עבודות בנייה ושיפוצים בתחומי מוסדות חינוך הן סוגייה מורכבת גם בימים שבשגרה. בימים אלה, לאור המצב הבטחוני, רשויות מקומיות רבות עצרו כבר בתחילת המלחמה את עבודות הבנייה בעיר, בין היתר בשל חשש מכניסה של פועלים פלסטינים לתחומן.
בבית הספר היסודי "גשר", שאליו מגיעים תלמידים מגליל ים, רשפון וכפר שמריהו, ומשוייך למועצת חוף השרון ומועצת כפר שמריהו, החלו בתחילת שנת הלימודים עבודות בנייה לצורך בניית אולם ספורט וכיתות נוספות. "הנושא הזה הטריד את ההורים ועלה בכל אסיפת הורים, התגובה של המנהלת הייתה בעייתית, היא אמרה לנו שאנחנו צריכים להתמודד עם זה, ובינתיים אנחנו מתמודדים עם הדאגות שלנו", אומרת ש' מכפר שמריהו, שילדיה לומדים בבית הספר. חלק מההורים הגיבו באיום בצעדים משפטיים נגד המועצה.
מלחמת חרבות ברזל קטעה הן את הלימודים והן את עבודות הבנייה. עם החזרה ההדרגתית לבית הספר על פי הנחיות פיקוד העורף, הנהלת בית ספר גשר הודיעה להורים כי עבודות הבנייה יימשכו. "ההורים התחילו לדון בקבוצות שזה הזוי ולא הגיוני, ומאוד בעייתי שאנשים זרים, דוברי ערבית, עם כלי עבודה כבדים לא צריכים להיות בקרבת הילדים, על אחת כמה וכמה בזמן מלחמה, כשכולם על הקצה. כל יום נפתחים אלפי תיקים על הסתה לטרור. וזה לא הזמן להתחיל עבודות בניה, בטח שלא בשטח בית הספר", אומרת ש'.
יש פער לא קטן בין תפיסת האירועים בין עמדותיה של ', לתגובתו של ראש מועצת כפר שמריהו, סרג' קורשיא. בעוד היא טוענת שכל פנייה אליו "נדחתה בברוטליות", הוא מתעקש ש"טובת הילדים לנגד עיניו". ש' אומרת שההורים הציעו פשרות כמו עבודה של הפועלים החל משעות הצהריים או בסופי שבוע, וקורשיא מגיב שמדובר בהתעלמות משעות העבודה המקובלות בענף הבנייה, ועבודה של שעתיים ביום אינה ישימה. גם לעניין ההצעה להקים "גדר גבוהה יותר", של ההורים, קורשיא טוענת כי בפועל קיימת הפרדה מלאה בין אתר העבודות לאתר בית הספר והוא מגודר באופן מלא.
"דיברנו עם אלי ברכה, ראש מועצת חוף השרון, המועצה שאחראית על גליל ים ורשפון והוא אמר ש'סרג' הביא לנו את הכסף (הוא גייס תרומה מאוסטרליה ומקבל את הכסף בפעימות) אז אנחנו נותנים לו להחליט', נראה שהוא מקבל החלטות בשביל כולם", אומרת ש'. לטענתה, נציגי בית הספר אמרו לתלמידים השבוע שפועלים לא הגיעו לעבודה כיוון שהם מפחדים מההורים.
לדברי ש', גם המורים הביעו בדיסקרטיות את חרדתם מהנושא. "אחרי שכתבנו בקבוצה שיש מורים בחרדות, קיבלנו מכתב שאסור לדבר עם המורים. אחת מנציגות הוועד השתיקה את הקבוצה ומנעה מאנשים לדבר, כדי שלא יהיה דיון בנושא. לכן התאגדנו כקבוצה והחלטנו לפנות לראש המועצה במכתב רשמי".
ש' טוענת כי בבירור שערכה לגבי עבודות באתרי בנייה בסמיכות לבתי ספר באזור השרון, עלה כי בבית ספר אלון ובן גוריון בהרצליה, בעקבות התערבות של ראש העיר, סוכם שסוגרים את הכניסה שקרובה לבית הספר ופותחים כניסה ממקום אחר כדי שלא יראו את העובדים, בבית ספר ברעננה התקיימו עבודות בנייה ליד בית הספר ועצרו אותן לתקופת המלחמה, בכל המקומות הללו מדובר על אתרי בנייה הסמוכים לבית ספר, ואצלנו אתר הבנייה הוא ממש בתוך בית הספר. מעבר לכך, חוזר מנכ"ל מתייחס לכך שעבודות שיפוץ לא ייעשו במוסדות חינוך אלא בחופשות. בשל ההחלטה על קיום העבודות, הורים רבים נמנעים מלשלוח את ילדיהם לבית הספר".
לכך הגיב קורשיא כי לא מדובר בשיפוץ של בית הספר (שנעשה בדרך כלל בחופשות), אלא בבנייה של בית ספר חדש לגמרי. בתגובתו המלאה (המובאת למטה) הוא ציין שורה של אמצעי אבטחה שנועדו לשמור על ביטחונם של התלמידים.
תגובת ראש מועצת כפר שמריהו: טובת הילדים עומדת לנגד עיני. אני מבין את החשש. אני אל״מ במילואים אשר בתפקידי האחרון הייתי יקל״ר הרצליה האמון על הקשר בין צה״ל לעיר הרצליה. בי״ס גשר בכפר שמריהו נבנה לפני כ- 60 שנה והגיעה העת לבניית בי״ס חדש. לאחר השגת מימון חלקי מתורם וממשרד החינוך, התחלנו בבנייה בחודש יולי. מתחם הבנייה מופרד לחלוטין משטח ביה״ס ומגודר באופן מלא. אין כל מגע (פיזי ו/או שדה ראיה) בין התלמידים לבין שטח הבניה והאנשים העובדים בו. הצעה של תיחום שעות העבודה באה מכוונה טובה אך אינה ישימה. כל מי שבקיא בענף הבנייה יודע כי שעות העבודה הן 7:00 עד 15:30-16:00. יום הלימודים מסתיים בשעה 13:30 והצהרונים מסתיימים בשעות אחה״צ. עבודה של שעתיים ביום אינה ישימה. בנוגע להצעה לבניית גדר - גדר כאמור כבר קיימת מתחילת העבודות בחודש יולי (גדר בלתי עבירה וללא שדה ראייה). אכן ביה״ס נבנה בחלקו מכספי תרומה של תורם נדיב. התורם לא היה בקשר עימי מתחילת הלחימה עד כה. ולכן איני יודע את דעתו בנוגע להמשך או עצירת עבודות הבניה. טובת הילדים עומדת לנגד עיני. ביה״ס החדש יהיה ממוגן באופן טוב יותר מאשר ביה״ס הקיים. הוצעו הצעות הדורשות למנוע מפועלים אזרחי ישראל לעבוד משיקולי גזע. לא מנעתי עבודת פועלים ישראלים ערבים. חשוב לציין כי החוק אינו מאפשר לי לעצור את העבודות. זו עמדת היועץ המשפטי של המועצה וזו עמדת משרד הפנים. בנוסף, אינני יודע כמה זמן תימשך המלחמה. בנוגע לעבודות שיפוץ: מאז כניסתי לתפקיד מתבצעים שיפוצים בקיץ על פי חוזר מנכ״ל. בניית בי״ס חדש אינה מהווה שיפוץ כפי שמצויין בחוזר המנכ״ל. שיפוצים אורכים חודש חודשיים. בנייה אורכת שנה שנתיים ואינה מבוצעת באותו מתחם בו לומדים הילדים אלא במתחם מופרד לחלוטין, מגודר בגדר קשיחה ואטומה. מעגלי האבטחה: בימים כתיקונם ביה״ס מאובטח ע״י שומר מוסדות חינוך חמוש באקדח. בימים אלה הוספתי את מעגלי האבטחה הנוספים הבאים:
א. שומר מוסדות חינוך חמוש נוסף (כך שיהיו שני שומרים חמושים).
ב. חיילי צה״ל חמושים ברובים לאורך כל יום הלימודים.
ג. ניידת האבטחה של היישוב המפטרלת ברחובות בימים כתיקונם, מוצבת כעת בביה״ס בכל שעות הלימודים. בניידת סייר חמוש.
ד. קב״ט היישוב (חמוש) נמצא בביה״ס בשעות תחילת וסיום הלימודים ומבצע ביקורים נוספים.
ה. ניידות משטרה מתגברות סיורים בסמוך לביה״ס עם דגש על שעת פתיחת הלימודים.
האלטרנטיבה: השיקולים: ביטחון הילדים וחוסנם הנפשי. ביטול הלימודים הפרונטליים ומעבר לזום יפגע בחוסן הנפשי של הילדים. עצירת העבודות אינה אפשרית חוקית. מכל השיקולים הללו בחרתי בהמשך הלימודים, המשך העבודות ועיבוי מערך האבטחה. בחרתי לקחת אחריות למהלך ופניתי להורים בבקשה לפנות אלי או אל סגניתי בטענות בנוגע להחלטה ולא לפנות לצוות ההוראה בנושא. הם עסוקים בפדגוגיה ובחוסן נפשי ועלינו לחזקם".