כל הזמן הזה איתם, זה קשה. נכון, זה דורש המון ומעייף, אז בואו נתחיל מהבסיס - סדר יום קבוע שבתוכו תשמרו מספיק זמן גם לשעמום. סדר יום הוא כמו עוגן שעוזר לייצב את הספינה המשפחתית. בבוקר פותחים בארוחת בוקר משותפת, תענוג משפחתי קטן שמכין אותנו ליום, ואם המתבגרים שלכם אוכלים את ארוחת הבוקר בצהריים זה בסדר גמור. אחר כך, תנו לילדים לשחק בחופשיות. תנו להם להתגלגל כמו כדור, ללא כיוונים מדויקים, תגדירו להם ולכם בתוך הלו"ז זמן חופשי. זמן חופשי הוא זמן מאוד מאוד חשוב להתפתחות ולנפש שלהם, זמן שבו הם בוחרים במה להעסיק את עצמם, לשחק, לראות טלוויזיה, לצייר או להכין סליים.
    בגיל הרך הם זקוקים ליותר הכוונה. תוכלו להציע להם בכל יום פעילות שונה; בצק משחק, השחלת חרוזים, צביעה, אפיה וכד'. תבחרו לכם, פעילויות קלות ונעימות לכולכם. כי אם אתם סובלים, אין טעם. תבחרו מתי הזמן לצאת החוצה - פארק, בריכה, ים. שימו דגש על המקומות שבהם הילדים יכולים ליהנות גם מ״לא לעשות כלום״ על שפת הים, ואתם יכולים פשוט להיות איתם בנוכחותכם.
  3. ארוחות צהרים: בארוחות הצהריים תזמינו את הילדים להצטרף להכנה. מלאו את מיכל המשמעות הרגשי שלהם. כמו יוצרים צעירים, הם יכולים לסדר ירקות על הצלחת או לערוך את השולחן, הם יכולים להיות שותפים כבר בגילים הצעירים מאוד.
  4. זמן מסכים: ההמלצה שלי היא - במידה. כמו כל דבר בחיינו כדאי ללמד את הילדים איזון וכדאי שההסכמות יתקבלו בשיח ביניכם. ונכון, הילדים צריכים לדעת שיש גבולות, גם בחופש. אך את גבולות זמן המסך אתם יכולים להגדיר יחד איתם, וכך זו הזדמנות מצוינת ללמד אותם לקחת אחריות על עצמם. ואם עוד לא עשיתם תהליך של הבניית זמן המסך איתם במהלך השנה, עכשיו זה ה-זמן, מכיוון שהנפש שלהם יותר פנויה ופחות בסטרס ויש יותר "עם מי לדבר".
  5. זמן שעמום: ואם הם משתעממים בלי המסך? מצוין. תנו להם להשתעמם קצת. כמו זרע באדמה הממתין לגשם, כך היצירתיות שלהם תפרוץ כשיורד גשם השעמום. כשילד מתלונן "אמא, משעמם לי", אל תציעו לו פתרונות על מגש של כסף. תשאלו אותו, "מה אתה חושב שכדאי לעשות?". תופתעו לגלות כמה יצירתיים הם יכולים להיות. 
  6. בלגן בבית: ומה עם הבלגן בבית? זו יכולה להיות סערה קטנה בתוך הבית, כי הבלגן אכן גובר כשיש ילדים בסביבה. אבל זה לא אומר שעליכם להפוך לעובדי ניקיון מקצועיים. שתפו את הילדים בסדר ובניקיון. תנו להם לפנות את המדיח, לסדר את החדר שלהם, לערוך שולחן. אם תתמידו ולא תיבהלו מהפרצוף החמוץ שלהם בהתחלה, תגלו שגם הם כמו נמלים חרוצות ושמחות, ושהם יכולים לעשות הרבה יותר ממה שנדמה לכם, במיוחד כשהם לוקחים על עצמם ״ניהול פרויקטים״ בבית כמו סידור המגירות במטבח או ארגון מחדש של הספרייה שלהם.
  7. שינה אצל חברים: ומה עם השינה אצל חברים אתם שואלים? בבקשה, תהיו גמישים כמו גבעול ברוח של הסתיו שאתם מחכים לו. אפשרו להם לישון אצל חברים ולהזמין חברים אליכם. זה חלק מהכיף שבחופש הגדול, זוכרים את עצמכם כילדים? זה ממש כיף. וזה גם יעניק לכם כמה רגעים של שקט, כפי שהרוויחו אימהותינו בעבר כשהמשפחות המורחבות היו נעזרות זו בזו.
  8. יחסי אחים: והחלק המאתגר ביותר? יחסי אחים. קבעו כללים ברורים להתנהלות בתוך הבית. אם יש עימותים הפרידו בין הילדים כמו שמפרידים בין החלמון לחלבון לפני שמערבבים לצורך הכנת עוגה, זה חשוב שתהיה להם גם מנוחה זה מזה. הימנעו מלהיכנס להשוואות ושיפוטיות, "מי אמר ראשון?" או "מי אכל את הגלידה?". נכון, זה מורכב מאוד לא להתערב, ואני לא בטוחה שזו ההגדרה הנכונה לתפקיד שלכם, אך נסו לפחות לא לקחת צד. זכרו, החופש הוא זמן לאיחוד משפחתי, אבל גם זמן מבחן לסבלנות שלכם, אז קחו הרבה אוויר.

    לסיכום, עם הקושי שעומד בפתח הימים הללו, החופש הגדול הוא הזדמנות נהדרת לבלות זמן איכות עם הילדים, ליצור זיכרונות ולחזק את הקשרים המשפחתיים. עם קצת תכנון, גמישות ומנה בריאה של שחרור שליטה, תוכלו ליהנות מהחופש ולהפוך אותו לתקופה מהנה ומעשירה לכולכם. שחררו את הדאגות, את הצורך בשליטה דקדקנית בלוחות הזמנים, בסדר, בעשייה, במקלחות - ותחוו את החופש יחד עם הילדים, הבלגן בבית וקרם ההגנה. 

הכותבת היא מטפלת רגשית (M.A) לילדים ונוער ומדריכת הורים, מומחית בטיפול בקשיים רגשיים והתנהגותיים.