רק עוד קוביית שקולד אחת, רק עוד עוגייה, רק עוד קצת מרשמלו - ילדים והאובססיה שלהם למתוקים הם סיפור חייו של כמעט כל הורה בעולם. עוד לפני שהם נולדים אנחנו כבר עומדים בפני הדילמה ומנסים להחליט מה נאפשר לילדים שלנו לאכול. אמנם בהחלט כדאי לשלוט במינוני הסוכר המעובד שאנחנו מאפשרים לילדים שלנו, אבל כולנו יודעים מה קורה כשמשהו הופך להיות אסור - נכון מאוד: הם רק רוצים אותו יותר.
אבל לדיאטנית קריסטן לודוויג, אם ל-3 ילדים בעצמה, אין את הבעיה הזאת - פשוט כי היא מרשה לילדים שלה לאכול כמה מתוקים שהם רוצים. לאחרונה היא החליטה לחשוף את הגישה השנויה במחלוקת שלה באינסטגרם ולהסביר איך היא בחרה להיאבק בהשפעה שיש לממתקים על הילדים שלה, בסרטון מסקרן שכבר זכה ליותר מ-340 אלף לייקים.
"כשאנשים שומעים שאני דיאטנית הם מיד מניחים שהילדים שלי אוכלים רק דברים בריאים ומקבלים ממתקים וחטיפים לעיתים רחוקות. הם מניחים אותו דבר גם לגביי", פותחת לודוויג, אבל מיד מפריכה את הכל: "הילדים שלי נחשפים לכל סוגי האוכל באופן עקבי: פירות, ירקות, ממתקים, עוגות, בשר, עוגיות, גבינות, שעועית, דגים - הכל".
"כשלילדים שלי יש אובססיה לאוכל מסוים, כמו ממתקים למשל, אני מציעה להם אותו לעיתים קרובות יותר", היא אומרת, ומדגימה: "כרגע יש לי בבית ממתקים כי אחד מהתאומים בני ה-5 שלי מדבר ושואל על מממתקים כל הזמן. אז קניתי ממתקים והם נמצאים על השיש במטבח", מספרת האם הנועזת ומציגה את סלסילת השוקולדים הענקית שהיא הציבה במקום בולט לעין כך שגם הילדים שלה יכולים לראות אותה.
"כשמונעים משהו מאנשים, הם רוצים אותו יותר. הם נהיים אובססיביים לגביו - וזה נכון גם לגבי אוכל", היא מסבירה, "אם אוסרים על ילדים מזון מסוים, הם רק רוצים אותו יותר. אם אתם מציעים להם אותו יותר, החידוש שבו מתפוגג, והם לא מרגישים מוגבלים. הם מווסתים את עצמם, וזה הופך להיות כמו כל מזון אחר. הם לא אוכלים טונות ממנו, הם לא הופכים לאובססיביים לגביו, הם לא מתגנבים כדי לאכול אותו והם לא מתפרעים עם אוכל שאסור להם כשהם בבתים של חברים".
לודוויג, דיאטנית מוסמכת ומאמנת אישית כבר יותר מעשר שנים, מאז 2020 היא מאמנת לתזונה נכונה ומאמנת אישית אונליין. היא החליטה לחשוף את האסטרטגייה שלה לגבי אוכל לאחר שהבינה את הטעות שהורים רבים עושים בנוגע לאוכל עם הילדים שלהם: "הרבה הורים מניחים שאם הם יאסרו על הילדים לאכול ג'אנק פוד, זה יעודד אותם לאכול בריא. אבל זה הרבה יותר מציאותי לחשוף אותם באופן עקבי לכל סוגי המזון ולאפשר להם לווסת את עצמם".
"תהיה להם גישה לכל סוגי המזון בעולם"
לודוויג מסבירה שאמנם סוכר הוא מזיק, אבל המגבלות עליו מזיקות לא פחות. "לאלו מכם שאומרים לי ש'סוכר זה לא טוב', או שהם 'בחיים לא יתנו לילדים לאכול את זה' - יש לי חדשות בשבילכם. בשלב מסוים, תהיה להם גישה לכל סוגי המזון בעולם", היא פוסקת, "אפילו אם תגנו עליהם מהמזונות ה'רעים' עד שהם יהיו מבוגרים, הם יאכלו אותם בסופו של דבר, כי זה מה שאחרים עושים, וזה יסקרן אותם. ואם מעולם לא הייתה להם גישה למזונות האלו - נחשו מה יקרה? הם יאכלו בלי הגבלה - מה שמוביל לרגשות אשם, שמובילים לדיאטות, שמובילות לעוד אכילה מוגזמת וכן הלאה. אני רואה את זה אצל לקוחות שלי כל הזמן. הדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות למען הילדים שלכם הוא להישאר נייטרליים לגבי אוכל, להציע להם את כל סוגי המזון, ולסמוך על הגוף שלהם שהוא יידע מה לעשות".
לודוויג מספרת שאת מערכת היחסים הבריאה שלה ושל ילדיה עם אוכל היא החלה לטפח כשהתאומים שלה נולדו, לפני כמעט 6 שנים. "בתור דיאטנית, יש לי הבנה טובה של מזון, תזונה והמדע שמאחוריהם. מעולם לא היה הגיוני בעיניי להטיל מגבלות על מזונות מסוימים, אז כשחשבתי באיזו גישה אני רוצה להאכיל את הילדים שלי, חקרתי ותכננתי מראש. יש עליות וירידות, אבל בסך הכל, אני מרגישה ממש טוב עם הדרך שבה הילדים שלי רואים אוכל, ואני מקווה שיהיה להם בסיס מספיק מוצק כדי לנווט בין כל המידע השגוי שיש בחוץ".
אז איך מרגיעים את האובססיה למתוקים ומלמדים את הילדים שאוכל, גם מתוק, הוא בסך הכל אוכל? אחת השיטות של לודוויג היא להגיש לשולחן את כל הארוחה ביחד - כולל הקינוח. "ככה הקינוחים הופכים להיות כמו כל אוכל אחר", היא מסבירה, "קינוחים הם לא פרס, שוחד או אוכל מיוחד בשום צורה - הם פשוט אוכל".
בסרטון נוסף היא מראה איך בדיוק היא עושה את זה: "כאן הבת שלי אוכלת ביצים, צנימים, פירות יער וטופי לארוחת בוקר", היא מדגימה, "כן, היא ביקשה עוד ממתקים. אמרתי לה - זה כל מה שאנחנו אוכלים כרגע, אז היא פשוט המשיכה וסיימה לאכול את האוכל שלה. האם זה תמיד היה כל כך קל? ברור שלא, אנחנו עובדים על זה כבר זמן מה! אבל לתת להם את היסודות האלו מוקדם זה חיוני כדי ליצור אצלם מערכת יחסים חיובית עם אוכל".
"לאוכל אין ערך מוסרי - אף אחד הוא לא רע או טוב על סמך מה שהוא אוכל", מדגישה לודוויג, "הילדים שלי לא צריכים להיות 'ילדים טובים' כדי לקבל קאפקייק או 'לסיים את הברוקולי' לפני שהם מקבלים קינוח. אם עושים את זה, זה נותן למזונות מסוימים מעמד מיוחד, כך שהילדים רק ירצו אותם יותר".
לודוויג מציעה להורים לפתוח את הראש בכל מה שנוגע לאוכל ואכילה אצל הילדים שלהם. "זה שההורים שלכם עשו דברים בדרך מסוימת לא אומר שגם אתם צריכים לעשות אותם באותה דרך. 'מועדון הצלחת הריקה' זה אאוט - להקשיב לבטן שלך זה אין!", היא אומרת. "הדרך שבה ילדים מנווטים את מערכת היחסים שלהם עם אוכל היא דרך התבוננות במי שמגדל אותם. הם צופים בכם אוכלים, מקשיבים לשפה שבה אתם משתמשים לגבי אוכל - למשל אם אתם אומרים שאוכל הוא 'רע', 'טוב', 'זבל', 'לא בריא', בריא' - ושומעים גם איך אתם מדברים על עצמכם - אם אתם אומרים שאתם צריכים לרדת במשקל, שאתם מרגישים שמנים, שאתם צריכים לשרוף את העוגיות שאכלתם, הם שומעים ומפנימים את כל זה. היום הפרעות אכילה מתחילות כבר בגיל 6. אנחנו צריכים להיות יותר טובים מזה למען הדור הבא".