מה באמת קורה כשאמא מנסה לעודד את הבן המתבגר שלה, או כשבת מתבגרת מנסה לעזור לאביה להרגיש טוב יותר? מחקר חדש מגלה: כשזה מגיע לרגשות, הורים ומתבגרים אולי חושבים שהם משפיעים על האחר - אבל הם בעיקר משפיעים על עצמם.
המחקר שנערך על ידי פרופ' ראומה גדסי פולק מהפקולטה לחינוך אוניברסיטת בר-אילן, בשיתוף עם צוותי מחקר מאוניברסיטאות ייל (ארה"ב), היידלברג (גרמניה), אוניברסיטת חיפה והמכללה האקדמית תל-אביב-יפו, מגלה תובנות מפתיעות על הקשר בין הורים למתבגרים. על פי המחקר, כשהורים או מתבגרים מנסים לשנות את רגשותיו של האחר ההשפעה היא בעיקר על מצב הרוח של מי שמנסה לעזור. התוצאות מצביעות על תהליכים רגשיים מורכבים ודינמיים באינטראקציה שבין הורים למתבגרים.
במשך 28 ימים עקבו החוקרים אחרי 112 זוגות של הורים (בעיקר אימהות) ומתבגרים בגילאי 12-18. ההורים והמתבגרים דיווחו יום יום על רמות של דיכאון וסיפרו איך הם מנסים לשנות את מצב הרוח של האחר. מסתבר שמתבגרים בהחלט מנסים להשפיע על הרגשות של ההורים שלהם - אם כי פחות בהצלחה. הם משתמשים פחות באסטרטגיות חיוביות כמו תמיכה או עידוד, ויותר בפעולות פחות יעילות (למשל להביע כעס כשההורה מביע רגשות). אולם התגלית המפתיעה ביותר היתה שכאשר ההורה מנסה לעודד את המתבגר - שניהם מרגישים פחות טוב: "ראינו שגם כשיש נחמה או עידוד מצד ההורים, בטווח הקצר זה עשוי לגרום לשני הצדדים להרגיש מדוכדכים יותר", אומרת פרופ' גדסי פולק. ״הממצאים האלו ממש הפתיעו אותנו. ייתכן שהם קשורים לכך שבגיל ההתבגרות מאוד חשוב למתבגרים להיות עצמאיים, וכשמנסים לעזור להם קשה להם לקבל את זה. עם זאת, למרות ההשפעה הרגשית השלילית הרגעית, המחקר מצא שהניסיונות הללו מחזקים את תחושת הקשר בין ההורים למתבגרים. כלומר, גם אם אמא לא מצליחה לעודד את בנה, אם היא עושה את זה בצורה תומכת הקשר שלהם ישתפר".
כמו כן המחקר הראה שמתבגרים שמשתדלים להעלות את מצב הרוח של ההורים מרגישים טוב יותר בעצמם. ברגעים שבהם מתבגר מנסה להגביר את הרגשות החיוביים של ההורה, הוא חווה ירידה ברמות הדיכאון שלו. "המחקר מציב סימן שאלה סביב הנחות קודמות על השפעה רגשית בתוך המשפחה. כשאנו מנסים לשנות את הרגשות של מישהו אחר, אנו בעצם משפיעים יותר על עצמנו, במיוחד כשמדובר בהורים. התהליך הרגשי במשפחה מורכב ודורש תשומת לב יומיומית וגם כשלא תמיד מצליחים להשפיע על רגשות בני המשפחה אנו בונים קשרים חזקים יותר איתם".