חברות וקבלה ללא תנאי
כלבים מציעים אהבה ותמיכה ללא שיפוט, מה שיכול לעזור לילדים להרגיש רצויים ומקובלים. הכלב לא ישפוט את הילד על טעויותיו ולא יבקר אותו על איך שהוא מתנהג או מדבר. החיבור הזה יכול להיות מקור לתמיכה רגשית חזקה, והילד ירגיש בטוח לבטא את עצמו בחופשיות, להתנסות וללמוד מכישלונות בלי לחשוש. כמו כן, ילדים שמרגישים רצויים ומקובלים כפי שהם, מפתחים תחושת ערך עצמי גבוהה יותר. הם לומדים להבין שהזהות שלהם חשובה ומוערכת, מה שמחזק את יותר הביטחון העצמי שלהם.
פיתוח קשרים חברתיים
במחקר שבוצע בבריטניה בשנת 2000 שבחן את השפעת נוכחות כלבים על ההתפתחות החברתית והרגשית של ילדים, נמצא כי ילדים שחיו עם כלבים הראו כישורים חברתיים משופרים ודיווחו על פחות בעיות התנהגותיות, בהשוואה לילדים ללא כלבים. בנוסף, נצפתה עלייה משמעותית בביטחון העצמי ובתחושת האמפתיה שלהם.
אחריות וניהול זמן
ילדים הדואגים למלא את הצרכים של כלבם: האכלה, טיולים וטיפוח - לומדים לקחת אחריות ולפתח מיומנויות ארגון וניהול זמן. הפעולות האלו עוזרות להם להבין את החשיבות של מחויבות וכן עוזר לתחושת הבגרות שלהם. כאשר הם עושים זאת הם חווים תחושת הישג וגאווה. תחושת האחריות הזו, כאשר היא מלווה במשוב חיובי מההורים, יכולה להוביל לפיתוח תחושת ערך עצמי וביטחון עצמי גבוה יותר.
מנהיגות
כאשר ילדים לומדים לאלף ולהנהיג כלב הם מקבלים הזדמנות לפתח מיומנויות מנהיגות. התהליך של אילוף כלב כולל קביעת גבולות, הוראות ברורות ושימוש בחיזוקים חיוביים. כל אלה דורשים מהילד להיות עקבי, סבלני, אסרטיבי ובעל ביטחון עצמי. באמצעות האינטראקציה הזו, הילדים לומדים איך לנהל מצבים ולקבל החלטות בצורה עצמאית. הם לומדים לשים לב לרגשות ולצרכים של הכלב, ובכך מפתחים מודעות רגשית. התפקיד המנהיגותי שהם ממלאים מול הכלב נותן להם תחושה של שליטה גם במצבים חברתיים אחרים. בנוסף המשמעת הנדרשת באילוף כלב עוזרת לילדים להבין את החשיבות של עקביות ונחישות, תכונות הכרחיות להצלחה.
התמודדות עם כישלון
כלבים לא מתייאשים בקלות. הם ינסו שוב ושוב לתפוס כדור, גם אם יפספסו כמה פעמים. הם לא יוותרו על חיפוש חיבה גם אם נדחו בתחילה. התנהגות זו מלמדת את הילד שכשנכשלים אפשר וצריך לנסות שוב. הכלבים נהנים מהתהליך, ולא רק מהתוצאה. הם אוהבים לשחק, לנבוח, לחקור את הסביבה, גם אם הם לא תמיד מצליחים. הם לומדים מטעויות וממשיכים הלאה. זה מלמד את הילד שאפשר ללמוד מהכישלון ולהתקדם, וגם שצריך ליהנות מהדרך.
פעילות גופנית
פעילות משותפת עם הכלב עשויה לשפר את הבריאות הנפשית והגופנית של ילדים. טיולים וריצות משותפים מעודדים פעילות גופנית סדירה, שמובילה לשחרור אנדורפינים – הורמוני האושר הטבעיים של הגוף. תחושת ההישג, חיזוק הגוף והגמישות, לצד זמן האיכות המשותף עם הכלב, תורמים להעלאת הביטחון העצמי של הילד.
תמיכה נפשית
הקשר המיוחד בין ילד לכלב הוא כוח שיכול לסייע לילדים להתמודד עם מגוון רחב של קשיים רגשיים, ובהם גם עם פחדים וחרדות. האינטראקציה עם כלב גורמת לשחרור אוקסיטוצין, הורמון הקשור לתחושת רוגע ושלווה. ליטוף הכלב ומשחק איתו מסייעים להפחית את החרדה אצל הילד.
לסיכום, היתרונות של גידול כלב בבית הוא גדול מסך חלקיו, לעתים אי אפשר לאמוד את היתרונות הרגשיים שהוא מעניק לילדים, כיוון שתוצאות גידולו לא תמיד נראות לעין בטווח הקצר אבל לאורך זמן הן יבואו לידי ביטוי. אימוץ כלב דווקא כעת, רגע לפני תחילת השנה, יכול לסייע להם להתמודד בצורה טובה יותר עם החזרה לשגרה.