רק התחילה שנת הלימודים אחרי חופש גדול וכבר חופש החגים בפתח. כי בלוח השנה העברי, יש לא רק חג אחד לפתיחת השנה אלא מערך חגים שלם שמתפרס כמעט על כל חודש תשרי. ראש השנה, יום הכיפורים, סוכות והושענא רבה (פרטים בהמשך). חגים של ראשית השנה ואחרית השנה, כשמתבוננים בתוכן החגים אפשר לראות איך הם מהווים סגירה של השנה החולפת ופתיחת הדלת לחדשה.

ראש השנה

תשרי - החודש הראשון?

מה הופך יום מסוים להיות הראשון בשנה? מי קבע את הלוח שבו חודש תשרי הוא הראשון? מעניין לדעת שבתורה חודש תשרי הוא בכלל החודש השביעי. החודש הראשון הוא חודש ניסן שבו יצאנו ממצרים ובו מתרחש יום ההולדת שלנו כעם. ומה קרה בתשרי? על פי המסורת, בתשרי נברא העולם. ראש השנה הוא חגיגת יום ההולדת לעולם כולו.

הלוח העברי, כפי שמוכר לנו היום, כולל שמות החודשים והסדר שלהם, עלה איתנו מבבל בתקופת שיבת ציון. השם תשרי בא מהמילה האכדית (זו השפה שבה מדברים בבבל)- תשריתו שפירושה התחלה. ומאז שחזרנו מבבל, אנחנו סופרים את השנים ואת החודשים מחודש תשרי.

יום תרועה

בתורה ראש השנה נקרא יום תרועה, כלומר - היום שבו מריעים. כלי הנגינה שממנו מפיקים את התרועה הוא השופר! גם בתקופת המקרא היו כלי נגינה נוספים כמו חצוצרות, תופים, כינור ונבל… למה נבחר דווקא השופר? ואיזו משמעות יש ליום שהוא "יום תרועה"? בתורה אין הסבר, ויש מקום לפרשנויות מגוונות. הנה כמה מהן:

השופר עשוי מקרן, בדרך כלל קרן של איל. כבש זכר. זוכרים את האיל מסיפור אחר? האיל מופיע בעקדת יצחק. יחד עם הקריאה לאברהם "אל תשלח ידך אל הנער" נראה האיל הנאחז בסבך, והוא זה שעולה לעולה בסוף הסיפור. השופר מזכיר את סיפור עקדת יצחק ומביא אל ראש השנה ואל התפילות שבו את כל המסרים שסיפור העקדה מביא: הניסיונות בחיים, המסירות, הקושי שבאמונה ובחיים, זכות האבות, ולא פחות חשוב מזה - ההקלה שבהצלה.

שופר (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
חגיגיות של התחלה מלווה בחשש | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

הקולות שמפיק השופר מגוונים - תקיעה, שברים, תרועה. והקול המופק מכלי הנגינה הטבעי הזה, מזכיר סוגים שונים של קולות אנושיים. תרועת השמחה (כמו קהל שמתרגש). חגיגיות הטקס (כמו חצוצרה בהנפת הדגל) קולות התייפחות בבכי ואפילו נשימות ההתרגשות. ראש השנה הוא יום של רגשות מעורבים. יש בו חגיגיות של התחלה מלווה בחשש.

יום דין

בתלמוד, ראש השנה מתואר לנו כיום דין, יום שבו נבחנים מעשי השנה החולפת ובו מוכרעים דברים לגבי השנה החדשה. גם עבור האדם הפרטי וגם עבור המדינה ואפילו עבור האנושות כולה. לפי הרעיון הזה יש משמעות לתקופה של סיכום ותחילת השנה כזמן של חשבון נפש ושל תיקון. פרטים בהמשך בהקשר של יום הכיפורים.

תחל שנה וברכותיה

בליל ראש השנה נוהגים להכין מאכלים שהם סימנים לברכות ואיחולים שאנחנו מקווים להם בשנה החדשה: תפוח בדבש לשנה טובה ומתוקה, רימון כדי שירבו זכויותינו כגרגרי הרימון, סלק כדי שיסתלקו אויבינו, גזר כדי שיגזרו עלינו גזרות טובות ועוד ועוד.

יום הכיפורים

בעשירי בתשרי חל יום הכיפורים שהוא אחד הימים המיוחדים בלוח השנה העברי. הוא צום, אבל בשונה מכל הצומות האחרים - הצום לא מבטא בו אבל אלא היטהרות וקדושה. יום אחד אנחנו מנסים להיות יותר דומים למלאכים מאשר לבני אדם.

כִּי בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם

כבר בתורה יום הכיפורים הוא יום שמיועד לתיקון מיוחד. במקדש היה מתקיים ביום הזה טקס מיוחד שבו מטהרים את המקדש ומכפרים על העם. איך עושים את זה? בגדי לבן, קטורת, כניסה לקודש הקודשים, קורבנות וגם שעיר לעזאזל… פרטים בספר ויקרא פרק ט"ז.

חתימה טובה

אם ראש שנה הוא היום שבו נכתב הדין, יום הכיפורים הוא היום שבו הוא נחתם, ככה שיש הזדמנות לתיקון ולשינוי, מה שקרוי "תשובה". איך עושים תשובה? שאלה טובה. שימו לב בעיקר למה שאומרת המשנה: "עֲבֵרוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַמָּקוֹם, יוֹם הַכִּפּוּרִים מְכַפֵּר. עֲבֵרוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ, אֵין יוֹם הַכִּפּוּרִים מְכַפֵּר, עַד שֶׁיְּרַצֶּה אֶת חֲבֵרוֹ." (יומא ח,ט)  כלומר - כדי לתקן פגיעה באדם אחר, צריך לבקש סליחה ולקבל מחילה מהחבר, לא מאלוהים…

עוד תיקונים חברתיים ביום הכיפורים

היום יום הכיפורים הוא יום פרטי. אבל בתקופת התנך הייתה לו גם משמעות של תיקון ציבורי. פעם בחמישים שנה יש הזדמנות לחברה הישראלית להתחיל מחדש וליצור שוויון הזדמנויות כלכלי. מדובר בשנה מיוחד שנפתחת עם תקיעת השופר של יום הכיפורים. לשנה הזו קוראים שנה היובל. ובה משוחררים כל העבדים וכל משפחה חוזרת לנחלה המקורית שלה ולביתה (בעולם העתיק הנחלה הייתה הדרך להתקיים באופן עצמאי. אנשים שירדו מנכסיהם ונאלצו למכור את נחלתם מקבלים בשנת היובל הזמנות להתחיל מחדש)

 

תפילת שחרית (אילוסטרציה: By bbtomas, shutterstock)
גבר מתפלל | אילוסטרציה: By bbtomas, shutterstock

עשרת ימי תשובה

על עשרת הימים מראש השנה ועד יום הכיפורים נקראים עשרת ימי תשובה, על שם ההזדמנות לעשות בהם חשבון נפש ולתקן.

ראש השנה ויום הכיפורים הם הזדמנות מיוחדת לשיחה ופעילות על הילדים על התקוות לשנה החדשה ועל התחדשות ואפילו על היכולת לבקש סליחה וגם לסלוח.

לפעילות עם הילדים מבית 929 - לחצו כאן >>