קבינט הקורונה התכנס אמש (ג') שוב נוכח העלייה הדרמטית והתחלואה הגבוהה מנגיף הקורונה, פחות מחודש לפני פתיחת שנת הלימודים. נכון לרגע זה מאבקי אגו רבים נעשים על חשבון ילדינו, תלמידי ישראל, בין משרד הבריאות למשרד החינוך. למרות שהאחריות על הילדים היא של ההורים, ההורים מבולבלים וכבר לא יודעים למי להקשיב, למשרד החינוך, למשרד הבריאות או שמא בכלל למועצה המקומית או לעירייה.
נכון לאתמול למעלה מ-47,192 תלמידים ו-3,104 אנשי חינוך שוהים בבידוד. בסה"כ מדובר ב-50,296 מבודדים בכלל מערכת החינוך, והמספרים צפויים להמשיך לעלות בימים הקרובים. שרת החינוך, יפעת שאשא-ביטון הודיעה אמש כי "כפי שסוכם עם שר הבריאות, שנת הלימודים תפתח כסדרה. מערכת החינוך תהא האחרונה לנקוט בצעדים שיהיה בהם כדי לפגוע ברצף הלמידה ובמענים הרגשיים שהיא מחויבת לתת ל-2.4 מיליון תלמידות ותלמידים בארץ".
מועצת ההורים הארצית לא היססה לרגע, ובאישון לילה מיד שלחה הודעת תמיכה בשרה שאשא ביטון: "הנהגת ההורים הארצית קוראת למשרד הבריאות: חדלו מניסיונותיכם להלך אימים על תלמידי והורי ישראל באשר לפתיחת שנת הלימודים וחדלו לאלתר משחרור הודעות סיטונאיות באימפולסיביות מבלי לשבת ולדון בכובד ראש עם כל הגורמים הרלוונטיים לגבי ההשלכות והאלטרנטיבות הקיימות מבלי לפגוע בתלמידי והורי ישראל. ילדי ישראל לא ישמשו עוד כשק החבטות של מדינת ישראל".
מנכ"ל משרד החינוך, יגאל סלוביק, מינוי פוליטי של שרת החינוך, מצטרף גם הוא לעמדתה של השרה במשרדו, בנוגע למתן חיסונים בבתי הספר ואמר כי "אין שום בעיה שבית הספר יהווה מקום שעושים בו חיסונים, אך אנחנו לא רוצים שהם ייעשו על חשבון הלימודים. אנחנו חושבים שכשאנחנו נכנסים לשנת לימודים, את אותן ארבע עד שש שעות שאנחנו מקצים לתלמידים בתחילת הדרך, יחד עם ריכוז המאמץ של המורים והמנהלים ביחד, נכון שיהיו מופנות להיערכות ללמידה, לפתיחת שנת הלימודים וללמידה עצמה".
האחרונים שנכנסים לבידוד - והראשונים לצאת ממנו
מנגד, משרד הבריאות מקדם תכנית לדחיית שנת הלימודים בשל התפרצות נתוני התחלואה. הנושא עולה בדיונים המקדימים בימים האחרונים, כולל הבוקר (ד'), ומטרתו - לדחות את פתיחת שנת הלימודים ולהתחשבן על ימי הלימודים הללו בהמשך השנה, כי בכל מקרה מספר ימי הלימודים בספטמבר מועט.
הורים רבים שואלים מדוע פתיחת השנה לא תפתח בתחילת אוקטובר, הן עקב מצב התחלואה ומספר המבודדים והן בגלל חגי תשרי, אשר כולם יחולו בחודש ספטמבר וישאירו למעשה כעשרה ימי לימודים בלבד. דרישה זו מייצגת הורים רבים, אך מועצת ההורים הארצית אינה מסכימה לכך ויושב ראש הנהגת ההורים הארצית, מירום שיף, אומר הבוקר כי "יהיה צורך בהתארגנות מחודשת כדי לא לשוב ללמידה בזום. אם יהיה סגר התלמידים ייקחו בו חלק, אך הם צריכים להיות האחרונים שנכנסים לבידוד והראשונים לצאת ממנו". כמו כן, התריע סלוביק כי במידה ויוחלט בקבינט על סגר, הם יצטרכו לבחון מחדש את פתיחת שנת הלימודים. "אם יחליט הקבינט על סגר זה אומר שרמות התחלואה במדינה גבוהות. אם כלל הציבור לא יהיה תחת סגר וימשיך לפעול תחת הגבלות כאלה ואחרות, מערכת החינוך תיפתח. כרגע אנחנו פועלים לפתיחת שנת הלימודים בתאריך המיועד", אמר.
לפני יומיים השתתף סלוביק בדיון בוועדת החינוך בראשות ח"כ שרן השכל. "הדבר הראשון שאנחנו מתכוונים לעשות הוא לצאת במבצע לאומי של בדיקות סרולוגיות למיליון ו-600 תלמידים מגיל גן עד כיתה ו', כדי לאתר תלמידים שהיו עם תחלואה אסימפטומטית", עדכן סלוביק, "המיפוי הזה ישחרר מאות תלמידים למעגל הלימודים ללא צורך בבידוד, מכיוון שהם יהיו זכאים לתו ירוק. אני מאמין שלקראת סוף השבוע הבא נוכל לצאת למבצע הלאומי הזה. את זה סיכמנו עם משרד הבריאות כבר הבוקר". לדבריו יש מספר נושאים עליהם אין סיכום כרגע כגון מספר ימי הבידוד. "השלב השני בתוכנית שלנו הוא הפעלת מגן חינוך בערים עם תחלואה גבוהה. איך בדיוק נעשה את זה? נסגור את הפרטים במהלך היממה הקרובה ונציג את זה לאישורו של הקבינט וראש הממשלה. אנחנו לא סגורים עדיין על מודל הבידוד. למודל הבידוד יש משמעויות גדולות לתלמידים ולהוריהם שיחזרו למעגל העבודה".
"מישהו פה רוצה להתעלל בכמה דורות של ילדים"
עוד התייחס סלוביק למדד להגדרת התחלואה ברשויות המקומיות. לדבריו, הגדרת מדד התחלואה היא באחריות משרד הבריאות בלבד. "מנהל בית הספר יקבל ממשרד החינוך סל שלם של פתרונות והוא יחליט אילו פתרונות לאמץ כדי להפחית מגע בין התלמידים. נסכם את המתווה והמנהלים יקבלו דף הנחיות ברור עד לסוף השבוע".
לצד זאת, הורים רבים הביעו ברשתות החברתיות התנגדות עזה למתווה החדש. חגי ממרכז הארץ, כתב בפייסבוק "במקום לאכוף מסיכות, אפשר לסגור את נתב"ג (לא שאני בעד). יש עוד 10 צעדים אחרים שאפשר לעשות - הכי קל לחוקק ולכפות חוקים על הילדים. הם קהל שבוי. גם סגר הרי זה לא סגר - זה סגר לילדים כי הרי כל אדם שלישי הופך לעובד חיוני. אם הייתי מאמין בקונספירציות הייתי אומר שמישהו רוצה להתעלל פה בכמה דורות של ילדים". גם דליה מהצפון מתנגדת נחרצות ואומרת "אני לא אתן לאף אחד לדחוף מטוש לילדות שלי. שיעזבו את הילדים בשקט ובמקום זה שיגבילו את נתב״ג ויפסיקו לייבא מוטציות ווריאנטים. לא ברור לי איך ילדים שלא חולים במחלה מסוימת מסכנים אוכלוסייה שכבר כמעט כולם התחסנו בה". גם רחל מהמרכז אומרת בכעס: "אנחנו קהל שבוי ומכריחים אותנו לזה. אני לא אכנע ומאוד מקווה שיהיו מספיק כמוני ואם צריך גם נפנה לבג"ץ. הטרלול הזה חייב להיפסק".
"כל הדיבור על המתווה החדש הוא לא נכון", אומרת רונה, אמא לשניים ממרכז הארץ ועורכת דין, "ההורים הם המחליטים ויכול להיות שהם לא יודעים זאת. כל הקונספט שחושבים לחסן בתי ספר ובבתי ספר כדי להפעיל לחץ על ההורים, הוא שגוי משפטית. מי שקובע אם יעשו לילד בדיקה זה אך ורק ההורה, אבל הם מפרסמים את זה כאילו ההורה לא קיים. משרד החינוך לא באמת שוכח אלא הם מקווים שההורים לא ייקחו חלק או לא יקבלו החלטה על הילדים שלהם. אבל חשוב לדעת שהורה שלא יסכים - מבחינתו המתווה לא קיים. אני למשל לא מסכימה שיבדקו את הילד שלי בבית הספר ומשרד החינוך שוכח שההורים קיימים".
רונה כמובן לא לבדה. "אני מאוד מקווה שההורים לא ישתפו פעולה עם המתווה ההזוי הזה", מצטרפת נירה מראשון לציון, אמא לארבעה, "הילדים שלנו עברו כל כך הרבה בתקופה האחרונה וכבר מזמן הבנו שלא הם מקור ההדבקה. מבחינתי להשאיר את הילדים שלי בבית ולא לשלוח למסגרות. אני לא אסכים לכך שילדיי יעברו מדי יום בדיקה פולשנית שלא בנוכחותי, למחלה שלרוב לא מסכנת אותם. לא אתן לילדיי להיות חלק מהמחקר הזה. אף אחד לא יודע מה הנזקים של הבדיקות, שלא לדבר על הנזק הנפשי שעלולה לגרום להם הידיעה שכל יום הם צריכים שוב ושוב לעבור בדיקה. מבחינתי שישבו בבית".
מנגד ישנם הורים שחושבים אחרת. לדוגמה אור מתל אביב, שאומרת כי היא לחלוטין בעד המתווה. "הגיע הזמן לחיים בצד המחלה במקום הכן-לא-כן-לא שקורה פה כבר שנה וחצי. יצא לי לעשות בדיקות עם הילדים שלי פעמיים בשבוע האחרון, שניהם - בת 4.5 ובן 1.5 - לקחו את זה בשיא הקלילות ואפילו צחקו מהדגדוג תוך כדי. הכל תלוי גם באיזו גישה מביאים אותם לזה. אם תעשו מזה דרמה - זו תהיה דרמה". "כל מה שישאיר את הילדים בבית הספר, גם ניתוח אפנדיציט - אני בעד", מצטרפת גלינה מלוד, "וברצינות, לא יכול להיות שבורות תעצור אותנו. יש חיסון למחלה, יש אופציה לבדיקות. בעיניי בידוד חברתי הרבה יותר מסוכן מכל מחלה. בכירי הרופאים ממליצים להתחסן, אבל כל אחד כאן נהיה מומחה למחלות זיהומיות וזו בעיניי בעיה הרבה יותר גדולה".