התקופה שאחרי החגים מבשרת על החזרה לשגרה, ומה יותר שיגרתי מחוגים אחרי הצוהריים? מלבד החוגים הקבועים של ספורט, שחמט, מדעים ואומנות, ילדי ישראל משתתפים גם בחוגי בישול (בהשפעת תוכניות הבישול בערוצים השונים), כלבנות, קוסמות ועוד. ככל שהילדים רשומים לחוגים יותר "אקזוטיים", כך נחשבים ההורים ל"משענים" התוצאה: ילדים עמוסים, הורים עייפים, והרבה מאוד כסף שמכביד על התקציב המשפחתי.
למועצה הישראלית לצרכנות, מגיעות בכל שנה עשרות של תלונות מהורים שרשמו את ילדיהם לחוגים, ומסיבות שונות מבקשים לבטל או לשנות - אך מסורבים. אז לפני שנרשמים לחוג, והרבה לפני שמתחרטים, במועצה לצרכנות החליטו לעשות סדר בבלאגן עם השאלות הנפוצות ביותר וכמובן - תשובות עליהן.
רשמתי את הילד לחוג כדורגל. אחרי מספר שיעורים מועט, הוא החליט שהוא לא רוצה להמשיך אך המדריך אומר שאי אפשר לבטל. מה עושים?
תלונות רבות מתקבלות במועצה על ניסיונות לבטל חוג אחרי שהילד או הילדה ניסו מספר פעמים והחליטו שלא מתאים להם, אולם המדריך לא מחזיר את הכסף.
בתחום החוגים והצהרונים, הביקוש במרבית המקרים גובר על ההיצע, לכן מעמד הצרכן נחות: רושמים את הילד בתנאי לחץ תוך חשש כי לא יימצא חוג אחר או שלא יהיה מקום, לא קוראים את תנאי החוזה לפני החתימה ומגלים בדיעבד כי אין דרך חזרה. לכן חשוב לוודא עם הילד שזה החוג שהוא באמת רוצה, ולבקש המלצות לפני ההרשמה. באם בכל זאת רשמנו, והילד מתחרט, יש כמה דרכים למזער נזקים:
זכות ביטול עסקת מכר מרחוק:
עסקה טלפונית או באינטרנט, בעקבות שיווק מרחוק (למשל פרסום מודעה בעיתון או באתר), נחשבת כעסקת מכר מרחוק, אותה ניתן לבטל תוך 14 יום מיום חתימת העסקה (או מיום קבלת טופס הגילוי). דמי הביטול מוגבלים ל-5% מערך החוג או 100 שקלים (הנמוך מבינהם). המשמעות היא כי זכות הביטול גוברת על תנאי החוזה, וחשוב לציין כי יש לשלוח הודעת ביטול בכתב (ולא להסתפק בשיחה טלפונית).
אם נרשמתם במקום בו מתקיים החוג: על העסק להוכיח כי קיים תקנון שמחייב, ושקראתם אישרתם והסכמתם לתנאים. אם לא ניתן גילוי נאות לצרכן (לפני החתימה על ההסכם) ולא הובא לידיעתו כי קיים סעיף בחוזה האוסר על ביטול העסקה - קמה לצרכן הזכות לבטל בשל הטעיה בעניין מהותי בעסקה.
על פי החוק והפסיקה, במקרה של חוזה אחיד הניתן לפירושים שונים, החוזה יתפרש לרעת המנסח (במקרה זה לטובת הצרכן). מכאן כי במקרה זה הצרכן רשאי לבטל את העסקה תמורה דמי ביטול.
בברושור היה כתוב שהחוג מיועד לגיל 10 ונרשמנו. כשהגענו, אחרי התשלום, התברר שכולם צעירים הרבה יותר והילדה לא רוצה להגיע. אפשר לבטל?
במקרה כזה מדובר על הטעיה, וגיל הילדים המשתתפים בחוג הוא עניין מהותי בעסקה. החוק מקנה לצרכן את הזכות לבטל את העסקה תוך זמן סביר מהמועד שבו נודע לו על ההטעיה ולדרוש את כספו בחזרה. אין ספק שקבוצת הגיל הוא עניין מהותי בעסקה שהרי הוא מכתיב את רמת החוג והתאמתו לילד.
המחיר בפרסום לחוג האומנות באתר היה 180 שקלים, אבל כשבאנו להירשם אמרו שצריך להוסיף עוד 80 שקלים כדמי הרשמה, 200 שקלים על חומרים ו-50 שקלים עבור ביטוח. זה כבר יוצא ממש יקר. האם חייבים לשלם?
לפי חוק הגנת הצרכן על כל עוסק להציג את המחיר הכולל של השירות (כולל מע"מ, דמי הרשמה, ציוד וכו'), ואין להציג כל מרכיב בנפרד. אל המועצה לצרכנות הגיעו פניות רבות לגבי תשלום ביטוח (חד פעמי) שנדרשים לשלם כתנאי להרשמה לחוג. חשוב לדעת: תיקון מספר 10 לחוק הספורט הסדיר את העניין כך שהורים לא יידרשו לשלם עבור כפל ביטוחי. התיקון לחוק הספורט קובע מפורשות כי חובת הביטוח לא תחול אך ורק לעניין פעילות שחלה לגביה חבות של המבטח לפי חוזה הביטוח שהתלמידים מבוטחים בו.
ההורים משלמים עבור פוליסת ביטוח תאונות אישיות כחלק מתשלומי החובה שמשלמים לגן או לבית הספר. ביטוח זה מכסה את הילד במשך כל שעות היום, הן בתוך בית הספר והן בבית או במסגרות אחרות כגון חוגים וכדומה. יחד עם זאת, ישנם חוגים שדורשים תשלום עבור ביטוח תאונות אישיות מורחב. ייתכן כי יש לכך הצדקה כאשר מדובר בפעילות ספורטיבית "אקסטרימית" למשל, המצדיקה ביטוח מורחב בשל שיעור פציעות גבוה, כשייתכן שהביטוח הנרכש במסגרת תשלומי ההורים לבית הספר אינו מכסה את הסיכון הכרוך בפעילות זו.
המשמעות היא כי אם הפעילות בחוג כרוכה בסיכון שאינו מכוסה בפוליסה של התלמיד, רשאי מפעיל החוג ואף חייב הוא לדאוג לכיסוי ביטוחי מורחב.
המורה לנגינה שבחוג לא מדברת עברית. האם מותר לנו לבטל?
חוק הגנת הצרכן אוסר על הטעיה בעניין מהותי בעסקה. העובדה שהמורה לנגינה לא מדבר עברית ושהילד לא יוכל להבין אותו היא עניין מהותי בעסקה, מכאן עולה כי לצרכן עומדת הזכות לבטל את העסקה ולקבל את מלוא כספו. לשם כך, על הצרכן לפעול תוך זמן סביר מהמועד שבו נודע לו על ההטעיה, ומומלץ לשלוח הודעה בכתב.
רשמנו את הילד לחוג כדורגל. יצא שבחלק גדול מהימים ירד גשם והשיעור בוטל. האם אני יכול לקבל את הכסף על השיעורים האלה?
הכלל בדיני החוזים הוא כי יש לקיים את החוזה בתום לב, ואם לא ניתן לספק את השירות במועד ובתנאים שנקבעו בחוזה, על נותן השירות לעשות כל מאמץ כדי לקיים את החוזה בדרך אחרת או בשינויים מחויבים. חוג כדורגל לילדים יכול להתקיים במגרש או באולם, מכאן כי אם החוג לא יכול להתקיים במגרש בגלל תנאי מזג אוויר על נותן השירות לפעול כדי לקיים את החוג באולם, או לחילופין, לפצות את הצרכן בגין ביטול החוג.
אחרי הקורונה בחוזה הכניסו "סעיף קורונה" בו רשום שבמקרה של סגר או בידוד והחוג לא מתקיים, אנחנו מתחייבים לשלם בכל מקרה. זה חוקי?
עיקר הבעיה היא שההורים מעוניינים לרשום את הילד, אך במצב בו הם מבקשים החזר, הם בעמדת חולשה ובפוזיציית "לקוח שבוי". זאת בגלל שכאשר ילדיהם רשומים לחוג, לא סביר שהם יפתחו בהליך משפטי מול המדריך, תוך העמדת ילדם בסיכון, או סיכון שיצטרכו למצוא לו מסגרת חדשה על כל הכרוך בכך.
מבחינה חוקית, העוסק רשאי לקבוע את התנאים בחוזה ואין הגבלה חוקית לכך. על כן, מומלץ לשים לב לנושא זה לפני שחותמים. ואולם, תנאי בחוזה הקובע כי הצרכן ישלם 100% מעלות החוג במקרה של ביטול החוג בשל החשש להידבקות בקורונה הוא תנאי מקפח לכאורה משום שהוא מטיל על הצרכן את מלוא הסיכון במקרה של הפרת ההסכם על ידי הספק.
אז מה בכל זאת כדאי לעשות? הנה כמה טיפים:
- קראו את החוזה לפני החתימה ושימו לב לסעיפים העוסקים במחיר על כל מרכיביו, בזכות החרטה ובזכות הביטול לאחר תחילת תקופת ההתקשרות.
- בקשו שיעור ניסיון (בחינם או בתשלום) לפני החתימה על החוזה.
- העדיפו חוזה שיש בו "תחנות יציאה", משום שהנסיבות מחייבות לפעמים שינוי (פיטורים חו''ח, מעבר דירה, בקשת הילד או שינוי מצב משפחתי).
- כמו בכל עסקה, בדקו אלטרנטיבות, לפעמים תופתעו לגלות חוג זול ונוח יותר במרחק קצר.
- בררו על הניסיון של המדריך. קבלו חוות-דעת מבחינה מקצועית ומבחינת היחס לילדים.
- מומלץ להימנע מחתימה על הוראת קבע בלתי חוזרת.
- אם נותנים צ׳קים לזכור לסמן ״למוטב בלבד״ ולהוסיף קרוב את המילים - ״לא סחיר״.
- העדיפו עסקה של מכר מרחוק (טלפונית), המקנה לכם זמן רב יותר לביטול.
- המוטיבציה תמיד צריכה להיות של הילד ולא שלכם. חוג בכל תחום הוא רשות ולא חובה.
- נצלו את שיעורי הניסיון גם בשבילכם. מה המרחק מהחוג לבית ולעבודה? איך המיקום משתלב בלו"ז שלכם ושל האחים האחרים? האם השעות נוחות לכם? יש חנייה? יש חברים שיכולים לחלוק בהסעות?האם חומרי היצירה בחוגי האמנות מותרים לשימוש?