כוכבת הילדים נופיקי העלתה לאחרונה פוסט שבו סיפרה על הטרדות שהיא חווה כמעט על בסיס יומיומי: "שיתפתי אתכם שכבר כמה פעמים ילדים מנסים לפתוח לי את הדלת בבית", היא כתבה, "שהורים הגיעו עם הילדים שלהם אליי, צועקים לי לצאת, עומדים על החומה ומסתכלים עליי". בפוסט היא הוסיפה כי בכל הזדמנות שיראו אותה מחוץ לבית יקבלו הילדים את כל היחס, רק שבביתה היא צריכה פרטיות. כמו כן היא כתבה כי היא ציפתה שלאחר הפוסט הראשון שפרסמה בנושא, כחודש וחצי לפני, הדבר ייעצר – אבל לא: "כולכם הסכמתם איתי שזו הזדמנות לתת לילדים שלכם שיעור על כבוד הדדי, ושמאחורי כל אומן יש אדם".

נופיקי היא כאמור כוכבת ילדים שלה כ-129,000 עוקבים. היא מופיעה על כל במה בארץ ובנוסף יוצרת תוכן לילדים בגיל הרך. ההצגות של נופיקי ייחודיות בכך שהן פונות לקהל צעיר, כאשר מה שמייחד אותן הוא שכל העלילות בכל ההצגות חיוביות - ולא תמצאו שם שום דמות רעה: "מגיל ממש קטן ידעתי שאני רוצה להיות על הבמות וגם ידעתי שאני רוצה לפנות לקטנטנים", היא מספרת, "הבנתי שכדי להצליח אני חייבת קהל שילך איתי. התחלתי לצלם ולהעלות סרטונים ליוטיוב גם כשידעתי שאף אחד לא צופה בהם. פתאום שמתי לב שהצפיות עולות והתחלתי ליצור סרטונים מושקעים יותר. היום יש לי ערוץ יוטיוב לילדים בגיל הרך, כשכל הסרטונים שעולים בו, כמו בהצגות שלי – הם רק עם דמויות טובות וחיוביות".

נופיקי פרצה לחיינו לא מזמן עם כמות של סרטונים וצפיות שלא היו מביישות את מייקל ג'קסון בזמנו. רק שעם ההצלחה וצבירת הקהל נופיקי מתמודדת גם עם תופעת הביריונות ברשת. יחד עם האהבה הגדולה שמציפה את הפיד שלה, אפשר גם לנוע בחוסר נוחות כשקללות ושפה גסה מתנוססים שם בגאון. ככל הנראה מי שעומד מאחורי המקלדת ההרסנית הם ילדים ונוער, שאומנם עוקבים בשקיקה אחרי העדכונים של נופיקי, אך גם מרגישים בנוח לקיים שיח הרסני ורעיל.

אחת הסיבות ככל הנראה להטרדות שחווה נופיקי היא חוסר מעש של הילדים. עוד מעט יתחיל החופש הגדול, ואם בזמן שגרה ההורים הרבה פעמים מצליחים לשלוט בזמן המסך של הילדים, בחופש הגדול זה כבר מורכב יותר וזמן המסכים באופן טבעי עולה. מעבר לרגשות האשם שלפעמים צפים אצל ההורים שהם "תוקעים את הילדים מול המסך שמכיל גם תוכן בעייתי" יש עוד בעיה גדולה בחופש: השעמום. כידוע, שעמום הוא אחד הגורמים המרכזיים לפשיעה. נשמע קיצוני? יכול להיות. עם זאת חשוב להבין כי לפשיעה ולמעשים לא חוקיים יש מגוון רמות וביטויים, אחד מהם עלה כאמור בפוסט יוצא דופן של כוכבת הילדים.

בשיחה עם נופיקי היא מספרת שבימים אלו היו לא מעט פעמים שבה הידית של הדלת זזה כשמישהו ניסה לפתוח אותה מבחוץ, ובמקביל היא קיבלה הודעות נאצה לנייד שמיועד למטרות עסקיות בלבד. "בחודשים האחרונים התחלתי לצלם סרטונים לטיקטוק שהתחילו להיות ויראליים. התחילו לעשות עליי מלא חיקויים - גם כוכבי רשת וגם בני נוער. החשיפה עלתה ואז התחלתי לקבל הודעות לא נעימות וגם הגעה פיזית לבית שלי כדי לקבל תמונה", היא אומרת.  

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎נופר נופיקי פורמן‎‏ (@‏‎nofiki.n‎‏)‎‏


נכון לעכשיו, היא אומרת, היא ובעלה זיו לא מגיבים לכך. "העליתי פוסט וסטוריז כדי להעלות את המודעות להורים שעוקבים אחריי כדי שישימו לב מה הילדים שלהם עושים בתקווה שזה ייפסק. אני מאוד אוהבת את הקהל שלי וגדלה ביחד איתם ובחיים לא הייתי יכולה להצליח במסע שלי בעולם הילדים בלי הקהל שלי. בכל הזדמנות שאני פוגשת את הקהל שלי מחוץ לבית הם יקבלו את כל היחס שאני יכולה לתת אבל כשזה מגיע אליי לפתח הבית, למקום הכי פרטי ואישי שלי, זאת חציית גבול". לדבריה, גם הורים דופקים על דלת ביתה ובאים בדרישות: "כשילדים דופקים בדלת זה עוד איכשהו נסלח כי אני מבינה שהם ילדים והם לא באמת מבינים את המשמעות של המעשה שלהם. כשזה הורים זה עוד יותר לא נעים".

נעמה צובל (צילום: באדיבות המצולמת)
נעמה צובל | צילום: באדיבות המצולמת

אז מה אפשר לעשות כדי ללמד את הילדים להתנהג אחרת?

המדיום הוא לא המסר: המסכים לא אשמים, הילדים לא אשמים וגם ההורים לא אשמים. אפשר בהחלט ללמוד מהמסכים גם דברים ממש חשובים, שימושיים וחינוכיים ובכלל. ומה זה משנה מי אשם? לי בתור מדריכת הורים יש דעה קצת לא פופולארית לגבי מסכים: אני ממש לא נגד. אני כן חושבת שיש דרך לצרוך אותם כך שלא יפגעו בילדים ואני מאמינה שמשהו פה התפספס - משהו ביכולת של ההורים לכוון את הילדים, להדריך אותם, לתווך להם את העולם הטכנולוגי שבו אנחנו נמצאים ולהסביר להם את ההשלכות של ההתנהגות שלהם.

הטרדה לכאורה: ילדים שולחים הודעות, מגיעים הביתה ומטרידים (לכאורה) את מי שהם מעריצים. זה מתחיל לפעמים בהודעה תמימה של בקשה לסרטון יום הולדת, הנחה לכרטיס או אפילו רצון שאותו מפורסם ייפגש אישית עם אותו מעריץ - וממשיך להטרדות בלתי פוסקות, הגעה לביתם בשעות לא שעות, דרישות, קללות ואפילו איומים.

משעמום לעבריינות: נופיקי היא לא כוכבת הילדים היחידה שעוברת את החוויה הזאת. המצב הזה הוא תופעה מדאיגה שעוד ועוד מפורסמים נתקלים בה. איך קורה כזה מצב? אחד הגורמים לפשע הוא כפי שאמרנו שעמום וגם, איך לא, היעדר נוכחות הורית. כאשר יש מצב שבו ילדים משתעממים ונמצאים המון שעות לבד ובחוץ הם מחפשים דרכים מעניינות ומקוריות להעסיק את עצמם. אפשרויות התעסוקה בחוץ מוגבלות, ולא פעם השעמום מתחיל במה שחלק מהאנשים רואים כחלק מההתבגרות, כמו ניסיון לעשן, "לפלח" משהו מהחנות ולהציק קצת לסביבה. דברים אלה עלולים להתפתח לעבירות רציניות יותר, כמו חיבור עם ילדים/נערים/אנשים "באותו סטטוס" והקצנה של כל התנהגות שהיא פחות נורמטיבית.

הדור של היום: הדור של היום בסדר גמור. הבעיה היא לא בדור ולא בטלוויזיה אלא במה שהדור של היום נאלץ לעבור, וגם בקושי של ההורים לתווך הכל. רק בשנים האחרונות הייתה פה מגפה עולמית, סבבי לחימה, חוסר יציבות כלכלית ופוליטית ומה לא. וזה עוד לפני שהתחילה לפני כשמונה חודשים המלחמה הקשה, הארורה, העצובה והקשה הזאת שעוד רחוקה מלהסתיים. תוסיפו לזה את כל הקושי שגם ככה כל ילד/מתבגר עובר בעצם היותו ילד שצריך להתאים את עצמו למסגרות ומעגלים חברתיים. ילדים שהמציאות שלהם ברורה יותר ויש להם בבית תמיכה, נוכחות הורית ושגרה צפויה יוכלו הרבה יותר בקלות לצלוח את התקופות הבלתי אפשרויות האלה. רק מה קורה כשהילדים נאלצים להיות לבד כמעט כל שעות היום ולספק לעצמם תעסוקה? הם מחפשים אותה בחוץ ומנסים לשעשע את עצמם בדרך מקורית. 

הדור (של ההורים) של היום: הורים, אתם יכולים לשנות את המצב הזה. אתם ורק אתם. איך? קודם כל להבין איפה הילדים שלכם נמצאים בכל רגע נתון. מעבר לזה, ההורים חייבים להעביר לילדים שלהם את המסרים להתנהגות מקובלת וקודים חברתיים מהילדות, שלא לומר מהינקות. ילדים/מתבגרים שמתנהגים בכזאת צורה כנראה לא מבינים את המשמעות של המעשים החריגים האלה שלהם, וכנראה שבבית לא הצליחו להעביר להם את המסר. אני לא מדברת בכלל על המקרים בהם ההורים הם אלה שמטרידים את המפורסמים ודורשים מהם דברים, והילדים פשוט מקבלים את המסר ש"הכל מגיע להם" ו"שאת הכל אפשר להשיג אם קצת מפעילים לחץ".

הדרך לפתרון: מה שחשוב זה להבין את המצב המורכב ולפעול. מה שיכול למנוע התנהגות כזאת קיצונית (ואולי לכאורה פלילית?) היא נוכחות הורית, וזאת לגמרי אחריותכם לעשות את זה. הורים, אם אתם מרגישים שאתם לא משתלטים על הילדים זה לא כי ״ככה זה ילדים ומתבגרים״ אלא כי כנראה אתם רואים פה ביטוי לקושי שצריך לקבל מענה. תעשו לעצמכם ולעתיד של הילדים שלכם טובה ותתייעצו עם מישהו שיכול לעזור לכם לתקשר איתם ולהבין על מה ההתנהגות שלהם יושבת. התייעצו עם פסיכולוג, מדריך הורים או כל מי שיכול לעזור להם.

השינוי חייב להתחיל בכם הורים ולא בילדים. אני מציעה שתבדקו מה קורה עם הילדים שלכם, כיוון שההתנהגות הזאת עלולה להיות קריאה לעזרה. את השינוי אתם כבר תעבירו להם בצורה הכי מותאמת ובתיווך של איש מקצוע במקרה הצורך. המטרה היא לא לחפש אשמים אלא למנוע את ההתנהגות הזאת. אל תחכו שיתלוננו על הילדים שלכם במשטרה.

ועוד פניה חשובה אליכם ההורים: אתם ממש לא יודעים מי הוא המפורסם שהילדים שלכם מגיעים אליו הביתה ואיך הוא יכול להגיב. לא כולם לבביים ואכפתיים כמו נופיקי. בואו נשמור גם על הילדים שלכם וגם על פרטיות הכוכבים בארץ.

הכותבת בעלת קליניקה לליווי משפחתי. מדריכת הורים לגיל הרך ולבני נוער, יועצת זוגיות ויועצת שינה וכתבת ומרצה בענייני זוגיות והורות.