יכול להיות שגם אתם כהורים חוויתם את זה, בגיל מסוים שטף הדיבור אצל הילד משתנה והוא מגמגם. מסתבר שכארבעה עד חמישה אחוזים מילדי העולם בגילי 2-5 מתמודדים עם גמגום, אצל 80% מהם הגמגום חולף, ואצל 1% מהאוכלוסייה הגמגום יישאר וילווה אותם לאורך חייהם. השנה, לראשונה, 35 ילדים בגילי 6 עד 17 מישראל לקחו חלק במחנה שיזם מרכז ארתור מ. בלנק בטקסס: המחנה הראשון בישראל בשיתוף אמב"י - ארגון האנשים המגמגמים בישראל.

אז איך הכי נכון להתנהג כפוגשים ילד או מבוגר שמגמגמים? ארבעה ילדים, עומרי מולא בן ה-16 מירכא, לביא ישורון בן ה-13 מלשם, ינאי ניב בן ה-7 מהוד השרון ותמר ליסאק בת ה-10 מנתניה, שהשתתפו במחנה הקיץ, החליטו לתת לנו כמה טיפים חשובים בנושא.

תעמוד על שלך

עומרי: "כשהייתי ביסודי היה ילד אחד שניסה לצחוק עליי ועמדתי על שלי מולו ויותר הוא לא ניסה להציק לי. פשוט לא ברחתי. אני מציע לילדים לא לפחד, לא להתבייש פשוט לעמוד בביטחון מול הילד או הילדה שמנסים להתגרות בכם ולהראות שאתם לא מתרגשים מכך. אתם כמו כולם ופשוט להגיד להם שזה לא משפיע עליכם בשום צורה".

חכו לנו בסבלנות

"אל תשלימו את המשפטים שלנו. ממש ממש לא. נכון, אולי לחלקנו לוקח מעט יותר זמן להשלים משפטים, בטח כשמתרגשים, אבל הדבר הכי נוראי שאתם יכולים לעשות זה להשלים את המשפט שלנו. תחכו בסבלנות, אתם יכולים להיות מופתעים ממה שיש לנו להגיד".

אל תחקו אותנו

"כמובן, זה נשמע מאוד ברור שזה חסר רגישות לחקות אותנו אבל זה קורה. גם ילדים בוגרים עושים זאת. אז אל. זה מביך, זה מעציב אותנו וממש לא נעים. תסבירו גם לילדים שלכם את המשמעות של לחקות אדם אחר. זה לא משנה אם אנחנו ילדים או בוגרים, אם אנחנו לא צוחקים מזה, אז כנראה שזה לא מצחיק".

אל תתקנו אותנו

"אם כבר הבנתם שאתם לא צריכים להשלים את המשפטים שלנו, אז גם אל תתקנו אותנו אם לא הבנתם את הכוונה שלנו. תשאלו למה התכוונו, או מה רצינו לומר ואל תתיימרו לתקן אותנו".

אל תתייחסו אלינו אחרת

"גמגום הוא שונות ואינו מגבלה אלא אם כן הסביבה מגבילה את מי שמגמגם. זו גם אינה מחלה, אלא ליקוי דיבור ממקור נוירופיזיולוגי שאין לו שום השפעה על מי שאנחנו, מה שאנחנו רוצים ויכולים להיות. חשוב להבין את זה כשאתם מדברים עם מישהו שמגמגם. אם אתם רואים ילדים מגמגמים אל תתנו להם את התחושה שהם מוגבלים, קבלו אותם כמו שהם וגם לא צריך להתייחס אליהם בצורה מיוחדת".  

לדברי  דינה קליין, קלינאית תקשורת מעמותת אמב"י, יש עוד כמה דברים שחשוב שנשים לב אליהם:

גמגום הוא לא מוגבלות אלא שונות: צורת הדיבור של אנשים עם גמגום היא אחרת וייחודית, משום שהאזור במח שאחראי על הדיבור אצלם מתפקד בצורה שונה מאנשים שאינם מגמגמים. 

זה לגמרי בסדר לגמגם: דיבור שוטף אינו בהכרח טוב ודיבור עם גמגום אינו רע, ילדים שמגמגמים צריכים פשוט עוד קצת זמן וממש כדאי לחכות ולהקשיב למה שיש להם לומר.

אל תתנצלו על הגמגום: שתפו אחרים ולמדו אותם על הגמגום שלכם. כך ניצור יחד עולם טוב יותר, שמבין גמגום.

כל מה שיש לכם לומר זה חשוב: לעולם אל תתנו לגמגום לעצור אתכם מלהגשים את חלומותיכם ולחיות את חייכם במלואם.