"חברה שלי שצפתה את המצב בשנה קודמת יצאה לשבתון ופתרה לעצמה את הבעיות. אני פשוט הייתי תמימה לא האמנתי שנגיע למצב הזה", כך אומרת אושרה, מורה בת 40 העובדת בבית ספר במרכז הארץ, בעקבות פרסום ההוראות החדשות של הממשלה, לפיהן מורים שאינם מחוסנים או מחלימים שיסרבו להציג בדיקה שלילית לקורונה - לא ייכנסו לבתי הספר ולא יקבלו משכורות.
"אני לא מכחישת קורונה אבל חושבת שזכויות אדם - ומורים בפרט - נרמסים כאן באופן יוצא דופן ולא מידתי. משהו רע מאוד קורה לדמוקרטיה הישראלית וחרויות הפרט. יש פה חוזה שהופר בבוטות ובין לילה בין משרד החינוך למורים. לא היה כתוב באף חוזה של עובדי הוראה שנאלץ להתחסן או להיבדק. וכעת אם ברצוני לעזוב את עבודתי, נשללים ממני זכויותיי באופן בוטה, לא אקבל דמי אבטלה".
לדבריה, "אם למדינה היה כל כך חשוב, והיא הייתה מכבדת את המורים והתלמידים, היו מעמידים עמדות לבדיקות קורונה לעובדי הוראה על חשבון המערכת. כיום איבדתי כל אמון בממשלה. הופכים אותי ללא לגיטימית ושוללים את זכויותיי הבסיסיות לאבטלה, לרישיון נהיגה, ליציאה מהארץ ועוד מעט יגלו אותי".
אושרת אינה לבדה. כ-37 אלף מורים ואנשי חינוך צפויים להיות בבעיה החל מתחילת אוקטובר, עקב הנחיות חדשות מהבוקר. עד כה עובדי ההוראה חויבו להציג תו ירוק כבר בתחילת החודש, אך שכרם של מורים וגננות שסירבו לעשות כן לא נשלל. כעת, על פי ההוראות החדשות, עובדי הוראה שאינם בעלי תו ירוק, הכוללים מורים וגננות שאינם מחוסנים או מחלימים, ומסרבים להציג בדיקת קורונה שלילית, אינם רשאים להיכנס למוסדות הלימוד, גם לא בזום, והיעדרותם תחשב כהיעדרות שאינה מוצדקת, וככזו שאינה מזכה בקבלת שכר.
עוד בעיה שאיתה צפוי להתמודד משרד החינוך הוא שינוי קריטריון קבלת התו הירוק, שיוענק החל מהראשון באוקטובר רק למתחסני המנה השלישית, ה"בוסטר", או למחוסנים בשתי מנות אשר טרם חלפה חצי שנה מאז שקיבלו את החיסון השני. עוד יהיו זכאים לתו ירוק מי שהחלימו מקורונה לפני פחות מחצי שנה, וכן מי שהחלימו וקיבלו חיסון וטרם חלפה חצי שנה ממועד החיסון. השינוי הזה צפוי להביא לעליית מספרי המורים שאינם זכאים לתו, גם אם הם כבר התחסנו בעבר.
רונית, בת 47, עובדת שנים רבות כמחנכת בבית ספר יסודי ועובדת בתפקידים נוספים במשרד החינוך, שוקלת לעזוב עקב ההחלטה את ההוראה. "החלטת משרד החינוך מזעזעת בעיני. אני עובדת עם אוכלוסייה שגם הם לא מחוסנים. רוב הילדים בבית הספר לא מחוסנים. כל שנה שעברה שמרתי על ריחוק, ומסכה, והיגיינה. הופכים אותנו למפלצות", היא טוענת.
"אני התחסנתי פעמיים. הייתה לי מחשבה שאם יש סיכוי שאני עוזרת במשהו להוציא את המדינה מהטרלול גם במחיר של נזק גופני. כעת אני לא יודעת מה אני הולכת לעשות, להתפטר, או להוציא מחלה. לא נראה לי הגיוני לעמוד שעות לבדיקות הפסיכיות האלו. ב-1 באוקטובר אגיע לבית הספר, כי אמרו שרק מה-3 באוקטובר לא נוכל להגיע לבית הספר, אקבע תור לרופא ואדע שאני בחוסר אונים".
במשרד החינוך משוכנעים שההחלטה לאסור על מורים ללא תו מתבקשת. "לא יעלה על הדעת שצוותי הוראה לא מחוסנים שבמקביל גם מסרבים להציג בדיקה שלילית - ייכנסו לכיתות הלימוד", אמרה מיכל כהן, מנכ"לית משרד החינוך לשעבר וחברה בוועדה המייעצת לפרויקטור הקורונה ומנכלית קרן רש"י בעקבות הנחיות משרד החינוך החדשות. "הדרישה מההורים, מהילדים, מהמורים ומכלל הציבור חייבת להיות זהה - צאו להתחסן. זו הדרך היחידה לשמר שגרת חיים לאורך זמן ושגרת חינוך בפרט".