הגלישה ברשת מזמנת לילדים מרחבים אינסופיים של ידע, היכרות עם תרבויות ושפות זרות, משחקים המפתחים יכולות שונות, ובעיקר הרבה הנאה.
אך הסביבה הדיגיטלית היא עולם פרוץ שאינו מהווה מקום בטוח עבור פעוטות וילדים. כאשר ילד גולש באתרים שאינם בטוחים, הוא עלול להיחשף לתכנים לא הולמים ואף פוגעניים, שצפייה בהם עשויה לצרוב טראומה בנפשו. מחקרים שנעשו בעולם, העלו כי אחוז גבוה מקרב ילדים ובני נוער נחשפו לתכנים מזיקים כמו אלימות, סמים, פשיעה, גזענות והסתה, ובעיקר תוכן פורנוגרפי. איך נוכל לאפשר לילדינו לגלוש באופן בטוח שישמור עליהם מסכנות הקיימות ברחבי הרשת?
אלימות, פורנו, סחיטת מידע
בעולם הילדות התמים והטהור אפשר למצוא סדקים שיכולים להזמין אורחים לא קרואים כמו דמויות פוגעניות שחפצות להזיק ולהרע. א' היא אם לילדה בת 4. הילדה ביקשה לראות סרט של אנה ואלזה, אימה הקליקה על הקישור הראשון שראתה ביו טיוב, ולאחר מספר דקות הזדעזעה כשהבינה שאנה ואלזה הן דמויות מסרט פורנו למבוגרים. זו לא הפעם היחידה שנעשה שימוש פוגעני בדמויות השייכות לעולם הילדות, גם מיכל הקטנה ויובל המבולבל זכו לגרסאות פורנו שרצו ברשת, ולמלכודות אלו נפלו לא מעט הורים וילדים.
לדברי שרון צונץ, פסיכולוגית חינוכית מומחית להורים וילדים, ומדריכה למיניות בריאה, עולם האינטרנט חובק בתוכו יתרונות רבים: למידה מרובה, העשרה, שעשוע, וזמן הנאה משותף להורים וילדים, אך יש בו גם לא מעט סכנות: חשיפה לתכנים לא ראויים כמו אלימות קשה או פורנו. "בגיל הרך חשיפה לתכנים כאלו נחווית כטראומה קשה, משום שהילדים לא נמצאים בשלב ההתפתחותי שנושאים אלו מעניינים אותם והם כלל לא מחפשים אותם. המראות שהם עלולים להיחשף אליהם יכולים להיות טראומטיים לנפשם הרכה".
כדי להתמודד עם בעיה זו, יש אפשרות לסנן תכנים ביו טיוב העלולים להתגלות ככאלה שמיועדים למבוגרים. הפעלת סינון התוכן פשוטה יחסית ונמצאת בהגדרות. על ידי הפעלתה ניתן להסתיר סרטונים שעלולים להכיל תוכן לא הולם שדווח ככזה וסומן על ידי משתמשים אחרים. חשוב להפעיל את סנן התוכן בכל דפדפן.
בחנות האפליקציות של גוגל ניתן להגדיר חיפוש והורדה רק של אפליקציות המסווגות כמתאימות לגילאים שונים. כל מה שעליכם לעשות הוא להיכנס להגדרות ולהפעיל את 'בקרת הורים' ולהגדיר את הסיווג הרצוי. גם במנוע החיפוש של גוגל ניתן לצמצם הופעת תוכן בלתי הולם על ידי “חיפוש בטוח”. בקרוב צפוי להגיע גם לישראל Youtube kids שם אמורה להיות הקפדה על תוכן לילדים בלבד.
בעיה נפוצה אחרת היא רכישה מקוונת של שירותים או מוצרים אשר נעשית שלא במכוון על ידי ילדים במכשירים של הוריהם. כאשר ילדים גולשים במכשירים של ההורים, הם יכולים ללחוץ בטעות על "אישור" ולרכוש בתמימות אפליקציות או מוצרים מבלי שהוריהם כלל ידעו על הנזק שנעשה לכיסם. על מנת למנוע מקרים שכאלו, רצוי להגדיר את לחצן האישור כטביעת האצבע שלכם, כך שברגע שיידרש אישור לרכישה, תהיה לכם הזדמנות למנוע אותה.
כפי שאנו מעניקים לילדנו צעצועים ומשחקים חדשים ומלמדים אותם כיצד להשתמש בהם, זהו הדין לגבי גלישה ברשת, יש להסביר היכן רצוי או מותר לגלוש ועל מה לא ללחוץ (כמו לדוגמא באנרים).
לדברי שרון צונץ, רצוי להסביר לילדים הבוגרים שכאשר קופץ חלון שבו עליהם למלא פרטים אישיים, אין לעשות זאת ללא בקשת רשות מההורים. על הילדים להימנע מלכתוב פרטים מזהים כמו כתובת מגורים או מספר טלפון, וכמובן לא לציין שם פרטי. במקרה שמדובר באתר חינוכי והכניסה אליו מחייבת השארת פרטים, יש לעשות זאת בליווי ההורים, ולהשאיר מספר טלפון של ההורים ולא של הילד, כך שיוכלו לפקח במקרה של יצירת קשר.
מרחבי גלישה המותאמים לגיל הרך
אחת הסכנות הממשיות בשיטוט ברחבי הרשת, היא הבאנרים הקופצים המזמינים את הילד התמים לכניסה לעולמות עם תכנים שאינם הולמים. אחת האפשרויות למנוע מילדכם מלכודת זו היא גלישה באתרים שאין בהם אפשרות לצאת לדפים חיצוניים.
אחד האתרים המוכרים להורים וילדים רבים, ומהווה המשך של הפלטפורמה הטלוויזיונית הוא אתר הופ! העובד בשיטת "גן סגור", רק שבמקרה הזה הוא גן סגור שנעים לראות ולהיות בו. עם הכניסה לאתר, נמנעת היציאה לדפים חיצוניים בעזרת מכשול מתחכם: הקפצה של תרגיל כפל, שילד בגיל הרך לא יוכל לפתור. כך ההורים יכולים להיות רגועים שהילד לא משוטט בטעות ב"מחוזות" שאינם תואמי גיל.
בנוסף, זוהי סביבה נקייה מפרסומות והתכנים הקיימים באתר מותאמים לגיל הרך ולהתפתחות הקוגניטיבית, הרגשית והחברתית של פעוטות וילדים. לא רק שהתכנים יוצרים עניין אצל הפעוט או הילד, יש בהם ערך מוסף משום שהם מייצרים סדר בעולמו, ממשיגים סיטואציות וחוויות יומיומיות, ובעיקר נותנים לו כלים להתמודדות: מיובל המבולבל הם לומדים על ביטחון עצמי כשהמסר הוא שהכי טוב להיות בדיוק כפי שאני, בסדרה סימון מתבוננים במערכות יחסים בין אחים על כל מה שהן מביאות עימן ויכולות להשליך על חייהם, בסדרות שונות עוסקים בהתמודדות עם קושי בחשיפה למזונות חדשים (וגם ההורים יוכלו ללמוד איך ניתן להתמודד עם הסוגייה הזו), בהתמודדות עם אתגרים חברתיים כמו שיתוף, פחד מכשלון, תסכול, ביישנות והתגברות עליהם. בנוסף, קיימים באתר כלי העשרה נגישים ומהנים המלמדים אותיות, מספרים, מדע ועוד.
כדאי שההורים יכוונו ויבחרו את התכנים שאליהם ייחשפו הילדים
בעידן הנוכחי, כאשר ילדים עושים את צעדיהם הראשונים מול מסך, רצוי שיעשו זאת בסביבה מותאמת ובטוחה, ושהורה או דמות בוגרת אחרת תלווה אותם בתחילת דרכם הדיגיטלית. אחרי הכול מדובר בעולם שהחוקים שלו עדיין לא נהירים להם, ועל אף שילדים לומדים ומפנימים במהירות, הם זקוקים ליד מכוונת שתוביל אותם בבטחה. מעבר להגבלת התכנים במכשירים, ופיקוח מבוקר על גלישת הילדים במכשירים, רצוי לבדוק פעם אחת לפחות כל אפליקציית משחק שבה הילד משחק, כדי להבין את עולם התוכן אליו הוא נחשף, ועד כמה הוא הולם ומותאם לגילו. רצוי להדריך את הילדים לכך שברגע שהם נחשפים שלא במתכוון לתוכן לא ראוי, עליהם לסגור מיד את החלון ולגשת ולדווח להורים.
יש אינסוף אתרים ואפליקציות לילדים, ולכן כדאי שאתם ההורים, תכוונו אותם לגלוש בעולמות דיגיטליים שאתם יכולים להיות סמוכים ובטוחים ששם הילדים יוכלו ללמוד וליהנות ואתם יכולים להיות שקטים שהם בסביבה בטוחה.
גלישה נעימה!
לאתר הופ! לחצו כאן