לכבוד יום האישה הבינלאומי שצוין בסוף השבוע החולף, התקיים האקתון בו השתתפו 120 תלמידות חטיבות הביניים מקריית שמונה, שדרות, אשדוד וצפת שפונו מבתיהן. חמישים מנטורים, עובדי חברת אסטרהזניקה, כללית מחוז ת"א-יפו ומרכז פרס לשלום ולחדשנות ליוו במהלך כל היום 20 קבוצות של תלמידות שהעלו מיזמים בתחומי הבריאות ותמיכה במפונים. הן איתרו צורך, ערכו סקר שוק ראשוני, בנו מצגת משקיעים ראשונית והציגו את המיזם בפני צוות שיפוט שכלל מנהלים ויזמים. ביוזמת רשת אמית, חברת אסטרהזניקה, כללית מחוז תל אביב יפו ומרכז פרס לשלום ולחדשנות, שם גם נערך היום הייחודי. בתוכנית השתתפו גם נציגי משרד הבריאות, משרד החינוך והרשות לחדשנות.
היזמיות המובילות שבלטו בפרויקט שהציעו היו תלמידות תיכון אורט דנציגר בקרית שמונה שפונו למלונות בשל המלחמה עם אפליקציה שתיתן מענה מיידי לנערות שנפגעות ומוטרדות במלונות. לדבריהן הן הציעו לפתח אותה בעקבות אירועי הטרדות שחוו ילדות ונערות במלונות: "יש מי שיש לה קושי להתלונן בדרכים הרגילות. האפליקציה אמורה לאפשר לפונה לבקש עזרה ללא חשיפת שמה, כך יתאפשר לנפגעות לקבל מידע ותמיכה מ-bot שיתוכנת לכך", אמרה אחת מהיזמיות.
התלמידות שפונו מביתן ורבות מהן ומחברותיהן מתגוררות במלונות, הסבירו כי יש קושי בהגשת תלונות והאפליקציה יכולה לעודד את הנפגעות והנפגעים: "באפליקציה יהיו גם טלפונים של ארגונים המסייעים ותומכים למי שנפגעו ויתכן שתמיכה מרחוק יכולה לקדם תלונות ולסייע לצעירות בעת אירוע מבלבל ולא פשוט".
"אולי יש עוד תקרות לשבור אבל אנחנו בדרך לשם"
שירז לוי, אורה מלכה ואורין כהן, תלמידות כיתות י' מאולפנת אמית עדי שבקרית חמ"ד אמית שדרות החליטו לפתח אפליקציה שתסייע להורים להרגיע את הילדים הקטנים בעת אזעקת צבע אדום. באפליקציה להפחתת חרדות בממ"ד יהיו עצות להפחתת חרדה, אנשי קשר מקצועיים זמינים למשפחות ועוד, "מהניסיון המצטבר בארץ ובעולם למדנו כי טיפול מיידי מסייע בהפחתת חרדות לעתיד", אמרה אוראל בן דורי, אחת התלמידות מצוות הפיתוח על הבחירה.
"היה כיף לעבוד על המיזם כי הוא דבר שחשוב שיהיה קיים ויעזור להרבה אנשים וכמובן גם לי. ההאקתון היה מאוד משמעותי ומעצים והראה לי את הכוח הנשי בחברה ושאנחנו יכולות לעשות הכול. אולי יש עוד תקרות לשבור, אבל אנחנו בדרך לשם", שיתפה שירז לוי, תלמידת כיתה י' מהצוות. "הבנות חשבו ולקחו חלק במיזם מתוך התמודדויות וחרדות שמלווים אותן מאז תחילת המלחמה ומתוך התמודדות יומיומית עם המציאות שהן עוברות מהמגורים בשדרות", הוסיפה המנהלת רחלי בוחבוט.
"בשביל שישראל תהיה מעצמה, אנחנו זקוקים למדעניות המחר"
מיזם נוסף שהשופטים שיבחו היה זה של תלמידות כיתות ח' מתיכון אמית י' באשדוד שהציעו שיקום פצועים בעזרת משקפי VR תוך בניית אוואטאר של הפצוע שבעולם הווירטואלי יצליח שוב ושוב לבצע את המשימה שעומדת לפני הפצוע, דבר שיחזק וישפיע על אמונתו ביכולתו להשתקם. המיזם גם ינטר את כלל הפעולות השיקומיות של הפצוע ויסייעו לו להתקדם תוך שימוש במשקפי VR ביתיים.
תלמידות מדרשת אמית שחרי הרשימו את השופטים עם אפליקציה להתמודדות עם העומס במחלקות השיקום בעקבות מספר הפצועים הרב של צה"ל במלחמה. האפליקציה מסייעת לשיקום ביתי הן במישור הפיזי והן הנפשי. יש בה סרטונים ובהם תרגילים שעל הפצוע לעשות, קישור לקבוצת תמיכה של פצועים נוספים, מעקב תזונה המותאם להנחיות הרופאים ותזכורות ללקיחת התרופות. לצד זאת יכללו באפליקציה משפטי השראה וסרטוני עידוד ותמיכה מפצועים שהצליחו להשתקם מפציעות עבר.
את ההאקתון הובילו רעות תותי נאור וגליה קדמי, ענת טל סמנכ״לית קשרי חוץ באסטרהזניקה, טל קופפרשמיד מנהלת אחריות תאגידית, ד"ר שרה יניב משירותי בריאות כללית ומיטל מורדי ממרכז פרס לשלום ולחדשנות . בין השופטים: נטע גרובר מהרשות לחדשנות, לירון זוהר ממשרד הבריאות, לאה מלוב ממשרד החינוך, אוהד גולדברג מנכ"ל אסטרהזניקה וליאור עומסי סמנכ"ל אמית.
אוהד גולדברג מנכל חברת אסטרהזניקה הודה לתלמידות, למורות ולמנטוריות עובדות החברה ואמר כי המנטורים ימשיכו לעבוד עם התלמידות ובתי הספר שירצו בכך עד לפיתוח הרעיונות ולקידום הוצאתם לפועל: "החלום שלנו הוא שישראל תהיה מעצמת פיתוח תרופות ולשם כך אנחנו זקוקים לכן. למדעניות המחר. ביום המיוחד הזה עשינו ביחד צעד ראשון שיהיה לו המשך".