בסוף השבוע האחרון התקבצו מאות תושבי המועצה האזורית עמק חפר להפגין במחאה על בחירת משרד החינוך ברשת דתית במכרז על ניהול ותפעול בית הספר האזורי "רמות ים" וכפר הנוער "מבואות ים".
הכל התחיל לפני כשנה כאשר משרד החינוך, הבעלים של כפר הנוער, יזם מהלך לשינוי הגורם המפעיל את הכפר והתיכון האזורי. העמותה לחינוך ימי שהפעילה את התיכון עד אז, פורקה, ובעקבות כך פורסם מכרז להפעלת המקום. המועצה האזורית עמק חפר פנתה למשרד החינוך וביקשה כי המכרז לא יצא לפועל וכי במקום תוקם עמותה מקומית, בשותפות המועצה, לניהול התיכון ברוח ובערכי האזור.
דוגמה דומה קיימת במועצה אזורית שכנה, חוף הכרמל, שגם בה כולל התיכון פנימייה. גם תיכון זה שייך למינהל לחינוך התיישבותי במשרד החינוך אך הוא מנוהל על ידי עמותה מקומית במעורבות ושותפות המועצה. משרד החינוך דחה את ההצעה, ולפני מספר ימים פרסם את תוצאות המכרז שבו זכו שני גופים שהתמודדו יחד: עמותת "רוח הגולן", שהובילה את המכרז, ורשת אמית שחברה אליה. ראוי לציין שזו פעם ראשונה ששני הגופים האלה משתפים פעולה, מה שמוסיף למורכבות הגדולה ממילא של האתגר הניהולי במקום.
חינוך ממלכתי, חופשי, ליברלי ושוויוני
לפני מספר ימים התבשרו הנהגת הישובים וההורים כי במכרז שפרסם מינהל החינוך ההתיישבותי במשרד החינוך, לניהול כפר הנוער ובית הספר "רמות ים", זכו העמותות "רוח הגולן" ורשת אמי"ת שמייעצת לה. שינוי זה אמור להיכנס לתוקף ב-1 בפברואר הקרוב, בעוד שבועות אחדים. "תיכון המריבה" פעל עשרות שנים בקיבוץ מעברות ושימש כתיכון אזורי לקיבוצי ומושבי צפון עמק חפר. לפני 8 שנים אוחד התיכון הגדול עם בית הספר מבואות ים, שפעל במכמורת במסגרת החינוך ההתיישבותי במשרד החינוך, ובו למדו תלמידי פנימייה, כפר הנוער. כיום המקום משגשג ופורח, משלב פעילות ערכית לימודית וקהילתית. לומדים בו כ-1,400 תלמידים, שכ-78% מהם תושבי עמק חפר.
תושבים רבים במועצה מספרים כי רשת "רוח הגולן" מנהלת ישיבות, אולפנות ומדרשות דתיות. בית הספר "רמות ים" משתייך לזרם החינוך הממלכתי-חילוני, ומשרת קהילה חופשית, חילונית ברובה המכריע, וליברלית. המועצה, ההורים והנהגות היישובים דורשים כי בית הספר "רמות ים" יעבור לניהול ישיר של המועצה, בדומה לשני התיכונים האזוריים האחרים בעמק.
"המועצה השקיעה ומשקיעה רבות ב'רמות ים', המתגאה בעשייה חינוכית מתקדמת, חדשנית ואיכותית ביותר", אומרת ראשת המועצה גלית שאול, "אנו נפעל בכל דרך אפשרית, ציבורית ומשפטית, ביחד עם ההורים והיישובים, כדי לשמור על בית הספר ולשנות את החלטת משרד החינוך. אנו דורשים כי בית הספר יעבור לניהול המועצה כמו שאר בתי הספר שלנו, כך שימשיך להעניק חינוך מיטבי לילדינו בהתאם לרוח הקהילה שלנו, המבוססת על ערכי השוויון, הפתיחות והליברליות".
"הגופים שזכו במכרז שקיים המינהל הם טובים וערכיים, אבל יש להם אג׳נדה ערכית ופדגוגית שפשוט לא מתאימה לנו", מוסיפים ממטה הפעולה של ההורים והיישובים, בראשות יורם רביב, "אנו קוראים לביטול המכרז והעברת בית הספר לניהול ברוח המקום והערכים של הקהילה שלנו: חינוך ממלכתי, חופשי, ליברלי ושוויוני".
"אין צורך להוסיף קושי"
"בית הספר יושב בתוך כפר הנוער, הכפוף למינהל לחינוך התיישבותי ולא למועצה", מסביר אורי אסף, מ"מ ראש ועד ההורים את התמונה המורכבת, "אחת לחמש שנים מתבצע מכרז לבחירת מפעיל לכפר על ידי המינהל, ללא כל מחויבות מצידו לקחת בחשבון את התאמת המפעיל לקהילה המזינה את בית הספר. כלומר, באופן עקרוני, מדובר בשני גופים מקבילים, בית ספר וכפר נוער, אף שבאופן מעשי הם תלויים אחד בשני בצורה מובהקת. יתרה מכך, באופן עקרוני לכל אחד מן הגופים צריך למנות מנהל משלו ואלו אמורים לעבוד בשיתוף פעולה, ללא הגדרה היררכית ברורה ביניהם. המצב הקיים כיום, לפיו אשר קאסו מנהל את שני הגופים הוא זמני בלבד, ועתיד להסתיים בסוף כהונתו של אשר.
"אין צורך להכביר במילים בדבר המורכבות שבניהול הכפר ובית הספר לרווחת תושבי העמק והפנימייה, ואנו צופים קדימה את הבעייתיות העלולה להיווצר לאור מבנה הניהול הדו-ראשי, בו כל מנהל יכול להקשות או להקל על חייו של האחר. לאור מורכבות האירוע, אנו באים וטוענים כי אין צורך להוסיף קושי ולהפקיד את ניהול הכפר בידי גורם אשר ערכיו החינוכיים, חזונו ומורשתו, כמופיעים במסמכי ההקמה שלו ובפרסומיו, כמו גם ניסיונו ופעילותו החינוכית המתקיימת כיום, אינם מתאימים ברוחם והווייתם לרוח בית הספר רמות ים. העניין במתרחש בבית הספר חורג כמובן מגבולות בית הספר עצמו ונוגע לכלל הקהילות המזינות את בית הספר בתלמידים, הן ליישובי עמק חפר המערבי והן לפנימייה, אשר שינוי המפעיל עשוי לשנות מהותית את הרכב הלומדים בה ואת אופיה".
גם אסף מצנע, אב לשלושה ותושב כפר ויתקין מסכים גם הוא עם כל הנאמר לעיל: "הערכים של הגופים האלו, טובים ככל שיהיו, לא תואמים את רוח הקהילה של עמק חפר. לשני הארגונים יש אג׳נדה ערכית ופדגוגית שהם מאמינים בה ובאופן טבעי ירצו להפיץ ולהטמיע בעוד מקומות. מבחינתם זה טבעי ונכון רק שזה לא מתאים לנו. רובם המוחלט של בתי הספר שמנוהלים על ידי הגופים האלה הם דתיים וברובם, לדוגמה, יש הפרדה מגדרית. זה לא משהו שנרצה לראות אצלנו. במכרז אצל משרד החינוך שגם קבע את התנאים, לא הייתה לנו אמירה או השפעה בעניין וגם לא יודענו על התזמון ועל ההחלטה מראש".
"לחזק את זהותה היהודית של מדינת ישראל"
באתר העמותות של משרד המשפטים כתוב על עמותת "רוח הגולן" כי מדובר על עמותה שהוקמה על ידי רב עם משנה דתית סדורה ומוצהרת שחרטה על דגלה "להקים בחיספין מרכז תורני מדעי חינוכי לרמת הגולן ולאזור הצפון, שירותי הדרכה וחינוך תורני ציוני. הקניית ערכי יסוד של המורשת היהודית לבני נוער ממערכת החינוך הממלכתי. בראש העמותה עומד המייסד, הרב יגאל אריאל. המנהל הפדגוגי הוא אברהם ליפשיץ, שהיה 9 שנים מנהל החינוך הממלכתי דתי במשרד החינוך. חזון העמותה כפי שמובא באתר האינטרנט שואף לתרום לחוסנה האמוני והלאומי של מדינת ישראל באמצעות החינוך והעשייה החברתית. לחזק את זהותה היהודית של מדינת ישראל בקרב כל גווני האוכלוסייה. להעמיק את החיבור בין יהודי התפוצות לארץ ישראל ולעם היושב בציון".
בעמותת רוח הגולן, ביקשו לומר כי אין תגובה אך יחד עם זאת במכתב שנשלח ביום חמישי האחרון. מנכ"ל "רוח הגולן" גבריאל חמו ומנכ"ל רשת אמית ד"ר אמנון אלדר, כתבו השניים למנהל הכפר קאסו עם העתק לאילנה נולמן מנהלת המנהל לחינוך התיישבותי: "'רוח הגולן' זכתה במכרז שערך משרד החינוך לניהול כפר 'מבואות ים' בעמק חפר, בשיתוף ובליווי פדגוגי של רשת אמית כמובילה את תחום הפדגוגיה החדשנית. לאחר חששות שהעלו הורים על פגיעה עתידית בצביון הכפר, נערך מפגש עם מנהל הכפר ועם נציגי ועד ההורים. במפגש הודענו כי הזהות, הערכים ותוכנית הלימודים של המקום לא ישתנו, וגם בעתיד יקבעו על ידי מנהל הכפר והמורים בהתאם לרוח ההורים והקהילה המקומית וכל זאת מוכח בבתי הספר הממלכתיים שאמית מנהלת. עם זאת הבהרנו שאנו מציעים הקפאה של המצב עד שתיערך היכרות עם הרשתות באופן ישיר, אמיתי ומכבד. באנו בטוב וברוח טובה ומקווים שנמשיך זאת ביחד איתכם. לא נכפה עצמנו על אף תלמיד או קהילה. זו לא דרכנו".