אם תשאלו את תלמידי התיכון איך הם מבלים בחופש הגדול, כמעט כולם יגידו בים, בבריכה ובקניון, כשהמטרה – כיף ומנוחה מהשנה הקשה שעברה על כולנו. עם זאת מסתבר שמאות תלמידים מבתי הספר של רשת אמית משלבים יחד עם מוריהם עבודה בשדות בתוך מחנה קיץ של אמית ו"השומר החדש" שמטרתו – התנדבות בעבודה חקלאית.

"הרעיון היה להביא תלמידים להתנדב עם חקלאים דווקא בתקופה זו בעת המלחמה ובעקבות המצוקה שנוצרה בשל עזיבה של עובדים זרים", אומר מיכאל מואטי מנהל המחנה ורכז האקוסיסטם ברשת אמית. "התלמידים בוחרים להתנדב להיות בתנאי שטח, בעבודה קשה וסיזיפית. מבחינתנו יש לזה ערך גדול מאוד. השאיפה שלנו היא להגיע לכמה שיותר תלמידים ולהפגיש אותם עם חוד החנית של החקלאות הישראלית".

אחת המטרות, מסביר אליחי דדי, מנהל אמית המר רחובות שתלמידיו יצאו למחנה' היא לשמור על קשר חינוכי עם התלמידים גם בחופש: "אנחנו לא מאמינים ברעיון שהתלמיד עוזב את בית הספר ויותר מחודשיים אנחנו לא נפגשים והסיפור החינוכי שלנו יוצא להפסקה. אנחנו רוצים להמשיך את העשייה החינוכית והקשר גם בחופש, ולכן המחנה כל כך משמעותי, חלק מהעניין הוא הניתוק של התלמידים מהסלולר לכל היום למעט חצי שעה בערב כדי לאפשר להם לדבר ולתת מקום לעניין החברתי, בלי שהמסך מפריע".

תלמידים חקלאים  (צילום: מיכאל מואטי)
צילום: מיכאל מואטי
תלמידים חקלאים  (צילום: מיכאל מואטי)
צילום: מיכאל מואטי

המחנה, שאורכו עשרה ימים, מתחיל בימי עבודה של התנדבות חקלאית שאליהם יוצאים בארבע לפנות בוקר כדי להימנע מעבודה בשעות החום הכבד. תלמידיו של דדי עבדו השבוע למשל בכרמי מושב אחיסמך, גזמו, עדרו, ניכשו ו"חלק", הוא מספר, "אף ביקשו לחזור להתנדב בעבודות חקלאיות נוספות בהמשך הקיץ". אחרי ימי החקלאות התלמידים יוצאים לימי כיף, טיולים והשראה: סירות טורנדו, קיאקים, פעילות ימית, בריכה, החלקה על הקרח, קריוקי, סקי מים ועוד. "כמו כן הם ביקרו בכותל, במאהל הגבורה ובכיכר החטופים, וחוו יחד שבת מרגשת".

"שמענו שיוצאים לעבודה חקלאית וקצת התבאסנו שהולך להיות חם ומעייף", שיתפה טליה זכריה, תלמידת כיתה י"א בתיכון אמית רמלה, "זה היה אחרי שעשינו מסלול ארוך ומאתגר. אבל הבנו שהחקלאים צריכים את העזרה שלנו ושזאת השליחות הלאומית שלנו כרגע. כשהיינו בשטח לא הרגשנו את החום ולא הרגשנו את הקושי. הרגשתי סיפוק ענק והנאה שאין כמוה בעולם". ישראל הרסט, תלמיד כיתה ח' בישיבת אמית בלבב שלם בירוחם הוסיף כי העבודה בחום קשה נעשית קלה יותר ברגע שזוכרים שעובדים למען המדינה ולמען העם. "במקום להיות בבריכה בואו לעבוד ולהתנדב", הוא קורא.

תלמידים חקלאים  (צילום: מיכאל מואטי)
צילום: מיכאל מואטי

"האתגר במחנה שלנו היה העבודה החקלאית", אומרת רותם ריבלין, רכזת המחנה מטעם שומר החדש. "אלו חבר'ה שלא רגילים לעבוד באדמה ולא עשו את זה קודם לכן. הם באים בחינם. הופתענו לטובה כי הם היו מדהימים". "השארתי חלקה שנראית כמו ג'ונגל", ממחישה עינת בן יהודה, חקלאית במשק בן יהודה. "חזרתי בערב ונדהמתי לגלות חלקה שמוכנה למסיק בעזרת יופי של עבודה שעשו התלמידים ואנחנו מודים להם על השותפות".

את המחנה מממנים ברשת אמית בעזרת קרן גודמן שהקימה את ארגון "Summer Camps ישראל" ששם לו למטרה לאפשר לכל תלמיד בישראל לחוות מחנה קיץ כחלק מאמונה במשמעותו של החינוך הבלתי פורמלי לכל ילד. "מחנות הקיץ הם כלי חינוכי יוצא מן הכלל", מוסיף ד"ר אמנון אלדר, מנכ"ל רשת אמית, "הערך החינוכי של מורים ותלמידים שעוברים מחנה חווייתי ובו עבודה חקלאית משמעותי מאוד לקשר בין המורים והתלמידים, לבניית התלמיד ולחיבור אל הארץ".