יום השואה מתקרב, ובמקביל האנטישמיות בעולם הולfת וגדלה. ב-4 באפריל 2024 ארגון ועידת התביעות בניו יורק עדכן על השקת תוכנית נרחבת, במסגרתה כ-250 שורדי ושורדות שואה יספרו את סיפורם האישי בפני תלמידי בתי ספר ברחבי העולם. במסגרת תוכנית "שורדים מספרים" שורדי vשואה יספרו לסטודנטים במפגשים פנים אל פנים, וכן במפגשים וירטואליים, בלא מעט מדינות - ויחלקו את עדותיהם עם הקהלים המעוניינים לשמוע את סיפורם: "דווקא היום חשוב יותר מתמיד שכל תלמיד בכל בית ספר, בכל מקום, יזכה להזדמנות לשמוע עדות ממקור ראשון של שורדי השואה", אומר גרג שניידר, סגן נשיא בכיר בוועידת התביעות. "אותן עדויות הן חיוניות לשימור זיכרון השואה, וכדי להבטיח שאנשים מבינים את ההשפעה של קנאות, אנטישמיות, ושנאה."
בסקר שנערך בקרב בני 18 ומעלה מ-50 מדינות בארצות הברית נבדקו הנשאלים על היכרותם עם נושא השואה. כ-64% מבני דור המילינאלז ודור ה-Z השיבו שהם מאמינים שחינוך על השואה צריך להפוך ללימודי חובה בבתי הספר, וכ-80% מכלל הנשאלים מאמינים שכדי שאותם אירועים לא יקרו שוב, חשוב להמשיך ללמד על השואה.
ועידת התביעות היא ארגון ללא מטרות רווח עם משרדים בניו יורק, תל אביב, וינה, פרנקפורט וברלין, המבטיח פיצוי חומרי מהותי לשורדי השואה ברחבי העולם. היא נוסדה ב-1951 על ידי נציגים של 23 ארגונים יהודיים בינלאומיים ומבקשת להחזיר רכוש יהודי שנגנב במהלך השואה. כתוצאה מהמשא ומתן עם ועידת התביעות מאז 1952, ממשלת גרמניה שילמה יותר מ-90 מיליארד דולר כשיפוי לאנשים על סבל ואובדן שנבעו מרדיפת הנאצים. מאז הקמתה היא רואה חשיבות גבוהה בחינוך הדור הצעיר בנושא השואה. בשל כך, הסכימה ועידת התביעות עם ממשלת גרמניה על סכום ייעודי שילך ויגדל מדי שנה לטובת חינוך. הסכום שעומד היום על 30 מיליון יורו (לשנת 2024), יגדל ב-2025 ל-35 מיליון יורו, ב-2026 ל-38 מיליון וב-2027 ל-41 מיליון יורו.
"יש הבדל משמעותי בין לקרוא על השואה בספר לימוד, עם מספר פסקאות על מלחמת העולם השנייה, ההיסטוריה של אירופה, ופוליטיקה עולמית", אומרת שורדת השואה חנה הולסטן מארה"ב, "לבין לשבת בחדר עם מי שגורשה מעיר הולדתה, כלל רכושה נלקח ממנה, חיה במחבוא, או סבלה במחנה ריכוז. לכן, אם שיח ישיר עם שורדי שואה כמוני יכול לייצר השפעה ולו אצל בן אדם אחד, אני יותר מאשמח להשתתף".
"לאור האירועים האחרונים בעולם, אנו רואים שחינוך לשואה הוא דבר הכרחי", מוסיפה שורדת השואה אווה סזצפי מגרמניה, "אני בחרתי לשתף את סיפורי האישי, כדי להמחיש לא רק את השפעת השואה, אלא את ההשפעה האנושית שיש לכל מעשי השנאה והגזענות מסביב לעולם. עבורי, השיתוף של אותם דברים מזעזעים שעברתי יהיה שווה את זה, ולו רק אם בעקבות שמיעת העדות שלי, יהיה בן אדם אחד שיבין את ההשלכות שיכולות להיות למה שמתרחש בקהילה שלו עצמו, ויהיה מודע להכרח להתעקש על מה שנכון וצודק. לכן, אני מאמינה שחשיפת הסיפורים המזעזעים שלי אכן שווה את המאמץ".