@strongtherapy 5 more things I do not do with my kids as a licensed therapist practicing for 20 years. #tiktoktherapist #therapistsoftiktok #mentalhealthtiktok #5things #5thingsiwouldneverdo #fivethings #fivethingschallenge ♬ original sound - Jess (Licensed Therapist)
איפה עובר הקו האדום שלכם בתור הורים? ומה בחיים לא הייתם אומרים לילדים שלכם? בתור פסיכולוגית מוסמכת מזה עשרים שנה ואמא בעצמה, ג'סיקה מקנייר, שהעניקה ייעוץ להורים רבים, צברה עד היום לא מעט תובנות חשובות על הורות. כשהיא נתקלה בטרנד של "חמישה דברים שלא הייתי עושה" בטיק טוק, היה לה כמה וכמה דוגמאות לדברים שהיא לא עושה עם הילדים שלה - ואם אתם עושים אותם, יכול להיות שגם אתם תרצו להפסיק.
מקנייר פרסמה את הכללים שלה בסדרה של שני סרטונים בעמוד הטיק טוק שלה strongtherapy@, ועד היום הם כבר צברו יותר מ-600 אלף צפיות - ואלפי תגובות. "דבר ראשון", היא פותחת, "אני מבקשת מהילדים שלי רשות לפני שאני מחבקת אותם. אני מלמדת אותם את החשיבות של זכותם על הגוף שלהם, לדעת להגן על עצמם, ולהגיד 'לא' כשלא נוח להם", היא מסבירה.
"דבר שני, אני לא מעירה הערות על הגוף שלהם", ממשיכה מקנייר, "אני מדברת על החשיבות של פעילות גופנית ותזונה, אבל אנחנו פשוט לא מדברים על הגוף, ואני לא מדבר על הגוף שלי לידם". עוד דבר שהיא נמנעת מלדבר עליו ליד הילדים הוא ענייני כספים. "אני לא מדברת על כמה כסף אני מרוויחה או לאן הכסף שלי הולך. זה לא משהו שצריך להדאיג אותם", היא מסבירה.
"דבר רביעי, אני לא משווה בין הילדים שלי, ולא מבקשת מהם לשנות שום דבר כדי להיות יותר כמו האחים שלהם", היא אומרת, וסוגרת את הרשימה שלה עם הסעיף החמישי וכנראה הכי פחות שגרתי: "אני לא מעניקה ערך לאוכל, ואני לא מתגמלת אותם או מענישה אותם בעזרתו".
מקנייר קיבלה הרבה תמיכה ממגיבים שהסכימו עם הקווים המנחים שהיא מציעה. "הלוואי שאמא שלי הייתה מאמצת יותר מהדברים האלו", כתבה אחת המגיבות. רבים מהמגיבים התחברו במיוחד לכלל שנוגע לכסף, וגם הסבירו למה הוא כל כך חשוב מניסיונם האישי: "כסף זה משהו שמאוד הלחיץ אותי! אמא שלי תמיד דיברה על כמה מעט יש לנו, אני בחיים לא אעשה את זה לילדים שלי", שיתפה אחת הגולשות.
כמה מהכללים האחרים דווקא הפתיעו את המגיבים, ובעיקר הכלל של האוכל. גולשת אחת, למשל, סיפרה שהיא נוהגת להבטיח לילדים להכין ביחד בראוניז או ללכת לאכול גלידה בתור פרס, וביקשה ממקנייר להסביר למה זה לא כדאי. "לאוכל אין ערך מוסרי", הסבירה מקנייר בסרטון נוסף שהקדישה לשאלה, "כשאתם מקשרים בין מאכלים לבין 'פרסים' או 'עונשים', אתם נותנים להם ערך שיש לו השפעה על הילדים. אני יכולה לקחת את הילדים לאכול גלידה כי זה טעים לנו, לא כי הם קיבלו ציון טוב או הצליחו במשהו".
אחרי ההצלחה של הסרטון הראשון, מקנייר החליטה להוציא סרטון המשך שבו היא מפרטת עוד חמישה קווים מנחים להורות, ונגעה הפעם גם בכמה נושאים יותר טעונים. "דבר ראשון, אני לא מביישת או שופטת את הילדים שלי על שום דבר שקשור למיניות או ביטוי מגדרי", היא פותחת. "הם יכולים להשתמש בכל כינוי גוף שהם רוצים, ויכולים לבטא כל רגש שיש להם כלפי כל מגדר, וזה תמיד מקובל בבית שלי". "דבר שני", היא ממשיכה, "הם יכולים לבטא כל תחושה או רגש שיש להם, גדולים או קטנים, ואני אכיל את הכל, ולעולם לא אשפוט אותם על איך שהם בוחרים לבטא את עצמם".
מקנייר מודה שהכלל השלישי שלה עשוי להיות שנוי במחלוקת - "אני לא מעניקה ערך לציונים, ואני לא שופטת את הילדים שלי על סמך הציונים שהם מביאים הביתה", היא אומרת, ומסבירה: "אני עובדת ביחד איתם ועם המורים שלהם על כל דבר אצלם שדורש שיפור בבית הספר, אבל בלי שום שיפוט ערכי".
"דבר רביעי, אני לא משתמשת בהפחדה כדי להניע אותם, וכל מילה נוספת מיותרת", היא פוסקת. את הסרטון שלה היא מסיימת עם עוד כלל לא מובן מאליו: "אני לא מלמדת אותם פשוט לסמוך על כל מקור סמכות לא משנה מה - אני מלמדת אותם שאמון וכבוד הם דברים שצריך להרוויח", היא מסבירה.
הסרטון השני שלה קיבל אפילו יותר תשומת לב מהראשון. "וואו, זה ממש חיזק את הביטחון שלי בתור אמא. אני יודעת שאני עושה את זה כמו שצריך עם הילדים שלי", כתבה אמא אחת בתגובות. אחד הכללים שהמגיבים הכי אהבו היה זה שנגע למקורות סמכות. "מעולם לא הבנתי למה אנחנו פשוט סומכים על אנשים רק כי הם מבוגרים", חיזקה אחת הגולשות.
אבל בעוד שרוב המגיבים הסכימו עם מקנייר, חלקם התקשו לקבל כמה מהכללים שלה, למשל את זה שנוגע לרגשות. "אני לא מסכימה איתך בעניין ההתפרצויות הרגשיות", כתב לה גולש אחד, "כל הרגשות שלהם תקפים, אבל הם צריכים ללמוד איך למתן אותם". בהמשך מקנייר הבהירה שהתנהגות תוקפנית של ילדים כלפי ההורים שלהם לא מקובלת בעיניה. "חלק מהמגיבים שאלו לגבי מקרים שבהם הילד שלהם מרביץ, למשל. עבורי לא מדובר כאן ברגש אלא בפעולה, וזה לא משהו שאני מוכנה לקבל".
בעקבות הסרטון שלה ביקשה מקנייר להוסיף עוד כלל שלא ציינה בסרטונים שלה, שמתייחס לילדים להורים גרושים. "אני ממש ממליצה לעולם לא ללכלך על ההורה השני ולהיות כמה שיותר מחזקים וחיוביים", היא אומרת, "אם הילדים פונה אליכם לגבי בעיות עם ההורה האחר שלהם, עשו כמיטב יכולתכם להכיר בהם ולהכיל את הרגשות שלהם, אבל לעולם אל תצטרפו לילדים ותתקפו את ההורה האחר".