הורים? אתם לא יוצאים לחופש מתפקידכם. כמו שכולנו יודעות ויודעים אחריות הורית איננה יוצאת לחופשה, היא משרה של 24/7, ולכן אל תתביישו להמשיך ולחנך במהלך החופש, להציב גבולות וכיוצא בזאת גם אם הורים אחרים נוהגים אחרת. כמו כן, מומלץ לכם לבדוק אילו פעילויות לילדים ולמתבגרים הרשויות המקומיות יוזמות באזורכם, מדובר בפעילויות מפוקחות ומוגנות.
שקפו סכנות וגורמי סיכון
ערכו עם ילדיכם שיחה גלויה על הסכנות בחופש הגדול וקבעו כללים כמו: הליכה בשעות לילה רק בקבוצה ובהתאם לגיל הילדים, הגדרת שעות חזרה מבילויים והקפדה עליהם, דיווח מיידי במקרי סיכון וסכנות לצד מתן מספרי חירום, זמינות בטלפון וכיו"ב. הסבירו לילדים כי מטרת השיקוף היא חיובית - לשמור על ביטחונם ובטיחותם, שהרי כולנו רוצים שתהנו מהחופש.
הנוכחות והמעורבות שלכם ההורים היא MUST
גם אם אתם כהורים עובדים מהבוקר עד 17 לפחות, חשוב להקפיד על נוכחות בחייהם של הילדים בתקופה שהם בחופש הגדול כמו ביתר ימות השנה. הקפידו להתעניין בהם לפחות כל שעתיים, אל תתעניינו בטון של חקירה אלא שאלו אותם לשלומם, פרגנו להם על התנהגות ראויה ואחריות ותנו להם תחומי אחריות בבית. אפשר גם להחליט יחד שכל שעתיים אתם או הם מתקשרים, פעם אתם ופעם הם יוזמים שיחת מה נשמע קצרה. עם מתבגרים ניתן לשלב גם שיחות וואטסאפ אך לפחות שתי שיחות ביום מומלץ שיהיו קוליות היות ויש מצוקות או אתגרים שעוברים רק דרך קול. בנוסף לכך הקפידו ליזום פעילויות משותפות על מנת לחוש את השטח ולראות מה עובר על הילדים שלכם, לחיוב ולשלילה.
שמרו על שגרה לצד גמישות מידתית
שלא כמו בשיר "הכל אני יכול בחופש הגדול", גם בימי החופש חשוב שתציבו גבולות ותקפידו על אכילה בריאה, סדר יום, שעות שינה ומעורבות בחייהם של ילידכם. נכון זה חופש ומותר לגלות מעט גמישות כלפי הילדים שלנו כמו למשל לאחר את שעת השינה אך היא עדיין צריכה להיות מוגדרת, ניתן לאפשר לילדים לקום יותר מאוחר אך עדיין יהיה זמן בו קמים מהמיטה. זכרו את הנחת היסוד – גם אם מרחיבים את הגבולות הם עדיין קיימים ושומרים עליהם.
נותנים כסף? תנו במידה והתעניינו מה הילדים עושים איתו
לכל הורה יש מדיניות אחרת עם כסף, באופן כללי מומלץ לחלק את הכסף שמעניקים לילדים לפעימות ולהמשיך להתעניין מה הם עושים איתו כחלק מחינוך פיננסי ערכי ומניעת הוצאת כספים על חומרים מסוכנים ו/או פעילויות שאינן מותאמות גיל.
מה הילדים שלכם רואים במסכים?
הקפידו ליישם בקרת הורים על תכנים ואל תחששו לנעול תכנים שאינם מותאמי גיל בטלוויזיה וברשתות. בגילים צעירים יותר הקפידו להיכנס מעת לעת למחשבים של ילדיכם ולהתעניין בהיסטוריית חיפושים. כמו כן, יש להגביל את צריכת המסכים לשעות מוגדרות ומומלץ שלא לאפשר עיסוק רק במסכים.
לסיכום, אל תחששו להיות ההורים המעורבים והפחות "מגניבים", מוגנות היא השליחות שלכם והביטחון של ילדיכם.
הכותבת היא עו"ס קלינית, תרפיסטית בטראומה ומנהלת הכשרות באל"י, האגודה להגנת הילד. לדיווח על מקרי פגיעות בילדים ולקבלת סיוע מאל"י יש לחייג 6935*