לדברי אלעד כץ, יו"ר וועד ההורים של אבן חן, המוסד אבן חן הוא בית הספר מוכר שאינו רשמי בו לומדים ילדים ובוגרים על הרצף בין גילאי 6-21, מוסד זה מטופל על ידי עמותת אלאור, אשר מפעילה 30 הוסטלים ומעונות ברחבי הארץ, בעיקר למבוגרים, בין היתר, גם את מעון בני ציון הנמצא באותו מתחם של בית הספר.
לפני כשנה, נחשפה פרשת התעללות וכשלים בטיפול בחוסים במעון בני ציון. "אחרי חשיפת ההתעללות, משרד הרווחה החליט להפסיק את ההתקשרות עם עמותת אלאור, והכניס עמותה אחרת למעון הבוגרים, ובד בבד הבהיר לנו שבית הספר ימשיך לפעול כרגיל. אך בחודשים יוני ונובמבר קיבלנו מכתבים ממשרד הרווחה המורים שעלינו לפנות את מתקן בית הספר ולחפש מקום אחר".
"קיבלנו תשובה סופית: לכו הביתה"
כץ מסביר כי הקרקע עליה בנוי בית הספר שייכת למשרד הרווחה, אשר פנה לעמותה וביקש שהעניין ייפתר מול משרד החינוך. " מדובר במתחם המשתרע על כ-30 דונם, ובחלקו יש מבנים שלא נעשה בהם כל שימוש. פנינו למשרד הרווחה ואמרנו שאנחנו לא נגד הרחבת המגורים לחוסי המעון אבל לפני שאתם מעיפים אותנו תמצאו לנו משהו חלופי, בינתיים משרד הרווחה זורק את האחריות על משרד החינוך, ולמשרד החינוך אין יכולת לעזור לעזור לנו. דיברנו עם שר החינוך והרווחה, שראשית לכל יש לדאוג לילדים ורק אחר כך למבוגרים, פנינו לעירייה, אך ראש העין גדלה ואין מענה לכל הילדים על הספקטרום, וחלקם מופנים למוסדות ברשויות אחרות. גם אם יחליטו להקים בית ספר, זה ייקח זמן. העירייה בכלל רצתה להיעזר בבית ספר שלנו ולהכניס לשם עוד 10-15 ילדים שאין להם מענה בראש העין. בנוסף, פנינו לאלו"ט, לשרים וחברי כנסת, ביקשנו שיערכו דיון חירום, ולמרות שביקשנו לשקול שוב את ההחלטה, קיבלנו תשובה סופית ממשרד הרווחה: לכו הביתה".
לדברי כץ, הילדים שלומדים בבית הספר אבן חן הם ברמות תפקוד נמוך ובינוני, ומספר הסייעות בבית הספר, ובנות השירות המתנדבות מספיק גדול כך שלכל ילד יש איש צוות שמלווה אותו. "לחפש או ליצור מבנה שמתאים לפעילות של בית הספר באזור שלנו כמעט בלתי אפשרי. משרד החינוך עומד לצידנו אך לא מחזיק ביד שום פתרון, ובמקרה כזה נצטרך לשלב את הילדים במסגרות של חינוך מיוחד שאינן מתאימות להם, מה גם שמסגרות אלו מלאות עד אפס מקום. יש כאן ילדים עם בעיות בריאותיות, בעיות של אלימות, ילדים שזקוקים לטיפול מיוחד. אבן חן נותן מענה ספציפי לילדים מיוחדים, ואכן מגיעים ילדים מאור עקיבא ומאשדוד, מהוד השרון ומכפר סבא כי אין להם מענה מתאים ברשות שבה הם מתגוררים. לילדים כאלו אסור לשנות את השגרה כי זה יצור רגרסיה במצבם. כך שאם בית הספר יועתק למקום אחר והצוות ישתנה, תהיה רגרסיה. אבל הדאגה העיקרית שלנו היא שנת הלימודים הבאה שנכון להיום תיפתח במקום שאינו מתאים, או מרוחק מדי או שכלל לא יימצא מקום עבור הילדים הללו".
"אם בית הספר ייסגר, ניאלץ לעבור לחינוך ביתי"
בר אבגיל (16.5) לומד בבית הספר אבן חן 7 שנים, אימו, שאנה, מספרת שבבית הספר בר מקבל מגוון טיפולים עליהם היא משלמת כ-12,000 ש"ח בשנה.
מדוע בחרת עבור בר את המסגרת הזו?
"אנחנו גרים בראש העין, לא רחוק מבית הספר. בעבר היינו בבית ספר בפתי תקווה שממש לא התאים לצרכים של בר, והוא נפצע שם מספר פעמים. ל"אבן חן" היה שם טוב, היינו ברשימת המתנה, וברגע שהתפנה מקום עברנו לשם. אנחנו מאוד מרוצים, מדובר בבית ספר טוב, לבר טוב שם ויש לו מחנכת מדהימה שמלווה אותנו מספר שנים".
מה יקרה אם בית הספר ייסגר?
"אני אצטרך להפסיק לעבוד ולעבור לחינוך ביתי, כפי שהיה בקורונה, עד שאמצא מסגרת מתאימה. זה בית הספר היחיד באזור שמתאים לצרכים של בר, ואין לי ספק שללא מסגרת מתאימה, מצבו ידרדר. הוא מקבל שם המון טיפולים פרטניים, חוגים, נמצא בפעילות משותפת עם עוד ילדים, כל אלה כבר לא יהיו. בנוסף לבר, יש מעל ל-50 ילדים שיישארו ללא מסגרת. בר גר בבית אבל יש שם ילדים שלא גרים בבית אלא במסגרות אחרות, וההגעה היומית לבית הספר היא אפילו יותר קריטית עבורם".